این در حالی است که کمترین مزیت دنیای دیجیتال بر موسیقی این است که پیشتر آهنگسازان قدیمی تا زمانیکه ارکستر قطعه آنها را نمینواخت، امکان شنیدن سمفونی خود را نداشتند اما امروز به کمک الکترونیک، آهنگسازها میتوانند قبل از اینکه اثرشان به گوش مخاطب برسد،خودشان آنها رابشنوند.پیشرفتهای تکنولوژیکی،بهویژه در زمینه تولید، ضبط و انتشار موسیقی باعث ایجاد دگرگونیهای عمده در روشهای ساخت و ارائه آثار موسیقایی شده است. از طرف دیگر هنرمندان و تولیدکنندگان موسیقی این امکان رایافتهاند تا بااستفاده ازنرمافزارهای تولید موسیقی،ابزراهای دیجیتال و بسترهای آنلاین موسیقی رابه شیوهای جدید خلق کنند. در گزارش ذیل قصد داریم تأثیر دنیای دیجیتال و تکنولوژی بر تغییرات موسیقی را بررسی کنیم و بگوییم این تغییرات چگونه بر موسیقیهای مختلف از جمله پاپ، الکترونیک، هیپهاپ و کلاسیک تأثیر گذاشتهاند.
موسیقی قدیمی و فناوری صوتی
پیش ازآنکه تأثیر دنیای دیجیتال وتکنولوژی برموسیقی رابررسی کنیم،بهتر است کمی درباره گذشته دنیای موسیقی و سختیهای کار در آن بدانیم. درگذشته مهندسان صرفابا رسانههای ضبط شده(CD و DVD)کارمیکردند که برخی ازآنها ممکن بود زمان زیادی را صرف انجام تنظیمات لازم در تجهیزات کنند اما امروز به لطف پیشرفت موسیقی دیجیتال، کار مهندسان بسیار راحت شده است. آنها میتوانند بااستفاده ازبرنامههای کامپیوتری متنوع،ضبطها راایجاد وترکیب کنندیاحتی بادستگاههای مدرن میتوانند خیلی آسان صدا را به دستگاههای دیگر مانند لپتاپ وسایر پخشکنندههای رسانه انتقال و آن را پخش کنند.
تغییرات موسیقی در دنیای دیجیتال
در گذشته، تولید موسیقی به تجهیزات حرفهای و استودیوهای عظیم وابسته بود اما با پیشرفت اینترنت و خدمات استریمینگ موسیقی، این هنرآسانتر در دسترس همه مردم قرار گرفت.به طوری که امروز هرکسی درهرجای دنیاباشدخیلی راحت میتواند به انواع و اقسام موسیقیها درسراسر جهان دسترسی پیدا کند.با پیشرفت فناوری، امروزه شاهد این هستیم که هوش مصنوعی قادر به ایجاد صدای مصنوعی براساس پیامهای متنی است که امکان ایجاد جلوههای صوتی واقعی و موسیقی را برای استفاده در فیلم، بازیهای ویدئویی و سایر رسانهها فراهم میکند. جالب است بدانید این تولیدات توسط حرفهایها و غیرحرفهایهای بازار موسیقی قابل انجام است.امروز دیگر فناوریهای نمایشی و ارتباطی مانند پخش کنسرتهای زنده آنلاین، محیطهای واقعی مجازی برای کنسرتهای مجازی و استفاده از نمایشهای نوری و افکتهای ویژه در کنسرتها، تجربه حضور در کنسرتها را تغییر داده و به اتفاق جدیدی از تعامل با هواداران رقم زده است.
نقش فناوری در خلق صدا
امکان خلق صداهای جدید و غیرمعمول از دیگر دستاوردهای ظهور تکنولوژی در دنیای موسیقی است. ابزارهای دیجیتال مانند سینتسایزرها، درام ماشینها و افکتهای دیجیتال به تولیدکنندگان این امکان را میدهند که صداهای مختلف را ترکیب کنند و حتی صداهایی را خلق کنند که پیش از این در دنیای موسیقی وجود نداشت.تسلط بر صدا مستلزم توجه به جزئیات در فرآیند ضبط موسیقی و صدا، از خود ضبط گرفته تا استفاده از هنرمندان و تنظیمکننده است. هنرمندان مسترینگ صدا متخصصانی بسیار زبده هستند که با یک گروه در این زمینه کار میکنند تا ازنتیجه آن مطمئن شوند. آنها از پیشرفتهترین ابزارها و تکنیکها در موسیقی دیجیتال استفاده میکنند. این فناوریها شامل پردازش سیگنال، مسترینگ و تنظیم موسیقی است. هدف اصلی آنها کمک به نوازندگان برای ایجاد واصلاح صدای خود درضبط است. با پیشرفت فناوری، فناوری ضبط صدای دیجیتال به پیشرفت خود ادامه میدهد و موسیقی گوشنوازی تولید میکند.
نگهداری تاریخچه
موسیقی دیجیتال به هنرمندان اجازه میدهد تا آثار خود را با دقت بیشتری حفظ کنند و از طرف دیگر به آرشیوهای موسیقیشان دسترسی پیدا کنند.با توجه به ادامه رشد فناوری و تغییرات در سلیقههای موسیقی، دنیای دیجیتال بهعنوان یک سازمان مهم در صنعت موسیقی باقیمانده و احتمالا تغییرات بیشتری را به همراه خواهد آورد. این تغییرات به هنرمندان وعلاقهمندان به موسیقی امکانات بیشتری برای خلق، تجربه و به اشتراکگذاری موسیقی فراهم میکنند.
موسیقی مستقل و دسترسی به بازار
پیشرفتهای امروزی به هنرمندان مستقل این امکان رامیدهد که آثارشان رابدون نیازبه حمایت صنعت موسیقی وناشران بزرگ، به بازار جهانی عرضه کنند. پلتفرمهایی مانند Spotify، SoundCloud وBandcamp به هنرمندان این فرصت را میدهند که آثارشان را منتشر کرده و مستقیما با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند اما این پلتفرمها چگونه فعالیت میکنند:
Spotify: اسپاتیفای،بزرگترین سرویس پخش موسیقی استکه دسترسی به میلیونها آهنگ، ویدئو وپادکست ازهنرمندان ایرانی و خارجی رافراهم کرده است. این سرویس این امکان را برای هنرمندان فراهم میکند که بدون نیاز به قراردادهای ضبط گرانقیمت وپیچیده،موسیقیهای خودرابه انسانهایمختلف درسراسرجهان عرضهکنند.این اپلیکیشن هم مثل سایربرنامهها، دارای نسخه رایگان و پولی است ودرویندوز، لینوکس،ios، اندروید وحتی دروبسایت خودهم سرویسهای جذابی را ارائه داده است.
SoundCloud: ساندکلود یک وبسایت جذاب برای گوش دادن موسیقی است که باخرید اکانت آن میتوان به هزاران موزیک و پادکست متنوع و جذاب دسترسی پیدا کرد. امروز دیگر شرکت سازنده ساندکلود با ارائه امکانات متنوع به یک قطب در دنیای موسیقی و محتوای صوتی تبدیل شده است.
Bandcamp: بندکمپ یک پلتفرم آمریکایی پخش آنلاین صداست.دراین پلتفرم هنرمندان میتوانند فروشگاه آنلاین خودرا برای تبلیغ و فروش موسیقی و نیز دیگر محصولاتشان ایجاد کنند.همچنین میتوانند محصولات دیجیتالی قابل دانلود، نسخههای فیزیکی مانند صفحه یا دیسکهای گرامافونی، نوار کاست و دیگر محصولات خود را در آن بفروشند.
مشکلات موسیقی تولید شده توسط هوش مصنوعی
بدون شک تکنولوژی، تأثیرات عمیقی بر موسیقی معاصر و تولید آن درقرن حاضر داشته است. امروزه اکثر شرکتهای بزرگ در حوزه موسیقی اعتراف میکنند که باید ازهوش مصنوعی استفاده کنند.زیرااین فناوری میتواندموسیقی رامتحول کند؛ بنابراین اگر نمیخواهند عقب بمانند، باید از این فناوری استفاده کنند.دراین حوزه امروزاگربخواهیم هنرمندان جدید موسیقی را بشناسیم بایدبه معرفی وتبلیغات اکتفا کنیم اما درآینده به کمک هوش مصنوعی باکمترین هزینه این کارانجام خواهدگرفت یادرآینده میتوان از موسیقی تولیدشده توسط هوش مصنوعی درسینما وتلویزیون برای ساخت موسیقی اصیل درنمایشهای سینمایی و تلویزیونی استفاده کرد. این نرمافزارهمچنین میتواند محتوای بصری راتجزیه وتحلیل کرده وموسیقی متناسب باحالت،لحن و سرعت صحنه ایجاد کند.با این تفاسیر الان خیلی زود است درباره آینده هوش مصنوعی درموسیقی صحبت کنیم.هوش مصنوعی گرچه میتواند تمام آهنگها را بسازد اما همچنان به کمک انسان نیاز دارد، چرا که موسیقی برای انسان ساخته میشود و به همین دلیل باید به دل انسان بنشیند؛ بنابراین زمان هر چقدر هم به جلو برود باز موسیقی باید ازفیلتر انسانی متخصص دراین زمینه بگذرد.