گفت‌وگوی «جام‌جم» با علیرضا جاریانی، مداح و تسهیل‌گر جلسات مذهبی

کیمیایی است عجب تعزیه‌‌داری حسین(ع)

روضه‌های خانگی یکی از موضوعات مهمی است که درصفحه هیات به آن خواهیم پرداخت. گفت‌وگو با علیرضا جاریانی، مداح اهل‌بیت با همین هدف انجام شد. تجربیات او در این زمینه خواندنی است.شما هم اگر روضه‌ای خانگی دارید،گزارش و تصاویرش را برایمان ارسال کنید.
کد خبر: ۱۴۵۸۴۸۴
 
ابتدا خودتان و مجلس روضه‌تان را برای ما معرفی کنید.
من علیرضا جاریانی متولد اول اردیبهشت ۵۷ تهران به واسطه‌ خانواده مذهبی‌مان، خصوصا پدر‌بزرگم مرحوم حاج رمضان شریفی - که خود واقف و متصدی امور مسجد و روضه‌دار بود- پدرم حاج مجید جاریانی، مادرم و دایی‌ام مرحوم حاج محمود شریفی از ابتدا در دستگاه اهل‌بیت علیهم‌السلام رشد و نمو یافتم و با تمام زوایا و ریزه‌کاری‌های امور مربوط به مسجد و روضه و هیات آشنا شدم. منزلی که در آن زندگی می‌کنیم در واقع منزل مرحوم پدربزرگم بود و از ابتدا هم محل برگزاری روضه و رتق و فتق امور مسجد بود. این منزل مفتخر است که بیش از ۷۰سال در آن روضه برگزار شده است. این روضه ماهانه هم که روز هشتم هرماه قمری برگزار می‌شود میراث پدربزرگ و مادربزرگ مرحومم است. والده‌ ما بعد از آن دو مرحوم پرچم این روضه را به دست گرفت. روضه‌ای با بیش از ۷۰سال قدمت که روضه‌خوان‌های مطرحی در آن نفس زده و می‌زنند از جمله مرحوم حاج محمدعلامه، مرحوم حاج احمدصالح، مرحوم حجت‌الاسلام حاج سید ضیاءالدین تویسرکانی، مرحوم حجت‌الاسلام حاج سید غلامحسین شیرازی رحمهم‌ا...، حاج احمد آقا چینی،حاج آقا مهدی آصفی،حاج آقا یدا...بهتاش، آقای حاج ذبیح‌ا...ترابی، حاج سید احمدآقا هاشمی، حجت‌الاسلام حاج‌آقا کتابچی و...از زمانی هم که خودمان را شناختیم در کنار این روضه ماهانه جلساتی را اضافه کردیم که عبارتند از ۵شب فاطمیه، روضه عصر شهادت حضرت زهرا سلام‌ا... علیها، ۵شب محرم، روضه‌های عصرجمعه محرم و صفر، ۵شب جشن عیدغدیر و مجلس روز اول فروردین -که معمولا ذکر فضائل امیرالمؤمنین سلام‌ا... علیه است- جلساتی که در آن به فراخور مستمعین از وعاظ و پیرغلامان زیادی مانند مرحوم حجت‌الاسلام صالحی‌خوانساری، حجت‌الاسلام ابوالحسنی، حجت‌الاسلام بهشتی، حجت‌الاسلام ریاضت‌، حجت‌الاسلام سرلک، حجت‌الاسلام رنجبریان، حجت‌الاسلام کاشانی و آقایان استاد حاج غلامرضاسازگار، حاج مهدی آصفی، حاج اکبر مولایی،حاج احمد چینی،حاج ذبیح‌ا...ترابی،حاج یدا... بهتاش،حاج محسن حافظی،حاج رمضانعلی‌شیدا، حاج سید احمد صالحی خوانساری و... بهره‌مند شده و می‌شویم.

خودتان نیز مفتخر به کسوت مداحی هستید، توضیح مختصری هم در این باره بدهید.
شکرخدا دردستگاه اهل‌بیت ‌صلوات‌ا...علیهم با افتخارهرکاری بتوانیم انجام می‌دهیم. کفشداری، آبدارخانه، آشپزی، قصابی، پادویی و...اگر مداح هم نبود، روضه هم می‌خوانیم. به قول نشاط اصفهانی در آن غزل معروف:
طاعت از دست نیاید، گنهی باید کرد
در دل دوست به هر حیله رهی باید کرد
منظر دیده قدمگاه گدایان شده است
 کاخ دل درخور اورنگ شهی باید کرد
البته برای یادگیری هریک ازاین امور-از کفشداری تا مداحی- باید درمحضر اساتید و پیرغلامان زانو زد و از خرمن تجربیات‌شان خوشه‌ها چید و از خداوند و اهل‌البیت علیهم‌صلوات‌ا...عاجزانه بخواهیم ما را به نوکری این خاندان مفتخر نمایند.بنده هم از این قاعده مستثنا نیستم. در تمام این امور از محضر اساتید و پیرغلامان بسیاری بهره بردم و درس آموختم. هرآنچه از معارف و عقاید آموختم ازمحضر فقیه فرزانه مرحوم حجت‌الاسلام حاج سیدضیاءالدین تویسرکانی(ره)  فراگرفتم. در مداحی و روضه خوانی هم مفتخر به شاگردی درمحضر مرحوم حاج صادق فارسیان، جناب استاد حاج غلامرضا سازگار(میثم) و مرحوم استاد حاج میرزا علی‌آقا آهی بوده و هستم.

با آن‌که سابقه مدیریت وبرگزاری جلسات بزرگی درکارنامه شماموجوداست وکماکان هم پیشنهاداتی برای مدیریت یابرگزاری اینگونه جلسات به شما ارائه می‌شود ولی گویا شما تمام انرژی خودراصرف برگزاری جلسه‌ای خانگی باعنوان هیات‌ثقلین می‌کنید.
البته مسجد بنی‌فاطمه(علیهاسلام) مسجدی محلی در خیابان شهیدمدنی وهیات ثقلین، جلسه‌ای خانگی وسیار است. اما درپاسخ شما باید بگویم هر کسی وظیفه‌ای دارد وبنده به این نتیجه رسیدم که درحال حاضر وظیفه‌ام برگزاری مجالس محلی وجلسات خانگی است، به همین دلیل هم تمرکزم را روی این دو مجموعه گذاشتم. درجلسات کوچک است که می‌شود آموزش داد ومعارف خاص -که بعضا از آنها به سراهل‌البیت علیهم‌السلام تعبیر می‌شود- را بیان کرد. درواقع جلسات خانگی و محلی درحکم تیم‌های پایه برای رشته‌های ورزشی است. تا تیم پایه نباشد، تیم باشگاهی و ملی قدرتمندی شکل نمی‌گیرد.جلسات خانگی هم دقیقا همین کار را انجام می‌دهد. در این جلسات است که می‌شود آداب هیات، فلسفه عزاداری،معارف ناب اهل‌البیت علیهم‌السلام وراه ورسم جلسه‌داری رابیان کردو آموزش داد.نکات ومعارفی که به صدها دلیل هیچگاه نمی‌توان درمجالس بزرگ و عمومی بیان کرد. یکی از راه‌های اصلاح جامعه، احیای جلسات ساده و بی‌آلایش خانگی است.

از ثمرات و برکات روضه‌های خانگی برایمان بگویید.
گفت‌وگو در این زمینه بزرگتر از دهان بنده است ولی از استادالعرفا مرحوم آیت‌ا... قاضی مطلبی را یادم آمد که بیان آن خالی از لطف نیست. دربخشی ازوصیتنامه ایشان آمده است: روضه هفتگى ولو دو سه نفرباشد، اسباب گشایش امور است...درروایتی ام‌سلمه علیهاالسلام از پیامبر صلی‌ا...علیه واله نقل می‌کندکه: درمجلسی که ذکرفضائل امیرالمؤمنین‌واهل‌البیت علیهم‌السلام گفته می‌شود ملائکه فوج فوج به آنجا می‌آیند، وقتی مجلس تمام می‌شود آنها به آسمان می‌روند. ملائکه آسمان سؤال می‌کنند این عطر خوشی که دارید از کجاست (فَیقُولُ لَهُمُ اَلْمَلاَئِکةُ إِنَّا نَشَمُّ مِنْ رَائِحَتِکمْ مَا لاَ نَشَمُّهُ مِنَ اَلْمَلاَئِکةِ ...)درجواب‌شان می‌گویند ما درمجلس ذکرفضائل بودیم. ملائکه آسمان به زمین می‌آیند درحالی که مجلس تمام شده با این حال خودشان رابه درودیوار آن مکان می‌کشند تا متبرک و معطرشوند ودوباره به آسمان می‌روند.درروایتی دیگرامام صادق علیه‌السلام به فضیل می‌فرمایند: آیاباهم می‌نشینیدوگفت‌وگو می‌کنید؟ فضیل جواب داد آری. امام فرمودند ما این مجالس را دوست داریم و رحمت خدا برآن‌که امر ما را زنده کند. (إنَّ تلک الَمجالِسَ اُحِبُّها، فأحْیوا أمْرَنا یا فُضیلُ، فَرَحِمَ ا... ُ مَن أحْیا أمْرَنا ...)
 
چه سفارش و راهکاری برای برگزارکنندگان روضه‌های خانگی دارید؟
بنده کوچکتر از آنم که بخواهم سفارش یانصیحتی کنم ولی چند نکته وتذکرراکه از استادانم آموخته‌ام خدمت‌تان عرض می‌کنم.خداوند در قرآن مزد رسالت پیامبر را محبت نسبت به اهل بیتش بیان می‌کند (قُلْ لَا أَسْأَلُکمْ عَلَیهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَی) پیامبر هم محبت اهل‌بیتش را مایه خیر و برکت بیان کرده (مَن مَنَّ اللّه ُ عَلَیهِ بِمَعرِفَةِ أهلِ بَیتی ووَلایتِهِم فَقَد جَمَعَ اللّه ُ لَهُ الخَیرَ کلَّهُ) و در جای دیگر این محبت را اصل و اساس ایمان می‌داند (لِکلِّ شَیءٍ أَسَاسٌ وَ أَسَاسُ اَلْإِسْلاَمِ حُبُّنَا أَهْلَ اَلْبَیتِ) 

۱- باتوجه به این نکات نیت کنیم هرچه انجام می‌دهیم بخاطر دوستی و محبت پیامبر و اهل بیتش علیهم صلوات‌ا...انجام دهیم.

۲- تاجایی که می‌توانیم مجالس را ساده و بدون تکلف برگزار کنیم تا دیگران هم بیاموزند که می‌شود به سادگی روضه برگزار کرد.

۳-
 اگر روضه‌خوان پیدا نکردیم خودمان چند آیه قرآن و یک حدیث کساء یا زیارت عاشورا بخوانیم و به همین سادگی مجلس برگزار کنیم. حتی اگر اینها را هم بلد نیستیم، زن و بچه را جمع کنیم به صورت رسمی و مثل یک مجلس روضه رو به قبله به نیت روضه امام حسین چندبار بگوییم‌: السلام علیک یا اباعبدا... و بعد هم دعا کنیم.

۴-
 در اینجا تعداد نفرات مهم نیست و هدف برگزاری جلسه روضه است حتی اگر فقط خودمان باشیم.

۵-
 به صورتی پذیرایی کنیم که سایر دوستان یا اقوامی که می‌خواهند روضه بگیرند خجالتزده نشوند یا در فشار قرار نگیرند.

کیمیایی ‌است عجب تعزیه‌داری حسین
که نباید ز کسی منت اکسیر کشید

محسن مرادی - مداح
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها