قمار تعرفه‌ای

دونالد ترامپ، چهل‌و‌هفتمین سکاندار کاخ سفید درروزیکم فوریه تعرفه‌های اعمالی برکالاهای وارداتی سه شریک برجسته واشنگتن یعنی چین، کانادا و مکزیک را اعلام کرد و برخلاف وعده‌های دوران کارزارهای انتخاباتی، تنها ۱۰درصد تعرفه بر اقلام صادراتی پکن اعمال شد؛ این در حالی است که کاندیدای حزب جمهوریخواه خواهان ۶۰ درصد تعرفه بر کالاهای چینی بود.
دونالد ترامپ، چهل‌و‌هفتمین سکاندار کاخ سفید درروزیکم فوریه تعرفه‌های اعمالی برکالاهای وارداتی سه شریک برجسته واشنگتن یعنی چین، کانادا و مکزیک را اعلام کرد و برخلاف وعده‌های دوران کارزارهای انتخاباتی، تنها ۱۰درصد تعرفه بر اقلام صادراتی پکن اعمال شد؛ این در حالی است که کاندیدای حزب جمهوریخواه خواهان ۶۰ درصد تعرفه بر کالاهای چینی بود.
کد خبر: ۱۴۹۲۲۷۱
نویسنده سیدرضا حسینی - گروه بین‌الملل
 
همزمان ترامپ بر کالاهای مکزیکی و کانادایی نیز ۲۵ درصد تعرفه وضع کرده که موجبات خشم رؤسای دولت در اوتاوا و مکزیکوسیتی را فراهم آورده است. احساس اعتمادبه‌نفس رئیس‌جمهور آمریکا نسبت به برنامه‌های اقتصادی خود، ناشی از عدم درک ابعاد هشدارآمیز آن است. ترامپ ومعاون ریاست‌جمهوری‌اش جی‌. دی ونس،برنامه‌ای رادیکال برای مداخله دولت در اقتصاد آمریکا دارند که شامل افزایش تعرفه بر تمام کالاهای وارداتی به آمریکا بین پنج تا ۱۰ برابر بیشتر از دوره نخست ریاست‌جمهوری است که صرفا بر کالاهای چینی وضع شده بود. 
   
پیکار تجاری عقاب و اژدهای زرد
ترامپ پیشتر در گرماگرم کارزارهای انتخاباتی ۲۰۲۴ برنامه اعمال تعرفه‌های ۶۰ درصدی علیه کالاهای چینی را رونمایی کرده بود اما در‌حقیقت کاخ سفید تحت رهبری او برخلاف گفته‌های پیشین ۱۰ درصد تعرفه بر کلیه اقلام وارداتی از چین اعمال کرد.  به‌نقل از جاش لیپسکی، تحلیلگر ارشد شورای آتلانتیک ترامپ درصدد پایین نگه‌داشتن تورم در زمان دوره افزایش تعرفه‌های گمرکی بر کانادا و مکزیک است، چراکه «مصرف‌کنندگان آمریکایی فشار قیمت زیادی را تحمل می‌کنند.»
وی در ادامه خاطر نشان کردکه عامل دیگر،وابستگی کمتر پکن به‌نسبت اوتاوا ومکزیکوسیتی به اقتصاد آمریکا است.ترفند چینی‌ها در مقابل جنگ تعرفه‌ای، کاهش ارزش پول ملی خواهد بود تا از میزان ضربات اقتصادی واشنگتن کاسته شود. درواقع می‌توان گفت که تقابل‌های اقتصادی واشنگتن و پکن در پشت‌پرده تشدید خواهد شد. 
   
مطالبه امنیتی ترامپ از مکزیک
هدف غایی رئیس‌جمهور آمریکا از وضع تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر مکزیک جهت محدود‌کردن مهاجرت غیرقانونی به مرزهای جنوبی این کشور است. سازوکار روابط واشنگتن-مکزیکوسیتی درحال تغییر بوده و افراد نزدیک به کاخ سفید، دولت مکزیک را به ارتباطات غیرقابل تحمل با کارتل‌های مواد مخدر متهم می‌کنند.این اولین‌باری است که در دهه‌های اخیر، همکاری اقتصادی آمریکا و مکزیک به‌شکل صریح با مطالبات امنیتی از کنترل بر مرزها تا مبارزه با گروه‌های توزیع‌کننده مواد مخدر لاتین‌تبار گره خورده. این‌طور به‌نظر می‌‌آید که سیاست تعرفه‌ای ترامپ، پزو و همچنین اقتصاد مکزیک را تضعیف خواهد کرد.تعرفه‌ها تاثیر قابل توجهی بر توافقنامه تجارت آزاد آمریکا، مکزیک و کانادا (USMCA)خواهند داشت واجرای برنامه تهاجمی ترامپ به‌سرعت رشد اقتصادی، وابستگی متقابل و زنجیره ارزشی تامین را ازبین می‌برد.این‌طور به نظر می‌‌آید که راهبرد نئومرکانتیلیستی ترامپ، پایه و اساس سیاست‌های اقتصادی واشنگتن حداقل طی چهار سال آتی است. 
   
پشت پا  به اتحاد ۷۰ ساله با کانادا
در دستورات اجرایی دونالد ترامپ، تعرفه ۱۰ درصدی بر منابع انرژی کانادا و تعرفه ۲۵ درصدی بر سایر کالاهای وارداتی از اوتاوا اعمال شده. این می‌تواند تاثیر منفی بر طیفی از بازارهای آمریکا در حوزه‌های برق، باتری، فناوری، دفاعی، هوش مصنوعی و پهپادها داشته باشد.واضح است که پالایشگاه‌های آمریکا اکنون درپی وضع تعرفه‌ها، قیمت‌های بالاتری را برای نفت خام مکزیک و کانادا خواهند پرداخت. درواقع، پالایشگاه‌ها در ایالات غرب میانه به‌سختی از تعرفه‌ها آسیب خواهند دید، زیرا این ایالت‌ها جایگزین اندکی برای نفت خام کانادا داشته و هزینه‌های زیادی را به مصرف‌کنندگان تحمیل می‌کنند. 
   
اسب تروای چینی
در نگاه اول سؤالی که برای ناظران به دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا ایجاد می‌شود آن است که ترامپ عموما ضد چین سخنرانی کرده اما اکنون بیشترین تعرفه بر کانادا و مکزیک اعمال شده؛ دلیل این سیاست چیست؟ به نقل از اسکای‌نیوز، دولت‌های ترامپ و بایدن عمده تعرفه‌های اقتصادی را علیه چین و ویتنام صادر کردند و سهم مکزیک و کانادا از تعرفه‌های آمریکا به‌مراتب کمتر ارزیابی شده است.تا سال۲۰۱۸ چین ۵۳۸.۵میلیارد دلار، مکزیک ۳۴۳.۷میلیارد دلار و کانادا ۳۱۸.۶میلیارد دلار به آمریکاصادرات داشتندکه تحت‌تاثیر تعرفه‌های دوره ریاست‌جمهوری ترامپ وبایدن به مکزیک ۵۰۹.۳میلیارد، چین ۴۳۶.۴میلیارد دلار و کانادا  ۴۱۲.۶میلیارد دلار تبدیل شده است.درواقع می‌توان گفت که وابستگی واشنگتن به کالاهای صادراتی مستقیم پکن کمتر و منطقه‌گرایی تاحدی جایگزین تجارت بین‌المللی شده اما چینی‌ها دست به ترفند قابل‌توجهی زدند که درآن نقش مکزیک شایان توجه است. آمریکایی‌ها حدود ۱۶۰میلیارد دلار کسری تجاری با مکزیک دارند و چین باانتقال کالا، خدمات و فرآورده‌های صنعتی به مکزیک درحال دور‌زدن تعرفه‌های واشنگتن است. به‌عنوان مثال پکن ۶۲۵ هزار دستگاه اتومبیل به مکزیک صادر کرده که وارد خاک آمریکا شدند. در نتیجه تعرفه‌های واشنگتن ۴.۳- درصدبر تولید ناخالص داخلی حقیقی (قیمت کالا و خدمات در یک سال مالی) مکزیکوسیتی تاثیر خواهد داشت.  درنتیجه می‌توان گفت که دلیل اصلی برقراری تعرفه‌های گمرکی بر مکزیک و کانادا، مقابله با صادرات کالای غیرمستقیم چین به بازار آمریکا است اما تعرفه همواره شمشیر دولبه‌ای تلقی می‌شود که قدرت خرید مصرف‌کننده را تضعیف کرده و همچنین کالا و خدمات را برای جامعه افزایش می‌دهد. 

ضدحمله تعرفه‌ای کانادا و مکزیک به ترامپ
به‌گزارش رویترز، در پاسخ به دستورات اجرایی خصمانه ترامپ، کانادا ۲۵ درصد تعرفه بر۱۵۵ میلیارد دلار کالای آمریکایی وضع کرده است. جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا گفت: خواهان چنین وضعی نیستیم، ولی کانادا آماده است. با نخست‌وزیران ایالتی گفت‌وگو کردم و به‌زودی با رئیس‌جمهور مکزیک هم گفت‌وگو خواهم کرد. رئیس‌جمهور مکزیک هم در واکنش به اقدامات تجاری آمریکا علیه کشورش اعلام کرد که به وزیر اقتصاد دستور داده طرح تعرفه‌های گمرکی انتقام‌جویانه را علیه آمریکا اجرا کند. وی افزود: ما قاطعانه دروغ کاخ‌سفید را مبنی بر این‌که دولت مکزیک با جنایات سازمان‌یافته هم‌پیمان است، رد می‌کنیم.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها