مثل فوتبال آمریکایی در آمریکا،راگبی در انگلستان، هاکی در هندوستان و پاکستان و...در ایران هم کشتی گل سر سبد است اما کشتی باچوخه چیز دیگری است؛به خصوص در خراسان و گود زینلخان اسفراین. جایی که به قول قدیمیها سوزن اگر بیاندازی پایین نمیآید. جایی که ۱۸۰چوخهکار از استانهای مختلف کنارهم جمع میشوندویک روز باشکوه رادر میان چشم هزاران نفررقم میزنند.
کشتی با چوخه چیست؟
کشتی با چوخه یکی از ورزشهای محلی ایران است که بیشتر در میان اهالی خراسان رواج دارد. ریشه این رشته به سالهای دور بر میگردد و بیشتر در مراسمها و عروسیها دنبال می شده است. اصل کلمه چوخه کردی است و مردم کرد خراسان از قدیم برای این کشتی اهمیت خاصی قائل بودند. امروز به اقتضای زمان و شاید هم به علت شمار زیاد کشتیگیران شرکتکننده، بعضی سنتهای زیبای گذشته اجرا نمیشود. در قدیم، کشتیگیری که به خود اطمینان داشت، لباس محلی میپوشید و وسط میدان میآمد. دو زانو روی زمین مینشست و سر خود را پایین میانداخت واین؛ یعنی منتظر حریف است.کشتیگیر دیگری واردمیدان میشد وبا اجازه کشتیگیر قدیمی و پیری که داوری مسابقه را بر عهده داشت، کشتی آغاز میشد و با اتمام پیکار، پیشکسوتها، برنده و بازنده را میبوسیدند.
چرا گود زینلخان؟
در اسفراین و در کنار چشمهای به نام زینلخان گودی وجود داشت که کنار آن را چهار تپه احاطه کرده بود. به همین دلیل هم گودی که حالا در آن کشتی با چوخه اجرا میشود به اسم زینلخان نام گرفته است. هرساله بیش از۵۰هزار نفر در این گود کنار هم جمع میشوند تا کشتی با چوخه را تماشا کنند.علاقه بیش از اندازه مردم خراسان به کشتی باچوخه باعث شده تا این گود و این رشته همچنان زنده باشد، زنده باشد و با تغییر اسم (کوراش)به کشورهایی مثل ازبکستان، قزاقستان، تاتارستان و...صادر شود.این رویداد ورزشی به عنوان بزرگترین رویداد گردشگری تک مکانی و تک زمانی کشور شناخته میشود که بیش از ۵۰ هزار تماشاگر مشتاق از شهرستانهای دور و نزدیک برای دیدن آن به اسفراین میروند.
وزیر ورزش و جوانان؛ مهمان ویژه گود زینلخان
مسابقات قهرمانی کشتی باچوخه روز پنجشنبه ۱۴ فروردین ماه با شرکت ۱۸۰ چوخه کار از استانهای مختلف کشور در گود چشمه زینلخان اسفراین خراسان شمالی با حضور وزیر ورزش و جوانان برگزار شد. دکتر احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان در حاشیه مسابقات کشتی با چوخه اسفراین گفت:«دولت برنامه دارد بتواند ازظرفیت محلی استانهای مختلف برای سامان دادن این رشتههای ورزشی استفاده کند. گود زینلخان، تاریخ این منطقه وجزئی از تاریخ ایران ماست و باعنایت وتوجه خدا و کمک نمایندگان محترم و استاندار خراسان شمالی، به توسعه این ورزش کمک کنیم.»