بعد از پایان ۱۵ ماه جنگ در نوار غزه و انهدام قدرت نرم رژیم صهیونیستی بهواسطه جنایات وسیع در قبال مردم مظلوم فلسطین، اکنون نخستوزیر رژیم جعلی تلآویو با دیدار از واشنگتن سیاست بازسازی روابط دیپلماتیک آسیبدیده طی جنگ با جنبش حماس را در دستورکار قرار داده است.
منزویتر از همیشه
دیوان کیفری بینالمللی (ICC) دادگاه دائمی بینالمللی برای رسیدگی به جرایم نسلکشی، جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی و جنایت تجاوز است که مقر آن در شهرلاهه،هلند قرار دارد. این دادگاه تاکنون به ۵موضوع نسلکشی اوگاندا،کنگو، آفریقای مرکزی، دارفور در سودان وکنیا رسیدگی و با احتساب نتانیاهو علیه ۱۵نفر اعلامجرم کرده است تا ماه مارس ۲۰۱۶ تعداد کشورهای عضو این نهاد به ۱۲۴ کشور رسیده است.
در بیانیه ۲۲ نوامبر دیوان آمده است: «حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت به دلیل ارتکاب جنایات جنگی از تاریخ دستکم ۸ اکتبر ۲۰۲۳ الی ۲۰مه۲۰۲۴، روزی که دادستان درخواستی را دراینخصوص ارائه داد، صادر شده است.» دیوان تأکید کرد: «نتانیاهو و گالانت هرکدام بهدلیل جنایت جنگی که عمدا حملهای را علیه مردم غیرنظامی انجام دادهاند، مسئولیت کیفری دارند.»
براساس تحلیل روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، رأی دیوان، انزوای بینالمللی رژیم را تحتتأثیر جنگ در مقابل جنبش حماس افزایش داده و این دادگاه دارای صلاحیت اعلام کرد که دلایل معقولی وجود دارد که نشان میدهد جنایت جنگی و جنایات علیه بشریت شامل قتل، آزار و اذیت و سایر اعمال غیرانسانی توسط نتانیاهو و گالانت بهعنوان وسیلهای جهت تلاش برای پیروزی در جنگ مورد استفاده قرار گرفته است.
این حکم برای ۱۲۴کشور عضو دیوان دادگستری بینالمللی که ازارکان اصلی سازمان ملل است،لازمالاجرا بوده و کشورهای حاضر در اساسنامه رُم موظف هستند در صورت ورود بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت به سرزمین خود، آنها را بازداشت کنند. افسارگسیختگی ارتش اشغالگر رژیمصهیونیستی در نوار غزه که باعث شهادت ۶۰ هزار نفر و آوارگی ۱.۹میلیون نفر شده است، نظم اخلاقی نهادهای سازمان ملل متحد را زیر سؤال برده بود و اکنون با انتشار این حکم امید آن وجود دارد که چهره آسیبدیده ارگانهای حقوقی جهان مقداری احیا گردد.ایتالیا و کانادا در بیانیههایی جداگانه مربوط به اواخر ماه نوامبر اعلام کردند بهحکم دیوان بینالمللی کیفری برای بازداشت نتانیاهو و گالانت پایبند هستند. گایدو کراستو، وزیر دفاع ایتالیا گفت چنانچه نتانیاهو به این کشور سفر کند، رُم مجبور به بازداشت او خواهد بود. در کانادا هم نخستوزیر جاستین ترودو گفت کانادا به حکمهای صادرشده از سوی دادگاههای بینالمللی پایبند است.
دستهای خونین در کاخ سفید
نتیجه پیگرد قانونی نخستوزیر و وزیر جنگ برکنار شده رژیم صهیونیستی، دفاع از مواضع تلآویو را در مجامع بینالمللی بسیار هزینهزا و مشکل کرده است. بااینوجود، مایک والتز مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا با تهدید دادگاه لاهه در نوامبر ۲۰۲۴ خاطرنشان کرد که دیوان کیفری هیچگونه اعتباری برای ما ندارد؛ حالآنکه آمریکا از مؤسسان کلیدی ارکان اصلی و گفتمان محوری سازمان ملل متحد پس از پایان جنگ جهانی دوم بوده است.اتخاذ چنین سیاستی از طرف مقامات دولت جدید آمریکا نمایانگر استقرار گفتمان جدیدی در کاخ سفید است که با ۷ دهه حکمرانی بینالمللی واشنگتن عناد آشکاری دارد. راهبرد «اول آمریکا» بازگشتی به ابتکارهای اواخر قرن نوزدهم تلقی میشود که نئومرکانتیلیسم (سوداگرایی) اقتصادی و توسعه ارضی را با یکدیگر ترکیب کرده است.دونالد ترامپ، چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا باوجود تعهد به حفظ سلطه آمریکایی بر نظم بینالملل، علاقهای به صرف هزینههای نظامی و مالی از بودجه فدرال برای ماجراجوییهای فراملی ندارد؛ درنتیجه سیاست خارجی آمریکا براساس «برونسپاری» مناطق مختلف جهان به کارگزاران وابسته عمل میکند.
تلآویو حافظ منافع واشنگتن
آمریکا و متحدان اروپایی آن پس از شکستهای پیدرپی طرحهایشان در منطقه که با تهاجم به عراق در۲۰۰۳آغاز شد و تا نزدیک دو دهه بعد ادامه داشت، شروع به تغییرراهبرد خویش برای نجات ازباتلاق غرب آسیا کردند؛ استراتژیستهای آمریکایی - اروپایی بادرک عدم موفقیت حضورمستقیم نظامی در منطقه بهسمت تفویض نقش دفاعی خود به عوامل وابسته منطقهای حرکت کردند.پیمان موسوم به صلح ابراهیم در راستای ایجاد بلوک جدید امنیتی-اقتصادی به سرکردگی رژیمصهیونیستی مطرح شد. در نشست سال ۲۰۲۳ اعضای گروه بیست در هند، کریدوری با ظاهر اقتصادی از بمبئی به جنوب خلیجفارس سپس کرانه غربی مدیترانه معرفی شد که اقیانوس هند را به دریای مدیترانه متصل میکند. آمریکا و اتحادیه اروپا بهعنوان ذینفع اصلی چنین پروژهای از ادغام دو زیرسیستم منطقه غرب آسیا یعنی حاشیه خلیجفارس و شامات حمایت کرد. کریدورهای اقتصادی صرفا متمرکز به مسائل تجاری و سرمایهگذاری نیستند بلکه با ایجاد یک بستر مشترک، منافع درهمتنیده یکسانی را در یک منطقه ایجاد میکنند. هدف غایی اتحادیه اروپا و آمریکا نزدیکی ابتدا اقتصادی و سپس امنیتی و نظامی شورای همکاری خلیجفارس به رژیمصهیونیستی است؛ آرمانی که سازمان تجارت جهانی از ارکان اصلی حکمرانی اقتصاد بینالملل آمریکا در اوایل قرن بیستویکم، بر تلاش جهت تحقق آن تأکید فراوانی کرده بود.
نقشه ترامپ و نتانیاهو برای غرب آسیا
شورای آتلانتیک در گزارشی تشریح کرد که یکی از موضوعات اصلی، دیدار نخست وزیر رژیم صهیونیستی و رئیسجمهور آمریکا، در کاخ سفید، توافق احتمالی برای عادیسازی روابط میان تلآویو و ریاض خواهد بود. ترامپ خواهان تسهیل این روند بوده و پیشتر نماینده ویژه خود، استیو ویتکاف را به ریاض فرستاده است.ترامپ برای اغنای ریاض باید مجموعهای از توافقات دوجانبه با عربستان رانهایی کند،یک پیمان امنیتی-دفاعی، همکاری هستهای غیرنظامی،و یک توافق تجاری و سرمایهگذاری مستقیم خارجی از موارد قابل توجه میان دو طرف محسوب میشود. عربستان سعودی انتظار دارد که واشنگتن تضمینهای امنیتی محکمی مقابل محور مقاومت به ویژه ایران ارائه دهد و در مقابل، چراغ سبز سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری در آمریکا را داده است.