حال خبرها حاکی ازآن است که از۱۲دی دومینوی افزایش قیمت کالاهای اساسی به روغن رسیده است، به طوری که اخیرا مسئولان انجمن صنفی روغن نباتی و اتحادیه قنادان خبرازرشد۱۵تا۲۱ درصدی قیمت درسراسرکشوررا دادهاند.به طوری که در اینخصوص علی فاضلی، رئیس هیاتمدیره انجمن روغن نباتی در ارتباط با ایجاد محدودیت فروش روغن در برخی از واحدهای صنفی اظهار کرد: هیچ محدودیتی برای عرضه روغن به مردم وجود ندارد و توزیع این محصول به روال عادی خود ادامه دارد.وی افزود: در مقطعی برای تامین روغن مورد نیاز صنف و صنعت موانعی وجود داشت که این مشکل اکنون حل شده است.
رئیس هیاتمدیره انجمن روغن نباتی ادامه داد: واحدهای صنفی که برای فروش روغن به مردم محدودیت ایجاد کنند، مرتکب تخلف شدهاند. با این حال بد نیست بدانیم طی ماههای اخیر بازار روغن خوراکی وضعیت خوبی را سپری نمیکند، از سوی دیگر آمارهای گمرک هم نشان میدهد تاکنون واردات روغن کاهش ۳۴ درصدی را تجربه کرده است.درهشت ماهه نخست سال جاری ۸۰۲ هزار تن روغن خوراکی به ارزش ۸۰۶ میلیون دلار وارد کشور شد، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته، شاهد واردات یک میلیون و ۲۱۸ هزار تن روغن به ارزش یک میلیارد و ۸۶۹ میلیون دلار بودیم.طبیعتا این کاهش واردات روی بازار داخلی روغن تاثیرات زیادی گذاشته است، از سوی دیگر محدودیتهایی در زمینه واردات و ثبت سفارش این محصول توسط وزارت جهاد کشاورزی وجود داشت و به همین دلیل واردکنندگان بهشدت نسبت به تقسیم ناعالانه سهمیه واردات روغن اعتراض داشتند، به طوری که این سهمیه کم برای واردکنندگان خرد گران تمام شد که به حذف آنها از فرآیند واردات این کالای اساسی انجامید.طبیعتا این امر به مانند دیگر بازارها سبب فروش غیرقانونی امتیاز ثبت سفارشها نیز شد، هرچند که خانینوذری، معاون سابق بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به فروش یا واگذاری امکان ثبت سفارش گفت: هرگونه واگذاری مجوزهای ثبت سفارش کالا به دیگران تخلف محسوب میشود و با افراد خاطی طبق قوانین مربوط به قاچاق کالا و ارتشاء برخورد خواهد شد.
وی تأکید کرد که این اقدام میتواند منجر به ابطال کارت بازرگانی، جریمههای نقدی و حتی حبس برای واگذارکنندگان و بهرهبرداران شود. از تشکلهای اقتصادی خواسته شده است موارد تخلف را برای پیگیری به صورت مکتوب گزارش دهند. به همه این موارد باید افزایش شدید قیمتهای جهانی روغن را نیز اضافه کرد که به عنوان اصلیترین دلیل افزایش ۱۵تا۲۱ درصدی روغن نزد فعالان این صنعت یاد میشود. بد نیست بدانیم طی سال جاری میلادی میانگین قیمت جهانی انواع روغن خام حدود ۳۰ درصد گران شده است به طوری که روغن خام آفتابگردان از حدود تنی ۹۹۰ یورو به حدود تنی ۱۲۵۰ یورو و قیمت روغن پالم از تنی ۹۲۰ یورو به حدود تنی ۱۲۷۵ یورو افزایش یافته است.
از سوی دیگر یک سال اخیر قیمت جهانی روغن سویا نیز از هر تن ۱۰۱۰یورو به ۱۲۰۰ یورو رسیده است، به همین دلیل این موارد را میتوان پاسخی به شایعه افزایش قیمت روغن به دلیل خروج یک شرکت عربستانی از سرمایهگذاری در این بازار دانست. در این خصوص اکبر فتحی، معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: یک شرکت داخلی سهام شرکت عربستانی را خریداری کرده و هیچ زیرساختی از کشور خارج نشده است و همه ظرفیتها در داخل به قوت خود باقی است.
وی با تاکید بر اینکه هیچ مشکلی در تامین روغن داخل به وجود نمیآید، گفت که همه مسائل بازار، تامین و تولید قابل رصد است.
فتحی در پاسخ به اینکه همزمان با مسأله فروش سهام صافولا افزایش قیمت روغن در داخل هم صورت گرفت و این نگرانی را ایجاد کرده که بازار داخل متاثر شده، آیا واقعا چنین بوده است، گفت که افزایش اخیر قیمت روغن مربوط به بالا رفتن قیمت جهانی این محصول بود؛ ضمن اینکه این افزایش قیمت قبل از فروش سهام شرکت عربستانی بود و هیچ ارتباطی به واگذاری سهام این شرکت ندارد.گفتنی است کشورمان با توجه به خشکسالیهای متعدد و آببر بودن برخی از محصولات روغنی ۹۰ درصد به واردات روغن خام وابسته است و به همین دلیل شاهد آن بودیم که در سال جاری تولید دانههای روغنی با حمایت وزارت جهاد کشاورزی افزایش یافته است.به طوری که در سال جاری تولید کلزا دو برابر شده که در اینخصوص علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: امسال تولید کلزا با رشد دو برابری نسبت به سال قبل از ۱۴۰هزار تن به ۲۷۰ هزار تن رسیده است.