جام جم آنلاین اصفهان؛ بازوی پژوهشی مجلس معتقد است در لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه ۱۴۰۴، برعکس قانون بودجهی امسال و برنامه هفتم توسعه، جایگاه و احکام ارتباطات به شکلی جدی تضعیف شده است. ادغام فصل ارتباطات با بخش صنعت و معدن، حذف احکام مرتبط با امنیت سایبری و اقتصاد دیجیتال و پیشنهاد نکردن احکام جدید متناسب با اهداف برنامه هفتم از مهمترین نقاط ضعف لایحه بودجه سال آینده در بخش فاوا به شمار میآید.
بر اساس بررسی مرکز پژوهشهای مجلس، حوزه ارتباطات در بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ سهم اندکی از احکام و تکالیف را به خود اختصاص داده است و در عین حال حمایت هدفمند از گسترش زیرساختهای حوزه ارتباطات که از راهبردهای برنامه هفتم توسعه است هم در بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ مغفول مانده است.
با اینکه همچنان برای اظهارنظر درباره جزئیات این حوزه باید در انتظار ارائه جزئیات دستگاهی و جداول بودجهای بود اما اصلیترین نقاط قوت و ضعف بخش اول لایحه بودجه از نگاه مرکز پژوهشها این موارد است:
نقاط قوت: توجه به رشد درآمدی بخش ارتباطات و فناوری و شفافیت حکم و میزان درآمدی دولت از صنعت گوشی تلفن همراه از نقاط قوت لایحه بودجه پیشنهادی در بخش ارتباطات است.
نقاط ضعف: از مهمترین نقاط ضعف لایحه بودجه ۱۴۰۴ حذف فصل ارتباطات از لایحه بودجه، حذف بخش عمدهای از احکام سنوات گذشته (امنیت سایبری و اقتصاد دیجیتال) و نبود ابتکار عمل و ارائه پیشنهادهای جدید در راستای تکالیف برنامه هفتم پیشرفت است.
در این شرایط پیشنهاد این نهاد تمرکز بر افزایش اتصال به شبکه دسترسی فیبر نوری، تأمین اعتبار در حوزههای امنیت سایبری، توسعه هوش مصنوعی و حمایت از توسعه صنعت میکروالکترونیک و گوشی تلفن همراه است.
نگاهی به وضع فعلی فاوا؛ عقبماندگی در میزان اتصال مرکز پژوهشهای مجلس برای پایش وضعیت بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات پنج شاخص را بررسی کرده است و میگوید:
بررسی شاخصهای ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور نشان میدهد، تکمیل پروژه شبکه ملی اطلاعات در سال های گذشته با پیشرفت مناسبی مواجه بوده است؛ باوجوداین در موضوع توسعه زیرساختهای ارتباطی کشور و بهخصوص پروژه توسعه دسترسی فیبر نوری بهعنوان اصلیترین برنامه وزارت ارتباطات در بهبود سرعت و کیفیت خدمات اینترنت عقبماندگی جدی در شاخص میزان اتصال وجود دارد. در بخش توسعه خدمات دولت الکترونیک و دولت هوشمند نیز با وجود تلاشهای صورتگرفته رتبه ایران در این حوزه به دلیل پیشرفت سریع سایر کشورها مجدداً با نزول مواجه شده است. ازاین رو این دو حوزه باید مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
– گزارش بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور (۹): تبصره «۶» (حوزه صنعت، معدن و ارتباطات)
شاخصهای پایش وضعیت بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات
این گزارش همچنین دربارهی میزان پیشرفت پروژهی توسعه شبکه دسترسی فیبر نوری از منظر شاخص ۲۰ میلیون پوشش خانوارهای کشور تا سال ۱۴۰۴ این آمار را میدهد:
میزان پیشرفت تا سال ۱۴۰۲: ۳۵ درصد
میزان پیشرفت تا سال ۱۴۰۳: ۴۰ درصد
مرکز پژوهشها با بررسی احکام لایحه بودجه به چالشهای توسعه شبکه فیبر نوری میپردازد:
با توجه به روند کند برقراری اتصال خانوارها به شبکه دسترسی فیبر نوری و فاصله چشمگیر شاخص پوشش و اتصال در این پروژه، بهرغم سرمایهگذاری کلان صورتگرفته از محل منابع دولت، ضروری است در بودجه سال ۱۴۰۴ هدایت منابع این حوزه از دو محل صندوق توسعه فیبر نوری و کاهش حقالسهم دولت از اپراتورهای مجری، بهسمت اتصال خانوارها و نه صرفاً ایجاد پوشش فیبر نوری هدایت شود.
ناهماهنگی لایحه پیشنهادی با برنامه هفتم توسعه
بهطور کلی طبق این بررسی بخش اول لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۴ در بخش ارتباطات، تناظر چندانی با اهداف و احکام قانون برنامه هفتم پیشرفت ندارد. این گزارش تأکید میکند:
در شرایطی که قانون برنامه هفتم تکالیف متعدد و فراگیری در بخشهای تکمیل شبکه ملی اطلاعات، حمایت از توسعه کسبوکارهای رقومی (دیجیتال)، هوش مصنوعی و هوشمندسازی، آموزش دیجیتال، خدمات پستی و امنیت سایبری ارائه شده است اما صرفاً یک حکم در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات که ساختار آن تا حد زیادی غیربودجهای است، در احکام لایحه پیشنهادی دولت ارائه شده است. ضرورت دارد در فرایند تصویب بخش اول قانون بودجه سال ۱۴۰۴ متناسبسازی کافی بین قانون بودجه و برنامه هفتم صورت پذیرد.
در نهایت برای ارتقای اثربخشی لایحه بودجه سال آینده در بخش ارتباطات، مرکز پژوهشها این پیشنهادها را مطرح میکند:
۱. تمرکز بر افزایش اتصال به شبکه دسترسی فیبر نوری
از زمان آغاز سال پروژه توسعه شبکه دسترسی فیبر نوری کشور، تمرکز وزارت ارتباطات بر رشد شاخص خانوارهای تحت پوشش فیبر نوری بوده است که بهصورت طبیعی در شروع این پروژه ضروری و لازم بوده است؛ اما در حال حاضر شکاف میان سطح پوشش و میزان اتصال خانوارها در این پروژه افزایش چشمگیری یافته است و سهم بسیار اندکی از خانوارهای کشور در حال حاضر از مزایای این پروژه بهرهمند شدهاند. از سوی دیگر چالشها و کیفیت واقعی اجرای این پروژه صرفاً پس از افزایش اتصال خانوارها به شبکه مشخص خواهد شد.
۲. امنیت سایبری
با توجه به شرایط خاص کشور در حوزه امنیت سایبری و لزوم توجه به بومیسازی زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی کشور، مرکز پژوهشها پیشنهاد کرده است که بخشهایی به تبصره «۶» الحاق شود:
معرفی دستگاههای اجرایی دارای ضعف به مرکز ملی فضای مجازی و در نظر گرفتن یک درصد اعتبارات هزینهای و تملک دارای سرمایهای در راستای رفع این نقاط ضعف و ارتقای امنیت سایبری.
اجرای تمهیدات بومیسازی و انتقال فناوری ساخت تجهیزات و سامانههای راهبردی مخابراتی و سایبری مورد نیاز از سوی وزارت ارتباطات تا پایان ۱۴۰۴.
۳. پست
طبق این بررسی ضرورت ساماندهی مسئله مدیریت فرایند تجزیه و مبادله مرسولات پستی موضوعی است که در برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گرفته و در لایحه بودجه هم باید دیده شود.
۴. حمایت از توسعه صنعت میکروالکترونیک و گوشی تلفن همراه
موضوع دیگری که مرکز پژوهشها مورد توجه قرار داده، حمایت از صنعت میکروالکترونیک و گوشی تلفن همراه است که از بودجه سنواتی سال ۱۴۰۱ در دستور کار دولت و مجلس قرار گرفت. در آن زمان ردیف درآمدی منابع این حوزه از محل واردات گوشیهای تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار تعریف شد و در جداول بودجهای قانون بودجه سال ۱۴۰۳ محل درآمدی این ردیف پیشنهاد شد. مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد کرده تکالیف مربوط به این بخش بهصورت شفافتر ابلاغ شود.
۵. توسعه هوش مصنوعی
یکی از روندهای اساسی در حوزه فناوری در جهان، هوش مصنوعی است. این موضوع در قانون برنامه هفتم پیشرفت مورد تأکید قرار گرفته اما طبق این بررسی در احکام بودجه حوزه فاوا بازتابی نداشته است. بازوی پژوهشی مجلس پیشنهاد کرده است که مجلس در این خصوص حکمی را به قانون بودجه الحاق کند.
هاجر مقضی خبرنگار جام جم آنلاین*/
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد