این در حالی بود که مذاکرات هستهای با غرب از اولیل دهه هشتاد آغاز شده بود و پس از آن در سال ۱۳۹۴ ایران و کشورهای ۱+۵ به توافق برجام رسیدند. این توافق از دیماه سال ۹۴ اجرایی شد. در حالی که ایران به تمامی اهداف خودش عمل کرده بود اما غربیها به تعهدات خود عمل نکردند؛ با این حال دونالد ترامپ که در آن زمان رئیسجمهور آمریکا بود در اردیبهشت سال ۹۷ از برجام خارج شد و سیاست فشار حداکثری را در پیش گرفت تا صادرات نفت ایران را صفر کند. این سیاست از اواخر دهه هشتاد نیز اجرایی شده بود تا صادرات نفت ایران را از بازارهای جهانی حذف کند. حال دوباره ترامپ سکان کاخ سفید را در دست گرفته و باز هم همان سیاست دولت اول خود را آغاز کرده است، البته اینبار نرمتر از دوره قبل سخن میگوید اما تهدیدهایش هنوز ادامه دارد. او پس از خروج از برجام در سال ۹۷ تحریمهای شدیدتری را اعمال کرد که بهگفته خود مقامات آمریکایی، این سیاستها شکست خورد.
اجرای سیاست فشار حداکثری و پیشنهاد مذاکره
دونالد ترامپ شامگاه سهشنبه هفته جاری پس از امضای یادداشتی برای تداوم سیاست فشار حداکثری بر ایران ادعا کرد: ما حق داریم از فروش نفت ایران به کشورهای دیگر جلوگیری کنیم.
تکرار تجربه شکستخورده
عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره شکست سیاست تحریم کشورها و بیهودهبودن تکرار فشار حداکثری بر ایران تاکید کرده بود که سهم دلار در مجموع ذخایر جهانی از ۶۵ درصد در سال ۲۰۱۶ به ۵۸ درصد رسیده است. ترامپ هم قبل از انتخابشدن، دلیل ضعف دلار را سیاست اشتباه آمریکا در تحریم کشورها اعلام کرد. وی افزود: تمرکز دولت آمریکا بر تعرفههای تجاری، نشان دیگری است از شکست سیاست تحریم کشورها و بیهودهبودن تکرار فشار حداکثری علیه ایران.
ثبت رکورد صادرات نفت
در همین حال وزیر نفت روز گذشته اعلام کرد خبر خوبی برای مردم ایران داریم و خبر این بود که در دیماه امسال بیش از ۱۰ سال رکورد صادرات نفت شکسته شد. محسن پاکنژاد با بیان اینکه مردم با شنیدن خبر شکستهشدن رکورد صادرات نفت شاد میشوند، به شرایط تحریم و احتمال تشدیدشدن آن اشاره کرد و گفت: ما در هر شرایطی آمادگی داریم تا راهکارهایی را ارائه کنیم و به اهداف برسیم، در صورتی که تحریمها ادامه داشته باشد، راهبردهای ما نیز متناسب با شرایط ادامه خواهد داشت. وی با بیان اینکه دست و پا بسته نمینشینیم که آنها حرف از فشار حداکثری در تحریمها بزنند، افزود: فشار حداکثری، تئوری شکست خوردهای است و اگر بخواهند این تئوری را با مردم ایران بیازمایند، شکست خورده است.پس از خبر ثبت رکورد صادرات نفت، خبر افزایش تولید نفت و گاز با وجود تحریمها اعلام شد، بهطوری که حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار داشت: با وجود تمام چالشها و تحریمهای بینالمللی توانستیم تولید نفتوگاز را افزایش دهیم. وی با اشاره به شکستهشدن رکورد صادرات نفت، گفت: این دستاورد بزرگ، نتیجه زحمات مجموعه صنعت نفت است که مورد قدردانی مقامهای بلندپایه کشور قرار گرفت. بورد ادامه داد: ما با وجود تمام چالشها و تحریمهای بینالمللی توانستیم تولید نفت و گاز را افزایش دهیم و نقش مؤثری در رشد اقتصادی کشور ایفا کنیم.
رکورد تولید گاز شکست
رکوردشکنی در حوزه انرژی با اعلام خبر تولید روزانه ۸۸۰ میلیون مترمکعب گاز تکمیل شد. سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز دیروز در نشست خبری گفت: برخورداری جمعیت از گاز طبیعی از دو درصد اول انقلاب به ۹۶ درصد رسیده است. توکلی بیان کرد: اگر ما روزانه ۱.۲میلیارد مترمکعب گاز تولید کنیم، میتوانیم گاز موردنیاز نیروگاه، صنعت و خانگی، صادرات و تزریق به چاه نفت را تامین کنیم اما رکورد ما امسال ۸۸۰ میلیون متر مکعب شد، لااقل باید سوخت جایگزین و مدیریت مصرف انجام شود. این درحالی است که ایران سومین تولید کننده گاز جهان است. همانطور که اشاره شده تحریمها بر اقتصاد ایران اثرگذار بود، ولی نتوانست اهداف آمریکاییها از جمله ترامپ را محقق کند. حال او دوباره به سیاست فشار حداکثری روی آورده در حالی که خبرها حکایت از افزایش تولید و صادرات نفت و گاز ایران دارد و مسئولان نیز اعلام کردهاند که برای هر شرایطی برنامه دارند.