نرد مذاکره یا اسطرلاب جنگ

۱ــ تبارشناسی تاریخ مذاکره در ایران، گواه آن است که ایرانیان در طول تاریخ، منطق مذاکره را بر روش‌های جنگ‌طلبانه اولویت داده‌اند.
کد خبر: ۱۴۹۱۲۶۸
نویسنده روح‌ا... احمد‌زاده کرمانی | عضو هیات علمی دانشگاه
نرد مذاکره یا اسطرلاب جنگ
 
کوروش کبیر قبل از فتح بابل از طریق پیام‌بران خویش به حاکمان آن مناطق پیام داد که تاکید او بر گسترش عدالت در جهان و احترام به ادیان و حقوق همه انسان‌هاست و منشور جهانی حقوق‌بشر را نخستین‌بار در بابل رونمایی کرد، یا جریان مذاکرات شاه‌عباس اول صفوی با دول انگلستان، پرتغال و به‌ویژه با عثمانی‌ها برای بازپس‌گیری اراضی ایران، شاهد دیگری است بر تاریخ طولانی مذاکره که به بیش از ۲۵۰۰ سال می‌رسد.این در حالی است که از زمان شکل‌گیری آمریکا در حدود ۲۵۰ سال قبل، یعنی اعلام استقلال آمریکا در سال ۱۷۷۶ از بریتانیا، همواره منطق جنگ بر منطق مذاکره تفوق یافته است و آمریکا در این دو قرن‌و‌اندی عمر سیاسی‌اش در حدود ۲۰ جنگ مهم مثل جنگ با مکزیک، اسپانیا، کره، ویتنام،‌ خلیج‌فارس، افغانستان و جنگ‌های جهانی اول و دوم مشارکت داشته است. 

۲ــ‌ حال پرسش بنیادی آن است که آمریکا به رهبری ترامپ مایل است در یک چرخش سیاسی و دگردیسی تاریخی با مبانی انسانی و حقوق‌بشری واقعی منطق مذاکره و جایگزین خصومت و سیاست‌های برتری‌طلبانه بکند و از موضع برابر، مذاکره تهدیدمحور و قدرت‌مدارانه را کنار بگذارد؟

۳ ــ ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش با اظهارات رادیکال خود و رفتارهای نپخته در قبال ایران، زمینه اجماع داخلی در آمریکا و نیز در سطح بین‌المللی را علیه خود به‌وجود آورد.  به‌طوری‌که فرآیند بازگشت به قدرت او در ۲۰۲۰ عقیم و در ۲۰۲۴ موانع داخلی فراوان همراه بود. او هیچ‌گاه فکر نمی‌کرد که سیاست فشار حداکثری علیه ایران و خروج یکطرفه از برجام تا این حد هزینه حکمرانی او را بالا ببرد. 

۴ ــ لذا ترامپ اکنون محتاط‌تر و شاید بتوان گفت به سر عقل آمده است و این‌که در ستایش ملت عظیم ایران سخن بر زبان می‌راند و نرد مذاکره را بر رمل و اسطرلاب جنگ ارجح می‌پندارد و ایران را سرزمین فرصت‌های تاریخی برای جهان و لنگرگاه ثبات منطقه غرب آسیا می‌پندارد، گواه آن است که استراتژی ترامپ جدید بازی دوسطحی (Two  level   Game) است که هم بتواند رضایت داخلی مردم آمریکا را جلب کند و هم در مسیر اجماع بین‌المللی علیه خود، اشتباه پیشین را تکرار نکند. 

۵ ــ ترامپ به‌خوبی می‌داند جهان به سمت مدنیت و مذاکره تمایل یافته و از بربریت و  مناقشه تباعد یافته و لذا مجبور است که مانع مذاکره، یعنی توحش و سبعیت رژیم صهیونیستی را در قتل‌عام کودکان و زنان مهار کند. 

۶ــ هگل،‌ فیلسوف آلمانی جمله‌ای دارد که شاید بیش از همه خطابش ترامپ است.او می‌گوید: «از تاریخ می‌آموزیم که از تاریخ نمی‌آموزیم.» لذا او باید از پشت میز قمار پوکر برخیزد و بر صندلی مذاکره عقلانی بنشیند و عقلانی از تاریخ بیاموزد که پیش‌فرض مذاکره با ایران تامین منافع ملی ملت بزرگ ایران و احترام به حقوق ملت‌های تحت ستم چون فلسطین، سوریه، لبنان و یمن است. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها