چین تعرفههای تلافیجویانه ۳۴درصدی بر کالاهای آمریکایی را هم اعلام کرده که جدیترین اقدام برای تشدید جنگ تجاری با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا است. این اقدام، نگرانی از رکود اقتصادی را تقویت کرده و بازار سهام جهانی را تحت تأثیر قرار داده است.
نماینده دائم چین در سازمان تجارت جهانی، در بیانیهای اعلام کرد که چین شکایت خود را به سازمان تجارت جهانی در رابطه با اقدامات آمریکا ارائه کرده است. این سازمان اعلام کرد که تعرفههای جدید، آشکارا قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض میکند.
ترامپ هفته گذشته اعلام کرد که علاوهبر تعرفه ۲۰ درصدی که اوایل سال جاری وضع کرده بود، چین با تعرفه ۳۴ درصدی مواجه خواهد شد و مجموع تعرفههای جدید را به ۵۴ درصد و نزدیک به رقم ۶۰ درصدی که در زمان مبارزات انتخاباتی تهدید کرده بود، میرساند.
صادرکنندگان چینی، مانند سایر اقتصادهای سراسر جهان، با تعرفه پایه ۱۰درصدی، بهعنوان بخشی ازمالیات ۳۴ درصدی جدید، قبل از اجرای تعرفههای متقابل باقیمانده از ۹ آوریل، مواجه خواهند شد. چین روز پنجشنبه از آمریکا خواست تا فورا تعرفههای اخیر خود را لغو کند.
در بنبست میان دو اقتصاد برتر جهان، پکن همچنین کنترل صادرات برخی از عناصر نادر خاکی را که تحت سلطه خود دارد، اعلام کرد. چین روز جمعه، بهعنوان بخشی از واکنش گسترده خود به تعرفههای دونالد ترامپ، محدودیتهای صادراتی برای عناصر نادر خاکی اعمال کرد و عرضه مواد معدنی مورد استفاده در ساخت سلاح، لوازم الکترونیکی و طیف وسیعی از کالاهای مصرفی به غرب را کاهش داد.
این اقدام که پکن مدتها به محتمل بودن آن اشاره میکرد، تنشهای تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان را بیشتر میکند و تولیدکنندگان آمریکایی را برای تأمین منابع جدید مواد معدنی حیاتی به تلاش وامیدارد. چین، حدود ۹۰ درصد از خاکهای کمیاب جهان را تولید میکند و آمریکا تنها یک معدن عناصر نادر خاکی دارد و بیشتر منابع آن از چین تأمین میشود.
این اقدام که صادرات به همه کشورها و نه تنها آمریکا را تحت تأثیر قرار میدهد، جدیدترین نشان از توانایی چین برای کنترل استخراج و فرآوری مواد معدنی حیاتی است.
دو منبع صنعتی میگویند که محدودیتهای صادراتی چین درمورد برخی ازعناصر نادر خاکی برای برخی از تولیدکنندگان هوافضای آمریکا، نگرانکننده است زیرا این مواد مورد استفاده در تجهیزات اویونیک، تنها از چین تهیه میشوند. پکن قبلا صادرات سه فلز به آمریکا را ممنوع و بسیاری از فلزات دیگر را نیز کنترل کرده است.
طبق گزارش رویترز، دبیرخانه سازمان تجارت جهانی روز جمعه تأیید کرد که درخواست رایزنی از چین را دریافت کرده است.
واکنش روسیه به تعرفههای ترامپ
سخنگوی ریاستجمهوری روسیه گفت: بعید است مسکو اثرات مثبتی از تعرفههای آمریکا تجربه کند، زیرا آشفتگی اقتصاد جهانی، مستلزم اقدامات دقیق روسیه است. دیمیتری پسکوف اظهار کرد: بعید است که تعرفههای آمریکا سودمند باشد، زیرا اقتصاد جهانی به شدت به این تصمیمات واکنش نشان میدهد. ما شاهد تلاطم بالایی در بازارهای بینالمللی هستیم و البته در حال حاضر اقتصاد جهان در آشفتگی بهسر میبرد. سخنگوی کرملین گفت: ما پیشبینیهای نسبتا نامطلوبی از سوی اقتصاددانان مختلف، ازجمله آنهایی که در سطح جهانی شهرت دارند را میشنویم. پسکوف افزود: در چنین توفانی، ما باید بسیار هوشیار باشیم تا پیامدهای منفی برای اقتصاد خود را به حداقل برسانیم. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در دوم آوریل از اعمال تعرفه گمرکی بر کالاهای ۱۸۵ کشور و منطقه خبر داد. تعرفههای جهانی ۱۰ درصد آمریکا در پنجم آوریل (۱۶ فروردین) اعمال میشود و به دنبال آن تعرفههای منفرد و بالاتر برای برخی کشورها در نهم آوریل (۲۰ فروردین) اجرا خواهد شد.
خبرگزاری تاس گزارش کرد: در سوم آوریل (۱۴ فروردین)، واشنگتن همچنین تعرفه ۲۵ درصدی را بر تمام خودروهای وارداتی به آمریکا اعمال کرد. روسیه در این فهرست غایب است و همانطور که کاخ سفید توضیح داده، تحریمهای موجود علیه مسکو در حال حاضر تجارت با روسیه را به حداقل رسانده است و بنابراین، اعمال هرگونه محدودیت اضافی غیرضروری خواهد بود.