مدیر جهاد کشاورزی جویبار اعلام کرد؛

تجهیز سه هکتار باغات جویبار به سامانه نوین آبیاری

استاندار کهگیلویه وبویراحمد؛

سفر استاندار به روستا‌های شهرستان دنا از دارشاهی تا جلاله

یدالله رحمانی، استاندار کهگیلویه وبویراحمد در سفری یک روزه و در راستای سیاست راهبردی وخط و مشی اصلی دولت چهاردهم و شخص رئیس جمهور مبنی بر محرومیت زدایی و توجه جدی از عمق وجود به روستا‌ها و مناطق دورافتاده و عشایری به شهرستان دنا و روستا‌های پراکنده و دهستان‌های این منطقه پرظرفیت و در عین حال محروم سفر کرد و از نزدیک در جریان دغدغه‌ها و خواسته‌ها و نیازمندی‌های این روستا‌ها قرار گرفت.
یدالله رحمانی، استاندار کهگیلویه وبویراحمد در سفری یک روزه و در راستای سیاست راهبردی وخط و مشی اصلی دولت چهاردهم و شخص رئیس جمهور مبنی بر محرومیت زدایی و توجه جدی از عمق وجود به روستا‌ها و مناطق دورافتاده و عشایری به شهرستان دنا و روستا‌های پراکنده و دهستان‌های این منطقه پرظرفیت و در عین حال محروم سفر کرد و از نزدیک در جریان دغدغه‌ها و خواسته‌ها و نیازمندی‌های این روستا‌ها قرار گرفت.
کد خبر: ۱۴۸۵۷۰۰

به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، این سفر یک روزه استاندار از روستا‌های شهرستان دنا را می‌توان از منظر‌های مختلف مورد تحلیل قرار داد؛ در طول مسیر و بازدید از روستا‌ها از دارشاهی و با فاصله حدود ۲۵ کیلومتری از یاسوج با آن همه ظرفیت‌های طبیعی و گردشگری و کشاورزی سرشار تا آخرین نقطه یعنی روستای جلاله که با کمترین امکانات رفاهی و زیرساختی و حتی آنتن دهی تلفن همراه نیز محروم است.

این پارادوکس و فاصله فاحش بین ظرفیت‌ها و محرومیت‌ها خود یکی از چالش‌ها و مشکلات جدی در کنار پراکندگی و عمق محرومیت‌های عمیق تاریخی در مناطق مختلف این شهرستان و به تبع ان استان کهگیلویه وبویراحمد است که باید به گونه‌ای ملموس مورد تحلیل قرار گیرد و بتوان با روش‌ها و ظرفیت‌های موجود قانونی و با نگاه ویژه در سطح ملی این خلاء‌ها را پر کرد.

نوع درخواست‌ها و مطالبات مردم نیز در این سفر خود موضوع دیگری است که می‌تواند به عنوان یک مساله مورد تحلیل و ارزیابی جدی مسئولان استانی قرار گیرد و اینکه به همان میزان که فاصله استان کهگیلویه و بویراحمد به لحاظ توسعه یافتگی با سایر مناطق کشور بسیار فاحش و محسوس است در بسیاری از مناطق و حتی روستا‌ها نیز همین مساله نیز حاکم است.

 

سفر استاندار به روستا‌های شهرستان دنا از دارشاهی تا جلاله

مردم روستا‌ها و مناطق عشایری با اینکه دارای ظرفیت‌های بالقوه، زمین‌های مساعد کشاورزی، آب، رودخانه‌های وحشی و مناطق بکر و گردشگری هستند، اما در عین حال فقیر و با کمترین زیرساخت‌ها و امکانات اولیه دست و پنجه نرم می‌کنند و همین موضوع خود بهانه‌ای برای خالی شدن و فرار مردم از این روستا‌ها و پناه بردن به حاشیه نا امن شهر یاسوج شده اند.

درد‌ها و چالش‌های عمیق، تاریخی و انباشت شده از گذشته در برخی روستا‌های این منطقه به گونه‌ای است که وقتی قدم درآنجا می‌گذاری انگار که زمان در آن گم می‌شود و درعصری که به روزگار ارتباطات و پیشرفته‌ترین فناوری‌ها شهرت یافته، اما مردمان این مناطق با کمترین امکانات اولیه گذران زندگی می‌کنند.

این نکته را هم نباید از نظر دور داشت که وجود این درد‌ها ومشکلات و کمبود‌ها ورنج‌های عمیق مردمان این دیار مربوط به یک سال ودوسال و چند سال گذشته نیست، آن‌ها سالهاست که با کمبود امکانات زیرساختی وزیربنایی در حوزه‌های گوناگون به ویژه بهداشت و مدرسه و آب و راه و گاز رنج می‌برند وهم اینک چشم انتظار رفع مشکلات و دغدغه‌های خویش از دولتمردان دولت چهاردهم هستند.

غم انگیزترو دردناک‌تر از دیدن این رنج‌ها زمانی است که برخی روستا‌ها خود سرشار از گنجینه‌های فراوان و داشته‌ها و ظرفیت‌های کم نظیر خدادادی باشد، اما برخی سوء تدبیر‌ها و یا بی عدالتی‌ها و تبعیض‌ها و کم توجهی‌ها امکان بهره مندی مناسب از این همه پتانسیل‌ها را تاکنون ناممکن ساخته است.

روستا‌های استان کهگیلویه وبویراحمد از لحاظ زیرساخت‌های اجرایی و عمرانی از محرومیت دیرینه‌ای رنج می‌برد. این روستا‌ها دارای ظرفیت‌های بالقوه مناسبی برای توسعه است و توسعه عمران روستایی این استان نیارمند نگاه ویژه دولت است.

بیکاری و درآمد کم یکی از مشکلات اساسی مردم این استان است و موتور تولید و رشد کار برای محرومیت زدایی هر چه بیشتر باید در سبد دولت چهاردهم مورد توجه قرار گیرد.

گرچه زنان رنج کشیده و کودکان در روستا‌های کهگیلویه و بویراحمد پا به پای مردان در کوران حوادث و زندگی به دنبال قرص نانی و توشه راهی برای فرزندان خویش هستند، اما در فراسوی همه این تلاش‌ها سیمای فقر و کمبود محسوس امکانات در این مناطق آزار دهنده است.

روستا‌های جلاله نمونه بارز از نبود و کمبود امکانات و سختی‌های روستائیان است که نبود راه ارتباطی، آنتن دهی، گاز و موارد دیگر سبب مهاجرت این روستائیان از محل سکونت شان شده است.

۵۸۹ روستا خالی از سکنه

مهمترین مصداق این مدعا نیز خالی شدن ۵۸۹ روستای این استان از سکنه است که استاندار کهگیلویه وبویراحمد نیز به عنوان یک مساله و اولویت در دستور کار و برنامه‌های خود قرار داده است.

 

سفر استاندار به روستا‌های شهرستان دنا از دارشاهی تا جلاله

از مجموع ۲ هزار و ۲۳۲ روستای استان کهگیلویه و بویراحمد هم اکنون ۵۸۹ روستا خالی از سکنه هستند که خالی از سکنه بودن برخی از این روستا‌ها می‌تواند بخاطر مسائل اقتصادی باشد، اما در برخی روستا‌ها به دلیل ضعف محسوس امکانات و توزیع ناعدلانه منابع بوده است.

رویکرد دولت چهاردهم بر توسعه روستا‌ها و حمایت از مناطق محروم استوار است

استاندار کهگیلویه وبویراحمد گفت: توسعه و رسیدگی به مناطق محروم دور افتاده و روستا‌ها رویکرد و راهبرد اصلی دولت چهاردهم است و مدیران دستگاه‌های مختلف اجرایی باید این مهم را سرلوحه کار و برنامه‌های خود قرار دهند.

یدالله رحمانی با اشاره به خدمات‌رسانی نظام مقدس جمهوری اسلامی به این مناطق، گفت: «با وجود اینکه روستا‌های این مناطق زیر ۲۰ خانوار هستند، اما نظام خدمات خوبی ارائه کرده و از نعمت برق، گاز و آب برخوردار هستند.»

وی افزود: «وظیفه دولت خدمات‌رسانی به روستا‌های بالای ۲۰ خانوار است، اما با توجه به شرایط خاص این مناطق، حمایت از کشاورزان و عشایر در دستور کار دولت قرار دارد و از مدیران انتظار می‌رود پیگیر رفع مشکلات این مناطق باشند.»

رحمانی به بهره‌برداری از پروژه آب آشامیدنی روستای چشمه ریزک بخش پاتاوه اشاره کرد و گفت: «این طرح با هزینه چهار میلیارد تومانی امور عشایر افتتاح شد. ضمن تبریک به مردم این منطقه، توصیه می‌کنیم هم‌استانی‌ها با توجه به شرایط موجود در مصرف آب، برق و گاز صرفه‌جویی کنند.»

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به مشکلات مردم این منطقه با منابع طبیعی، بیان کرد: «قانون تفکیک مستثنیات از اراضی ملی در حال اجرا است و در این منطقه نیز انجام می‌شود.»

رحمانی همچنین از واحد ۳۰ هزار قطعه‌ای مرغ تخم‌گذاری دارشاهی بازدید کرد. کل سرمایه‌گذاری این پروژه ۴۵ میلیارد تومان است که ۱۶ میلیارد تومان آن توسط سرمایه‌گذار هزینه شده و پروژه برای اتمام به تسهیلات نیاز دارد که در اولویت تسهیلات قرار گرفته است.

از دیگر برنامه‌های استاندار در این روز، بازدید از پمپاژ انتقال آب کشاورزی روستای سمرون و احمد غریب با اعتبار ۳۵ میلیارد تومان و ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی و همچنین بازدید از پایگاه جاده‌ای شهید برزو ارزاش هلال احمر روستای سرتنگ توت نده بود.

رحمانی از روستای بکلدون بازدید کرد و مشکل اصلی این روستا را آب آشامیدنی و کمبود کود شیمیایی برای حوزه کشاورزی عنوان کرد. وی از صالحی، مدیرعامل آبفا، خواست تا مشکل شبکه و انشعاب این روستا را به‌طور ویژه مرتفع کند.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد همچنین از مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی خواست تا موضوع کود شیمیایی را در دستور کار خود قرار دهد.

رحمانی از روستای کهله سور نیز بازدید کرد و نبود جاده دسترسی و پل را به‌عنوان مشکل اصلی مردم این روستا معرفی کرد. وی از مدیرکل راهداری خواست تا این مشکلات را بررسی و در دستور کار خود قرار دهد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد، همچنین در بازدید از روستا‌های دورافتاده شهرستان دنا با اشاره به مشکلات مردم این مناطق گفت: «حل این مشکلات در دستور کار مدیران است.»

وی بیان کرد: «در ادامه بازدید از طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی و تولیدی استان، به روستا‌های دورافتاده شهرستان دنا سفر کردیم و از نزدیک در جریان مشکلات مردم قرار گرفتیم.»

رحمانی افزود: «اولین برنامه‌ای که قبل از ورود به این منطقه داشتیم، بازدید از مجموعه تولیدی واحد مرغ تخم‌گذار با ظرفیت ۳۰ هزار قطعه و پیشرفت ۵۰ درصد بود. مشکلات این پروژه عمدتاً مربوط به تسهیلات بانکی به عنوان منابع کمک‌کننده به آورده متقاضی است که جهاد کشاورزی و حوزه اقتصادی استانداری پیگیری‌های لازم را انجام خواهند داد.»

وی  به مشکلات ایستگاه‌های پمپاژی در شهرستان دنا و بویراحمد اشاره کرد و گفت: «ایستگاه پمپاژ آب احمد غریب را با پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصد بازدید کردیم. این پروژه ۳۰۰ هکتار زمین را آبیاری می‌کند، اما عمده مانع تکمیل پروژه، شبکه برق است که نیاز به اصلاح و بازسازی دارد.»

رحمانی بیان کرد: «شرکت توزیع نیروی برق استان، حوزه عمرانی استانداری و جهاد کشاورزی در تلاش هستند تا نواقصات پروژه را برطرف کنند و این پروژه به عنوان یکی از ایستگاه‌های ۲۰ گانه پمپاژ نیمه‌تمام استان به بهره‌برداری برسد.»

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بازدید از مناطق عشایری شبلیز گفت: نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران با وجود اینکه روستا‌های این منطقه زیر ۲۰ خانوار هستند، اما از نعمت برق، گاز و آب برخوردار شده‌اند. در روستای چشمه ریزک شبکه آبرسانی با هزینه‌ای بالغ بر چهار میلیارد تومان به بهره‌برداری رسید.

رحمانی ادامه داد: «سایر مسائل و مشکلات مطرح شده در مسیر بازدید از روستا‌ها در دستور کار قرار می‌گیرد. از پنج روستای منطقه جلاله با ۱۲۰ خانوار و ۵۰۰ نفر جمعیت بازدید شد و مهم‌ترین مشکل این روستاها، شبکه راه‌ها است. بر روی رودخانه خرسان پل به طول ۲۰ کیلومتر باید احداث شود که مجموع برآورد‌ها بالغ بر ۲۵۰ میلیارد تومان است.»

وی عنوان کرد: «اولویت، احداث این پل است تا روستا‌های منطقه بتوانند با همدیگر تردد داشته باشند. ضمن اینکه گازرسانی به این منطقه توسط شرکت گاز در حال انجام است و امیدواریم این پروژه به زودی به بهره‌برداری برسد.»

رحمانی تصریح کرد: «پیش‌بینی می‌کنیم برای حوزه راه و گاز این منطقه ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. مدیران باید در بین مردم حاضر شوند و مسائل و خواسته‌های آن‌ها را شناسایی کنند تا موارد قابل حل در استان انجام شود و مواردی که نیاز به تصمیم‌گیری در سطح کلان دارد، پیگیری شوند.»

وی  افزود: «حضور در میان مردم، حتی اگر نتوانیم مشکلات آن‌ها را حل کنیم، آلامی است بر درد‌های آن‌ها و امیدواریم حداکثر تلاش را برای رضایت‌مندی مردم انجام دهیم.»

پنج روستای جلاله در منطقه سادات محمودی با ۱۷۰ خانوار و حدود یک هزار تن جمعیت در شهرستان دنا واقع شده است و شغل مردم روستا‌های منطقه جلاله شهرستان دنا شامل روستا‌های دهگاه، ماشکار، پلوزا، برآفتاب و مهدی آباد دامداری و کشاورزی به صورت سنتی بوده و در بدترین شرایط و با کمترین امکانات گذران زندگی می‌کنند.

منطقه جلاله ۱۵ کیلومتر راه ارتباطی دارد که به دلیل ناایمن بودن، کوهستانی و خاکی بودن باید سه ساعت آن را طی کرد تا به مقصد رسید و با اولین بارش برف و باران ارتباط آنان قطع می‌شود.

جمعیت روستا‌های جلاله به گفته برخی اهالی طی یک دهه گذشته از حدود سه هزار نفر به دلیل محرومیت و نبود زیرساخت‌های لازم به ویژه جاده دسترسی نامناسب به کمتر از هزار نفر کاهش یافته است.

نکته حائز اهمیت در این رهگذر آنست که هرچه روستا‌ها و ساکنان مناطق روستایی و عشایری تقویت شود و از امکانات زیربنایی و زیرساختی و یا رفاهی بهره‌مند شوند به همان میزان اقبال و امکان به ماندن آن فرد زارع و یا روستایی در زادگاهش نیز دوچندان خواهد بود.

این یک حقیقت است که هر گاه یک فرد روستایی به میزان کافی بهره‌مند از امکانات و توزیع عادلانه ثروت‌ها و منابع باشد هیچگاه آن شخص و یا آن کشاورز و دامدار روستایی مجبور به ترک زادگاه خود نمی‌شود و زندگی ساده و بی‌آلایش خود را به یک عمر زندگی در سراب کاذب شهر‌ها واگذار نخواهد کرد.

استان کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی حدود ۷۲۳ هزار نفر جمعیت دارای ۹ شهرستان، ۱۷ بخش و یکهزار و ۶۷۰ روستای دارای سکنه در جنوب غربی ایران واقع شده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها