«جام‌جم» از دلایل کاهش تولید گوشت قرمز گزارش می‌دهد

دامداران برای افزایش قیمت، کشتار نکردند

پشم‌ریسی سبزوار: از خاموشی به رونق، داستان احیای یک صنعت قدیمی

کارخانه پشم‌ریسی سبزوار پس از ۱۷ سال تعطیلی دوباره به چرخه تولید بازگشته و با احیای آن، دامداران منطقه می‌توانند پشم خود را بفروشند. این اقدام نه تنها به رونق اقتصادی منطقه کمک می‌کند، بلکه صنعت فرش دستباف را نیز تقویت می‌کند.
کد خبر: ۱۴۸۹۰۹۹
پشم‌ریسی سبزوار: از خاموشی به رونق، داستان احیای یک صنعت قدیمی
 
به گزارش جام جم آنلاین، کارخانه پشم‌ریسی سبزوار، نخستین واحد صنعتی پشم ریسی در این شهر است که در سال ۱۳۶۳ با تکنولوژی لهستانی تأسیس شد، سال ۱۳۸۵ با فوت محمد واسعی مالک آن، تولید در این واحد کارخانه رو به خاموشی رفت و ۲۲ کارگر و کارشناس آن از کار بیکار شدند. حال پس از ۱۷ سال تعطیلی این واحد مجدد به چرخه تولید بازگشت. این کارخانه که در گذشته سهمی در رونق اقتصادی منطقه و زنجیره تولید فرش‌های دستباف داشت، اکنون با تلاش وارث آن، حمیدرضا واسعی، دوباره جان گرفته است.
 
پشم، طلای خام طبیعت 
 
پشم یکی از ارزشمندترین مواد اولیه در تولید نخ و صنایع مرتبط مانند فرش و قالی بافی است. ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد پشم، از جمله استحکام، رنگ‌پذیری مناسب و دوام، آن را به ماده‌ای ایده‌آل برای تولید فرش‌های دستباف تبدیل کرده است. نخ پشمی حاصل از فرآوری پشم، اصلی‌ترین ماده اولیه در بافت فرش‌های دستباف ایرانی است که در بازار‌های داخلی و خارجی ارزش اقتصادی و فرهنگی بالایی دارد.
 
 چالش‌های احیا، از نیروی کار تا مواد اولیه
 
بازگرداندن این کارخانه به چرخه تولید کار آسانی نبود. حمید رضا واسعی که بعد از سال‌ها موفق به احیا این واحد پشم ریسی شده است به مشکلاتی که پیش روی این واحد برای احیا بود اشاره کرد و گفت: کمبود نیروی ماهر مهمترین معضل پیش روی ما بود، پس از سال‌ها تعطیلی، بسیاری از کارگران متخصص به مشاغل دیگر روی آورده بودند و بکار گرفتن نیروی جدید و آموزش آن‌ها کار وقت گیر و دشورای بود که با کمک چند کارگر قدیمی توانستیم بر این مشکل غلبه کنیم و دغدغه نیروی انسانی ماهر تا حدودی مرتفع شد.
اتلاف مواد اولیه که همان پشم باشد دیگر مشکل این واحد در تامین مواد اولیه بود، در سال‌های گذشته به دلیل نبود واحد پشم ریسی در منطقه دامداران به دلیل نبود خریدار، پشم‌های تولیدی را می‌سوزاندند یا در بیابان‌ها رها می‌کردند. 
محمد بخشی زایی یکی از عشایر دامدار بخش روداب سبزوار گفت: مقداری از پشم تولیدی را برای تشک و لحاف استفاده می‌کنیم و مابقی را، چون خریداری ندارد در بیابان می‌ریزیم و یا می‌سوزانیم. وقتی خریداری نباشد دامدار محصول خود را اگر با کیفیت باشد در خوشبینانه‌ترین وضعیت به ناچار به قیمت پایین به دلال می‌فروشد و اگر کیفیت پشم پایین باشد آنرا می‌سوزاند یا رها می‌کند چرا که تمیز کردن و شستن پشم کار پردردسری است و بخشی از پشم‌های گوسفندان ارزش این کار‌ها را ندارد.
 
فرسودگی تجهیزات هم به نوعی سد راه توسعه این واحد بود که با بروز رسانی برخی ماشین‌آلات قدیمی تا حدی شکل برطرف شد، حمیدرضا واسعی، در اقدامی کلیدی، دستگاه پشم‌پاک‌کنی را به تجهیزات کارخانه افزود تا پشم‌های دورریز نیز قابل استفاده شوند که این اقدام گام بزرگی در جهت کاهش اتلاف مواد اولیه و حمایت از دامداران منطقه است.
 
محمد مهدی واسعی، مدیرفنی این کارخانه، با اشاره به برنامه‌های توسعه‌ای گفت: در حال حاضر، کارخانه با یک‌سوم ظرفیت خود فعالیت می‌کند، اما در صورت تأمین مواد اولیه، تولید سالانه می‌تواند به ۲۰۰ تن نخ پشمی برسد. همچنین بخش‌های شست‌وشو، رنگرزی و بافندگی در برنامه‌های آینده ما قرار دارند که با حمایت‌های مالی قابل اجرا خواهد بود.
قربانی، فرماندار سبزوار: احیای این کارخانه فراتر از یک خط تولید است
 
قربانی، فرماندار شهرستان سبزوار، در بازدید از کارخانه پشم‌ریسی گفت: احیای این واحد تولیدی تنها به بازگشایی یک خط تولید محدود نمی‌شود، بلکه زنجیره‌ای از تولید، اشتغال و ارزش افزوده در منطقه به حرکت درآمده است. 
وی با اشاره به تأثیرات اقتصادی این اقدام افزود: این کارخانه نه تنها به دامداران منطقه فرصت فروش پشم را می‌دهد، بلکه با تولید نخ‌های پشمی باکیفیت، صنعت فرش دستباف سبزوار را تقویت می‌کند. ما تلاش می‌کنیم این کارخانه را به الگویی برای توسعه اقتصادی و رفع مشکلات دامداران تبدیل کنیم. 
 
صنعت پشم‌ریسی، راهی برای کاهش اتلاف منابع
 
امانیان، مدیر جهاد کشاورزی سبزوار، درباره پتانسیل منطقه برای تأمین مواد اولیه گفت: سبزوار با دارا بودن ۲۴۰ هزار رأس دام سبک و ۳ هزار نفر شتر، ظرفیت تأمین ۲۸۰ تن پشم سالانه را دارد. در سطح استان خراسان رضوی نیز با بیش از ۶ میلیون و ۷۷۰ هزار رأس دام سبک، سالانه حدود ۷ هزار تن پشم تولید می‌شود. 
وی افزود: این کارخانه می‌تواند سهم قابل‌توجهی در جذب این مواد اولیه داشته باشد و از اتلاف منابع جلوگیری کند. احیای این واحد، نه‌تن‌ها اشتغال‌زایی و توسعه صنعتی ایجاد می‌کند، بلکه ارزش افزوده مناسبی برای دامداران و تولیدکنندگان منطقه به همراه دارد. 
 نخ پشمی، پشتوانه فرش‌های فاخر ایرانی
 
دلبری، رئیس اتحادیه فرش دستباف سبزوار، در مورد تأثیر احیای کارخانه پشم‌ریسی در فرش منطقه گفت: فرش دستباف سبزوار که عمدتاً از پشم و ابریشم بافته می‌شود، به دلیل تراکم بالا و رنگ‌پذیری مناسب، از کیفیتی بی‌نظیر برخوردار است. این فرش‌ها در بازار از متری ۲۰ میلیون تومان تا ۳۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند. 
وی ادامه داد: با تولید نخ‌های پشمی باکیفیت در این کارخانه، زنجیره تولید فرش‌های فاخر ایرانی تقویت شده و امکان رقابت در بازار‌های جهانی فراهم می‌شود. 
 
احیای کارخانه، گامی برای رونق منطقه‌ای و ملی
 
احیای کارخانه پشم‌ریسی سبزوار با همکاری دامداران، صنعتگران و مسئولان محلی، نمونه‌ای موفق از توسعه پایدار منطقه‌ای است. 
این واحد یکی از ۲۲ واحد احیا شده شهرستان سبزوار از ابتدای امسال بوده است که با هماهنگی بین بخشی ادارات متولی و تلاش و پشتکار مالک آن توانسته مجدد به چرخه تولید بازگردد.
اثرات اقتصادی و اجتماعی احیای کارخانه را می‌توان در ایجاد اشتغال پایدار و بازگشت کارگران بیکار به کارخانه و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و فراهم شدن بازاری مطمئن برای دامداران و کاهش اتلاف پشم و در نهایت تقویت صنعت فرش دستباف با تولید نخ‌های باکیفیت و امکان تولید فرش‌های پشمی با ارزش اقتصادی بالا خلاصه کرد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها