باینحال مسجل است که فرامتن این ملاقات فراتر از رایزنی درخصوص تحولات میدانی سوریه است. واقعیت امر این است که جولانی قصد دارد از طریق این سفر، نسبت پررنگ خود، میت (سازمان اطلاعاتی ترکیه) و حزب حاکم عدالت و توسعه را در افکارعمومی آشکارتر سازد. تسلط خاص هاکان فیدان، وزیرخارجه کنونی و رئیس سابق دستگاه اطلاعاتی ترکیه بر جولانی و هیات تحریرالشام بر هیچکس پوشیده نیست. در چنین شرایطی لازم است چنین سفری را در بطن وابستگی شبکههای داخلی و بیرونی آنکارا و هیات تحریرالشام مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. جولانی هر اندازه زمان میگذرد، ناچار است تعلقخاطر خود به اردوغان و فیدان را آشکارتر سازد. این مسأله نه در کوتاهمدت و نه در بلندمدت به سود وی و ترکیه نخواهد بود و ضریب آسیبپذیری طرفین در تحولات آتی منطقه را افزایش خواهد داد. یکی از تبعات این موضوع، اثبات عینی مداخلهگرایی ترکیه در سوریه پسااسد است. موضوعی که افکارعمومی، خصوصا جوانان سوری از آن تنفر داشته و زیر بار آن نخواهند رفت.
بالا گرفتن سهمخواهی ها در سوریه
در همین حال درگیری میان رژیم جولانی و اشغالگران آمریکایی برسر منابع انرژی سوریه نشان میدهد که آمریکاییها بهدنبال باقی ماندن در منطقه و دستاندازی بر منابع نفتی و گازی سوریه بدون درنظر گرفتن ائتلاف خود با جولانی هستند. به گزارش المعلومه، منابع آگاه اعلام کردند که نظامیان آمریکایی با درخواست عناصر رژیم تروریستی جولانی برای تخلیه برخی مواضع نزدیک به میادین نفتی و گازی این کشور مخالفت کردهاند. این منابع اضافه کردند که عناصر جولانی تلاش دارند نفوذ خود را در مناطق نزدیک به منابع نفتی و گازی افزایش دهند اما نظامیان اشغالگر آمریکایی با این پیشرویها مخالفت کرده و آنها را به استفاده از زور تهدید کردند. به نظر میرسد که مخالفت آمریکاییها با درخواست عناصر جولانی بیانگر آن است که واشنگتن میخواهد از اهرم انرژی بهعنوان وسیلهای برای تحقق منافع راهبردی خود بهویژه بعد از سرنگونی نظام بشار اسد استفاده کند.
از سوی دیگر تشدید درگیریها میان عناصر وابسته به ترکیه و نیروهای کرد در حومه حلب نیز شدت گرفته و این امر حکایت از آن دارد که ترکیه از تصمیمات خود دراینباره منصرف نشده و بر آن است که کنترل مناطق شمالشرقی سوریه را بهدست بگیرد و نیروهای قسد را از این مناطق عقب براند. درگیریها میان عناصر به اصطلاح «ارتش ملی» سوریه وابسته به ترکیه از یکسو و نیروهای کرد سوریه دموکرات موسوم به قسد از سوی دیگر چنان شدت گرفت که به نگرانیها از تخریب سد تشرین واقع در حومه حلب دامن زده است. نیروهای قسد با اشاره به حملات گروههای سرسپرده ترکیه به روستاهای شمال سد تشرین و جنوبشرق، آنکارا را مسئول بروز هرگونه فاجعه درباره سد تشرین و مناطق دیگر سوریه براثر حملات هوایی و توپخانهای ترکیه دانست. همچنین نبرد سنگینی میان نیروهای شورای نظامی منبج و گروههای وابسته به ترکیه گزارش شده است. فاضل ابورغیف، کارشناس امور امنیتی عراق تاکید کردکه خشونتها در سوریه ممکن است بعد ازدوره کنونی شدت پیدا کند بهویژه آنکه شاهد تشدید اختلافات میان گروههای تروریستی و عناصری که قصد پیوستن به جولانی را ندارند دراین کشور هستیم. وی افزود: این اختلافات ممکن است به حدی بالا بگیرد که تبدیل به جنگهای خونین داخلی شود بهویژه آنکه این گروههای تروریستی اساسا به خشونت متوسل میشوند.