مقاومت چگونه با درایت خود به بحران سیاسی دشمن‌ساخته در بیروت پایان داد؟

بن‌بست‌شکنی حزب‌ا... در میدان و سیاست

سرانجام پارلمان لبنان ژوزف عون، فرمانده ارتش را به‌عنوان رئیس‌جمهور جدید این کشور انتخاب کرد. لبنان از زمان پایان دوره ریاست‌جمهوری میشل عون که هیچ نسبتی با ژوزف عون ندارد از اکتبر۲۰۲۲ بدون رئیس‌جمهور بود.
سرانجام پارلمان لبنان ژوزف عون، فرمانده ارتش را به‌عنوان رئیس‌جمهور جدید این کشور انتخاب کرد. لبنان از زمان پایان دوره ریاست‌جمهوری میشل عون که هیچ نسبتی با ژوزف عون ندارد از اکتبر۲۰۲۲ بدون رئیس‌جمهور بود.
کد خبر: ۱۴۸۹۲۹۵
نویسنده حسین یاری - گروه بین‌الملل
 
پس از آن که ژوزف عون در دور اول رأی‌گیری در جلسه روز پنجشنبه پارلمان نتوانست دو سوم اکثریت آرا را به دست آورد، نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان جلسه را به مدت دو ساعت برای مشورت‌های بیشتر به تعویق انداخت و ژوزف عون سرانجام در دور دوم موفق شد ۹۹‌رأی از ۱۲۸ رأی پارلمان را کسب کند.نکته حائزاهمیت این‌که ترکیب آرای ژوزف عون، بیانگر حمایت جریان‌های مقاومت ازوی در دور دوم رأی‌گیری بوده است. این در حالی است که سمیر جعجع،سرکرده فالانژهای لبنان، مخالفت خودرابا ریاست جمهوری فرمانده ارتش لبنان تا آخرین لحظه حفظ کرد و به نمایندگان حامی خود درپارلمان این کشور تاکید کرده بودآرای خودراتحت هیچ عنوان به سود ژوزف عون به گردش درنیاورند.
کناره‌گیری سلیمان فرنجیه (نامزد گروه‌های مقاومت جهت تصدی مسند ریاست جمهوری) به سود ژوزف عون از یک سو نشان می‌دهد که برخلاف آنچه سال‌ها دشمنان مقاومت در لبنان القا کرده‌اند، خروج بیروت از بحران سیاسی و تثبیت اوضاع داخلی لبنان، اصلی‌ترین هدف حزب‌ا...، امل و دیگر گروه‌های تعریف شده در بطن جریان هشت مارس است. حتی در این مسیر، گروه‌های مقاومت حاضر شده‌اند از فردی حمایت کنند که قطعا با برخی مواضع و مناسبات وی موافق نیستند.مسجل است که در میان گروه‌های مقاومت و ژوزف عون در لبنان اختلافاتی وجود دارد اما نه در حد آن‌که مانع از همراهی نهایی این گروه‌ها در مسیر تحقق ریاست جمهوری وی در لبنان باشد.سمت ریاست جمهوری در لبنان براساس نظام تقسیم قدرت فرقه‌ای، همواره برای یک مسیحی مارونی محفوظ است و دردوسال گذشته به دلیل بن‌بست میان بلوک‌های طرفدار ومخالف حزب‌ا...،خالی بوده است. پارلمان لبنان با ۱۲۸عضو تاکنون بیش از ۱۲‌باردردستیابی به توافق برای انتخاب رئیس‌جمهورناکام بوده است.سمیر جعجع، رهبر فالانژهای لبنان اصلی‌ترین نقش را در ایجاد بحران سیاسی در بیروت ایفا کرده بود.نکته حائز اهمیت این‌که درجلسه روز پنجشنبه پارلمان لبنان، ژان ایو لودریان، فرستاده ریاست جمهوری فرانسه، یزید بن فرحان نماینده عربستان سعودی،سفرای کمیته پنج نفره وتعدادی از دیپلمات‌ها حضور داشتند. تحلیلگران پیش‌تر شانس ژوزف عون، فرمانده ارتش را پس از انصراف نامزد موردحمایت حزب‌ا... و اعلام حمایت از او، برای دراختیار گرفتن این سمت بیش از دیگران دانسته بودند. غسان حسبانی، معاون سابق نخست‌وزیرونماینده حزب نیروهای لبنانی مسیحی که بیشترین کرسی‌ها را در پارلمان در اختیار دارد، هم گفته بود که حزب او از ژوزف عون حمایت می‌کند.

انتظاراتی که از ژوزف عون وجود دارد
گرچه اختیارات رئیس‌جمهور پس از پایان جنگ داخلی۱۹۹۰-۱۹۷۵کاهش یافته،اما پرکردن این پست کلیدی برای هدایت مشورت‌ها به منظور تعیین نخست‌وزیر جدید و تشکیل دولتی که بتواند اصلاحات مورد تقاضای جامعه بین‌الملل را اجرا کند، بسیار مهم است. رئیس‌جمهور جدید همچنین با چالش‌های بزرگی روبه‌رو خواهد بود، از جمله نظارت بر آتش‌بس شکننده در مرز اراضی اشغالی و تعیین دولتی که بتواند اصلاحات لازم برای دستیابی به کمک مالی را اجرا کند. درچنین شرایطی، انتظارات حزب‌ا...، امل و دیگر گروه‌های مقاومت و فراتر از آن، ملت لبنان از رئیس‌جمهور جدید این کشورمشخص است: استقرارامنیت داخلی درکشور و ایستادگی در برابر تهدیدات مزمن و پایداری که صهیونیست‌ها در مواجهه با حریم ملی و سرزمینی لبنانی‌ها خلق می‌کنند. به عبارتی گویاتر، همراهی گروه‌های مقاومت در روند پایانی رأی‌گیری پارلمان به سودریاست جمهوری ژوزف عون،هرگز به معنای همراهی مطلق آنهابامواضع وی نبوده وقطعا عملکرد وی به صورتی جدی ازسوی گروه‌های مقاومت مورد نظارت،سنجش ورصد قرار خواهد‌ گرفت.حزب‌ا...لبنان به عنوان نماد مقاومت دربرابر دشمن صهیونیستی، مورد حمایت بسیاری از شهروندان لبنانی قرار دارد و تلاش‌های خاص مهره‌های موساد مانند سمیر جعجع درخلع سلاح این جنبش و جریان اصیل و الهی به شکست مواجه شده است. در چنین شرایطی، عقلانیت راهبردی و منطق حکمرانی ایجاب می‌کند ژوزف عون نه تنها با استقبال از حفظ سلاح مقاومت در لبنان‌، مسیر را درخصوص زیاده‌خواهی طرف‌های غربی و منطقه‌ای مداخله‌گر درخصوص زدودن مصادیق قدرت سخت از بیروت سد کند. نکته مهم‌تر این‌که ژوزف عون نباید تسلیم القائات خطرناک وکاذبی شودکه ازسوی برخی اعضای ارشدجریان ۱۴مارس(مخالف مقاومت)به وی درروندحکمرانی نظامی-امنیتی درلبنان صورت می‌گیردزیراحیات برخی ازسیاستمداران لبنانی مخالف مقاومت، صرفا در سایه آشوب و بحران داخلی در بیروت تضمین می‌شود. ازاین  روژوزف عون باید نیت واقعی چنین افرادی را با توجه به جایگاهی که اخیرا در آن قرار گرفته، درک کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
دم زندگی با کرمانی‌ها جان گرفت

امین شجاعی، کارگردان و تهیه‌کننده مینی‌سریال «دم زندگی» در گفت‌وگو با «جام‌جم» از شیرینی‌های تولید اثر تلویزیونی در فضای کرمان گفت

دم زندگی با کرمانی‌ها جان گرفت

نیازمندی ها