کارشناسان یکی از علتهای مشکلات اقتصادی را عدمهماهنگی وجزیرهای عمل کردن دستگاههای سیاستگذار و تصمیمگیر عنوان میکنند و همواره بر داشتن یک فرمانده اقتصادی تاکید دارند. حال با توجه به تاکیدات رهبر انقلاب درخصوص رونق تولید و سوق دادن سرمایهها به سمت فعالیتهای مولد که آحاد جامعه از منابع آن سود میبرند و حل مسائل و مشکلات اقتصادی را در پی دارد، باید توجه ویژهای شود تا تولید رونق بگیرد و مانند سالهای گذشته در حد حرف باقی نماند.سرمایهگذاری در فعالیتهای مولد، خودکفایی و کاهش وابستگی به خارج، جلوگیری از خروج ارز، کاهش وابستگی اقتصاد به نفت، افزایش اشتغال، ایجاد ثبات در اقتصاد و افزایش رفاه را بهدنبال دارد و برای تحقق آن باید نهضت ملی سرمایهگذاری در تولید با محوریت حضور مردم در عرصه اقتصاد شکل بگیرد. دولت در سالهای اخیر بیشترین تمرکز خود را روی کنترل تورم گذاشته است، با این حال نرخ تورم سال۱۴۰۳ به ۳۲.۵درصد رسید اما با رونق تولید، علاوه بر تحقق رشد اقتصادی با نرخ بالا، میتوان تورم را کنترل کرد. رونق تولید ملی علاوه بر حل مشکلات اقتصادی و افزایش ثروت جامعه، میتواند تابآوری اقتصاد ایران را در مقابل تحریمها افزایش دهد اما شرط نخست آن مدیریت واحد در بخش سیاستگذاری و تصمیمگیری است.
امروز بیش ازهرچیزنیازمند هماهنگی،همدلی وهمراهی همهقوا وارکانها برای تحقق شعارسال وسوقدادن سرمایهگذاریها به سمت بخشهای مولد اقتصادی هستیم که این مهم با هماهنگی دستگاهها و مراجع تصمیمگیری و اجرایی محقق خواهد شد و در آن زمان مردم بیشتر سرمایههای خود را به سمت تولید سوق خواهند داد.
۵ اقدام برای رشد سرمایهگذاری در تولید
سیدجواد حسینیکیا، نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتوگو با جامجم در مورد اینکه دولت چگونه میتواند زمینه را برای رشد سرمایهگذاری در تولید فراهم کند، اظهار کرد: تحقق شعار سال نیازمند فرمانده اقتصادی است و سیاستها و تصمیمات نباید ضدتولید باشد.
وی افزود: نخست دولت باید یک فرماندهی منسجم ایجاد کند که حاصل سوق دادن سرمایهها به سمت تولید بهخصوص ابرپروژهها باشد. گام دوم جهتدهی به منابع بانکی و سوق دادن سرمایههای مردم به سمت تولید مانند ابرپروژههاست.
این نماینده مجلس تاکید کرد: دولت در گام سوم باید روند صادرات را تسهیل کند و اقدام چهارم رفع موانع تولید اعم از مشکلات بانکی، بیمهای و مالیاتی است.
حسینیکیا اقدام پنجم برای رشد سرمایهگذاری در تولید را ایجاد مشوقها در جهت جذاب شدن فعالیتهای تولیدی نسبت به فعالیتهای سفتهبازی و دلالی عنوان کرد و گفت: اجرای این پنج گام میتواند برای تحقق شعار سال کمککننده باشد. به نوعی یک اقدام چندجانبه نیاز است.
وی با بیان اینکه جذابیت بازارهای غیرمولد باید از بین برود، ادامه داد: رشد سرمایهگذاری در تولید نیازمند جذابیت است تا منابع به سمت فعالیتهای مولد سوق پیدا کند. سیاستها باید در جهت جلوگیری از فعالیت سفتهبازانه و مقابله با فعالیتها در بازارهای غیرمولد باشد.
نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن تاکید کرد: جذاب شدن سرمایهگذاری درتولید نیازمند مشوقهایی مانند معافیتهای مالیاتی است؛ همچنین باید قانون مبارزه با سوداگری و سفتهبازی تصویب و اجرایی شودکه دلالان بازار را بههم میریزند.
رفع موانع تولید
جعفر قادری، رئیس کمیسیون جهش تولید مجلس با بیان اینکه برای افزایش سرمایهگذاری تولید باید چند اقدام انجام شود، به جامجم گفت: رفع موانع سرمایهگذاری در حوزههای مولد و ایجاد مانع در حوزههای غیرمولد یکی از اقدامات در جهت تحقق شعارسال است که مجلس آن راپیگیری میکند.وی با اشاره به اینکه امیدواریم قانون مالیات برعایدی سرمایه مصوب شود، افزود: مجلس درحال رفع ایرادات شورای نگهبان در مورد این قانون است تا افراد نتوانند بهراحتی سرمایههای خود را در بازارهای غیرمولد مانند طلا، ارز، زمین، مسکن و خودرو سرمایهگذاری کنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: برای رفع موانع تولید باید تسهیل در صدور مجوزها، بهبود فضای کسبوکار و اجرای سیاست اصل ۴۴ قانون اساسی مدنظر قرار گیرد و باید بتوانیم قانون جهش تولید مسکن، قانون افزایش حجم سرمایهگذاری خارجی و ۴۲ قانون تسهیل در حوزههای سرمایهگذاری را اجرایی کنیم.