درواقع این برنامه با نگاهی نو و بدیع به مسائل جامعه و سبک زندگی اسلامی در تلاش است که با سرمشق قرار دادن سیره اهل بیت (ع) و آیات الهی در راستای ترویج یک زندگی سالم و پر امید برای مخاطبان خود بکوشد. همچنین برنامه تا نیایش با دعوت از کارشناسان و متخصصان مذهبی و معارفی سعی دارد که بهطور علمی و ریشهای به موضوعات دین، فرهنگ جهاد و مقاومت بپردازد و تبیینگر ناگفتههایی از مسائل دینی و ارزشی در زندگی اجتماعی و خانوادگی مردم باشد که یقینا بینندههای این برنامه با تماشای آن به درک واقعی از مفهوم دین و ارزشهای اسلامی میرسند. همچنین این برنامه، تلاش میکند که شیوههای درست زندگی کردن در سایه دین را به مخاطبان تفهیم کند و از طرفی هم چگونگی رفع مشکلات و دغدغههای زندگی و ایجاد امید با الهام از آیات قرآنی و سیره اهل بیت (ع) را یادآور شود.
رو در رو با مخاطب
محمد جوادینژاد، تهیهکننده و کارگردان برنامه تا نیایش درخصوص فصل جدید این برنامه و نگاه معارفی آن به مسائل دینی به جامجم میگوید: این برنامه از بهار امسال با رویکرد جدید طی روزهای شنبه تا پنجشنبه هرهفته و پس از بسته رسانهای اذانگاهی ظهر و بهصورت زنده برای مخاطبان پخش شده است. وی خاطرنشان میکند: تا نیایش، سعی کرده تا سبک و سیاق متفاوتی را درپیش بگیرد، زیرا تا پیش از این اکثر برنامههای معارفی سازمان صداوسیما با ساختاری مشخص و به صورت گفتوگومحور بین کارشناس و مجری برگزار میشد که در این نوع ساختار مخاطب نقش سومشخص غایب را ایفا میکرد اما ما در برنامه تا نیایش تلاش کردیم مخاطب را محور قرار دهیم و کارشناس برنامه بهواسطه گزارشهای مردمی و پیامکها، به طور مستقیم با مخاطب رودررو میشود . جوادینژاد بیان میکند: در حوزه محتوا هم این مسأله را مدنظر قرار دادیم تا ارتباط دوسویه بین مخاطب و کارشناس برنامه هرچه بهتر شکل گیرد. در برنامه تا نیایش کارکردگرایی آیات قرآن و سیره اهل بیت(ع) به عنوان یک رکن، اهمیت زیادی دارد و مخاطبان را به این باور میرسانیم که روش مورد تاکید اسلام برای حل مسائل روزمره راهکارهای تکاملیافتهای است .حجتالاسلام والمسلمین بهاری، کارشناس سهشنبههای برنامه تا نیایش مباحث مختلف مرتبط با تربیت فرزند را با بیانی ساده و روان ارائه میکند، این برنامه ازطرفی هم در روزهای چهارشنبه با محوریت خانواده، مباحثی در روابط بین زوجین و تربیت فرزندان تقدیم بینندگان میکند، همچنین خانم دکتر سلیمانی، کارشناس برنامه در روزهای چهارشنبه است و روزهای پنجشنبه هم مخاطبان پای سخنان حجتالاسلام والمسلمین عرفانی مینشینند .
استفاده از ابزار کمکآموزشی
وی ادامه میدهد: از سوی دیگر در کنار همه مباحث کارشناسی، گروه برنامهساز تا نیایش سعی میکنند که از مطالب متنوع معارفی بهره بگیرند مانند وصیتنامه شهدا، معرفی کتاب، ارتباط با مسئولان مختلف و پوشش خبرهای حوزه معارف و فرهنگ جهاد و مقاومت. یکی دیگر از کارهای اتاق فکر گروه معارف شبکه تلویزیونی تهران که بسیار به آن تاکید دارد این است که تا به حال در برنامههای معارفی سیما از ویدئو وال صرفا به عنوان بخشی از دکور استفاده میشد و کارکرد دیگری نداشت ولی در برنامه تا نیایش از این امکان به عنوان یک ابزار کمک آموزشی بهره گرفته شده که در جهت انتقال مفاهیم و دستهبندی آن استفاده میشود که بسیار تاثیرگذار است و لذا سعی ما براین است که محتوای ارزشمندی را به مخاطبان ارائه کنیم که در زندگی روزمرهشان کارایی داشته باشد. و در این زمینه از گروههای پژوهشی و کارشناسان استفاده کردیم و آنان به دستهبندی محتوا پرداخته و با درنظر گرفتن تقدم و تأخر، موضوعات را برای مخاطبان ارائه میکنند تا قابل فهم بوده و در ذهن مخاطبان ماندگاری بیشتری داشته باشد.
پویایی در شیوه اجرا
تهیهکننده تانیایش عنوان میکند: یکی از تغییرات فرمی مباحث درنظر گرفتهشده در برنامه تا نیایش پویایی در شیوه اجرای مجری و کارشناسان برنامه است که به همین منظور در قسمتهایی از برنامه تا نیایش مجریان به صورت ایستاده گاه در فضای باز تپه صبا و گاه در مقابل وال در استودیو با مخاطبان ارتباط میگیرند و در ادامه این راه، با دوربین تا نیایش به دل مردم رفته، با مشاغل مختلف گفتوگو میکنیم و بخشی از دغدغههای آنها را در برنامه منعکس کرده، محتواهای درنظر گرفتهشده را در اختیار مخاطبان قرار میدهیم. وی همچنین میگوید: در میان خانواده شهدا، دانشگاهیان و زوجهای جوان میرویم و پای درد و دل آنها مینشینم و بدین گونه ارتباط برنامه تا نیایش با مردم حفظشده و مخاطبان نیز با شیوه نوین از برنامههای معارفی آشنا میشوند و یکی از ویژگیهای فصل جدید تا نیایش این است که روایت درنظر گرفته شده از دل آیتمها مطرح و بیان میشود، بدین ترتیب همبستگی در محتوا و آیتم بهدست میآید و بخشی آموزشی نیز در دل همین آیتمها ارائهمیشود.
لزوم سرمایهگذاری برای برنامههای معارفی
جوادینژاد تصریح میکند: به نظرم سرمایهگذاری برای ساخت برنامههای مذهبی نکتهای بسیار مهم است و نگاه سازمان صداوسیما به حوزه برنامههای معارفی باید جدیتر باشد. اختصاص سرمایه بیشتر در حوزه ساخت برنامههای معارفی سبب میشود تا برنامههای بهتری تولید و نوآوری بیشتری صورت گیرد تا میزان مخاطبان افزایش داشته باشد. برای اجرای بهتر و افرایش کیفیت برنامه تا نیایش در فصل جدید تلاش فراوانی صورت گرفته است. تهیهکننده برنامه در این خصوص میگوید: تلاش کردیم مخاطبان را در سه گروه دستهبندی و هدایت کنیم. بندگی درست، زندگی و انگیزش. همچنین شیوههای درست زندگی و سازندگی که هرکدام مراحل خاص خود را دارد و در بخش انگیزش نیز هدف و سعی ما ارائه راهکار برای رفع دغدغههای جامعه امروز بوده و هست. در آغاز این فصل از برنامه تا نیایش که از بهار امسال آغاز شد، بخشی را به عنوان امید در دستور کار قرار دادیم که به کمک آن میتوان به افزایش سطح امید و اراده در جامعه پرداخت. به عبارت دیگر به مخاطبان میآموزد که چگونه در مقابل ناامیدیها ایستادگی کنند. اینها سرفصلهایی است که در برنامه تا نیایش امسال درنظر گرفته شده است.