با اینحال حداقل قیمت هر کیلوگرم لوبیا قرمز ۱۳۰هزار تومان، لوبیا کشاورزی ۱۴۵هزار تومان، لپه ۱۴۰هزار تومان، لوبیا سفید ۱۴۰ هزار تومان، نخود ۱۰۰هزارتومان، دال عدس ۱۰۰هزار تومان،عدس دیمی ۱۱۶هزار تومان، لوبیا چیتی ۱۴۰ هزار تومان، لوبیا چشمبلبلی ۱۱۰ هزار تومان وماش نیز ۱۱۰هزارتومان دربازاراست.البته این حداقل قیمتها مربوط به خردهفروشیهای جنوب شهر تهران است.قیمت حبوبات بستهبندی شده عرضه شده درفروشگاهها بهمراتب بیشتر از قیمت خردهفروشیهاست، بهطوریکه هر بسته ۹۰۰ گرمی لوبیا قرمز ۱۸۶ هزار تومان، هربسته ۹۰۰ گرمی لوبیا چیتی ۱۸۳ هزار تومان، هر بسته ۹۰۰ گرمی لوبیا سفید ۱۹۶ هزار تومان، هر بسته ۹۰۰ گرمی ماش ۱۱۰هزارتومان، هربسته ۹۰۰ گرمی عدس ۱۵۵ هزار تومان، هر بسته ۹۰۰ گرمی لپه ۱۷۸هزارتومان و هربسته ۹۰۰ گرمی نخود نیز ۱۶۰هزارتومان به فروش میرسد. ازسوی دیگر طی یک ماه اخیر این قیمتها دوباره دستخوش تغییر شده که بهعنوان نمونه قیمت هر بسته ۹۰۰ گرمی لوبیا چیتی از ۱۸۴هزار تومان به ۲۲۰ هزار تومان رسیده است. به همین دلیل میتوان به صراحت گفت بازارحبوبات از ابتدای سال تا امروز بهتدریج در چند نوبت افزایش قیمت را تجربه کرده است در حالیکه انواع حبوبات یک بار دراسفند و فروردین افزایش زیادی داشت و در ادامه در آذر نیز تولیدکنندگان قیمتهای جدید رااعلام میکردند.مرکز آمار درگزارش یکساله خود آورده که طبق آمارها قیمت حبوبات بهطور میانگین ۵۱ درصد افزایش داشته و بیشترین رشد قیمت هم مربوط به لوبیا قرمز و سپس عدس است. قیمت هرکیلو لوبیا قرمز از آبان پارسال تاکنون با ۶۴ درصد افزایش، قیمت عدس هم با ۶۰ درصد، قیمت لپه ۵۸ درصد و قیمت لوبیا چیتی ۴۵ درصد افزایش داشته است.
روند واردات حبوبات به کشور
براساس آمار گمرک در ۹ ماهه سالجاری ۱۴۶ هزار و ۴۰۰ تن انواع حبوبات به ارزش ۲۰۵ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار وارد کشورمان شده، در حالیکه در همین بازه زمانی در سال گذشته ۱۳۲ هزار و ۶۰۰ تن حبوبات به ارزش ۱۵۵ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار وارد کشورمان شده بود. این آمار نشاندهنده آن است که واردات حبوبات به لحاظ وزنی در یک سال گذشته ۱۰ درصد و به لحاظ ارزشی ۳۱ درصد رشد داشته است. البته در مجموع میتوان گفت بهصورت متوسط سالانه ۲۲۰ تا ۳۱۰ میلیون دلار انواع حبوبات وارد کشورمان میشود.
دلایل گرانی حبوبات
رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از افزایش ۳۵درصدی قیمت حبوبات طی یک ماه اخیر در بازار خبر داد و گفت: نوسان نرخ ارز منجر به التهاب بازار حبوبات شده است اما سیدعبدی افتخاری،دبیر انجمن حبوبات گفته که افزایش قیمت حبوبات، بیشتر بهدلیل رشد قیمت جهانی بوده است. سال گذشته حبوبات، بین ۳۰ تا۵۰درصد افزایش قیمت داشته وحضور واسطهها در بازار هم در افزایش قیمت این کالا تأثیرگذار بوده است؛ چراکه واسطهها باعث بههم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در بازار میشود. وزارت جهاد کشاورزی و دیگر سازمانهای مسئول، رشد قیمت حبوبات را به بازار جهانی ارتباط میدهند اما در این زمینه تخلیه تورم عمومی کالاها در بازار حبوبات را هم نمیتوان نادیده گرفت؛ بهطوریکه برای واردات حبوبات از طرف دولت ارز دولتی تعلق میگیرد اما وجود واسطهها و افزایش قیمت جهانی بر قیمت این کالا بسیار تأثیرگذار بوده و باعث شده مردم در تهیه حبوبات که یکی از اقلام غذایی مهم است با مشکلاتی مواجه شوند.
نکته قابل توجه اینکه با وجود افزایش واردات حبوبات به نظر میرسد روند افزایش قیمت این محصول طی ماههای اخیر ادامه پیدا کرده و این امر درحالی صورت گرفته که دیگر کالاهای اساسی نیز با رشد قیمت مواجه بوده و این امر سبب شده سفره خانوارها از محصولات پروتئنی کمرنگتر از گذشته شود.