مسعود پزشکیان با تاکید بر ضرورت گفتوگو بین طیفهای مختلف جامعه سوریه برای رسیدن به تفاهم، اظهار امیدواری کرد که درگیری نظامی و خشونت هرچه سریعتر پایان یابد تا مردم این کشور بتوانند در محیطی آرام و به دور از هرگونه خشونت و نگرانی یا مداخله مخرب بیرونی برای تعیین سرنوشت خود تصمیمی بگیرند که شایسته مردم بزرگ سوریه است.پزشکیان همچنین اهمیت تامین امنیت همه شهروندان سوری و مقیمین و حفاظت از اماکن مقدسه و نیز اماکن و نمایندگیهای دیپلماتیک ــ کنسولی طبق حقوق بینالملل را خاطرنشان و بر ادامه مشورتهای دیپلماتیک ایران با طرفهای ذیربط و نیز سازمان ملل در راستای کمک به تثبیت اوضاع و حفظ ثبات و امنیت منطقه تاکید کرد.
رئیسجمهور با محکومکردن شدیداقدامات رژیم تروریستی درتعرض به خاک سوریه، خواستار هوشیاری همه طرفهای داخلی در این کشور و نیز کشورهای منطقه در برابر سوءاستفاده رژیمصهیونیستی برای پیشبرد مطامع توسعهطلبانه و غیرقانونی خود در قبال ملتهای منطقه شد.
روایت سفیر ایران در سوریه از پشت پرده سقوط اسد
حسین اکبری، سفیر کشورمان در سوریه هم درباره تحولات این کشور گفت: بعد از سقوط حمص، ارتش در هیچ کجا نهتنها مقاومت نکرد، بلکه مردم هم مقاومت نکردند و به این نتیجه رسیدند که شرایط را بهطور مسالمتآمیز پیش ببرند. به گزارش مهر، اکبری در گفتوگویی تلویزیونی اظهار داشت: شنبهشب هیأت دولت سوریه تشکیل جلسه داد و تصمیم گرفت که هیچ مقاومتی در پایتخت صورت نگیرد، بلکه به صورت رسمی کل دولت، حکومت و بخشهای مختلف را واگذار کنند و این را طی بیانیهای که نخستوزیر اعلام کرد به اطلاع مردم و درواقع نیروهای مسلح رساند.وی با بیان اینکه حرکتی که شروع شد بعد از سقوط حلب قابل پیشبینی بود، گفت: بعدازظهر شنبه بود که نیروهای مسلح از سمت شمال وارد شدند. همکاران من هم تا ۱۱ شب در دمشق بودند و سفارت را ترک کردند و بعضی از آنها شاید بامداد روز یکشنبه از مرز سوریه خارج شدند. سفیر ایران در سوریه تصریح کرد: تقریبا هیچیک از همکاران ما از دستگاههای مختلف جمهوری اسلامی آنجا حضور نداشتند و اقدامات لازم و تدابیر لازم پیشبینی شده بود. وی با بیان اینکه جرم بشار اسد این بود که در جبهه و محور مقاومت بود، ادامه داد: الان درواقع یک جریان در سوریه نیست، در دل این جریانهای متعددی وجود دارد که بعضا افراد تند و افراطی هستند. البته اینها با داعش متفاوتند و قطعا مثل داعش نیستند، چون با داعش هم در دوران گذشته میجنگیدند و با هم اختلافات فکری و فقهی دارند. سفیر ایران در سوریه تصریح کرد: این افراد وقتی مستقر شوند و کشور را بهدست گیرند طبیعتا بهعنوان کسانی که صاحبان این سرزمین هستند؛ میتوانند برای همسایههای پیرامونی سوریه تهدید جدی هم باشند.
احتمال درگیری برخی کشورهای عربی با ترکیه
وی گفت: وضعیت فعلی صفبندی پیچیدهای میان نیروهای شمال و جنوب ایجاد کرده که میتواند به میدان درگیری میان برخی کشورهای اسلامی و عربی با ترکیه بدل شود. اکبری بیان کرد: رژیمصهیونیستی در حال حاضر اظهار خرسندی میکند ازاینکه توانسته یکی ازدشمنان خود راحذف کندواین اقدام رابهعنوان یک امتیاز درشرایط بحرانی کنونی، خصوصا توسط شخص بنیامین نتانیاهو، مطرح میکند. او میخواهد این موفقیت را به نام خود ثبت کرده و نشان دهد که در پشت این حادثه، اقدامی بزرگ انجام داده است.سفیر ایران درسوریه افزود: با این حال اگر این نیروها در منطقه مستقر شوند و قدرت یابند، قطعا میتوانند تهدیدی جدی و مضاعف علیه رژیمصهیونیستی باشند. به همین دلیل، این رژیم اقدامات پیشگیرانهای را در دستور کار خود قرار داده است. اکبری گفت: در عین حال، خود رژیم نیز اذعان دارد که این وضعیت، هرچند فرصتی برای آنها فراهم کرده، اما بدون خطر نیست. دلیل این نگرانی آن است که مشخص نیست این جریانها بهزودی بتوانند در سوریه یک حکومت مرکزی مقتدر و منضبط ایجاد کنند. سفیر ایران در سوریه اظهار کرد: از سوی دیگر، در حالی که نیروهای مسلح از سمت شمال حرکت میکنند، جریانهایی مانند کردها ونیروهای «قسد» نیز از سمت جنوب و شرق بهسمت منطقه پیشروی دارند. این دو جریان اساسا هیچ نقطه اشتراکی با یکدیگر ندارند و احتمال میرود که در آینده به تهدیدی برای یکدیگر تبدیل شوند.
سوریه، عاقلانه تصمیم گرفت
سفیر ایران در سوریه اظهار کرد: به نظرم سوریه تصمیم عاقلانهای گرفت. وقتی ارتش نتواند مقاومت کند، بالطبع مردم هم توان مقاومت ندارند و بهتر است برای جلوگیری ازخونریزی وتخریب اماکن و مراکز مختلف آن را رها کنند. اکبری گفت: هیأت دولت این تصمیم را درحالی گرفت که امکانات خوبی را در دمشق آماده کرده بودند ولی تحلیل آنها این بود که زندگی مردم آسیب میبیند.وقتی توان دفاعی نباشد دولت هم نمیتواندبه تنهایی تصمیم دیگری بگیرد و میتواند هزینه مضاعفی را داشته باشد.