شی این اظهارات را در دیداری با نخستوزیر اسپانیا بیان کرد و طی آن از اتحادیه اروپا خواست که با چین همکاری و در برابر «زورگویی» مقاومت کنند؛ به نظر میرسد تمایل پکن به همکاری با قاره سبز برای تقویت روابط با سایر شرکای تجاری صورت میگیرد.وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که روز جمعه تعرفههای ۸۴ درصد بر تمامی واردات آمریکا را به ۱۲۵ درصد افزایش داده است و مجددا اظهار کرد که چین آماده است «تا آخر مبارزه کند». این بیانیه همچنین اشاره داشت که ممکن است این آخرین اقدام پکن در افزایش تعرفههای متقابل باشد زیرا «در سطح فعلی تعرفهها، هیچ پذیرشی برای کالاهای صادراتی آمریکا به چین در بازار وجود ندارد.»
آتشبس شکننده
در حالی که امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه وقفه ۹۰ روزه تعرفهای رئیسجمهور آمریکا که بیشتر تعرفهها را تا ماه ژوئیه به ۱۰درصد کاهش میدهدرا«شکننده»توصیف کرد؛ برخی بازارها روز جمعه به سقوط خود ادامه دادند. شاخصهای آسیایی نیز در روز جمعه روند نزولی والاستریت را دنبال کردند، به طوری که سهام نیکی ژاپن تقریبا ۵ درصد کاهش داشت و سهام هنگکنگ به سمت بزرگترین کاهش هفتگی از سال ۲۰۰۸ حرکت کرد، انتظار میرود که قیمت نفت نیز برای دومین هفته متوالی کاهش یابد.پس از اینکه چین از وقفه ۹۰ روزه تعرفههای سنگین جهانی توسط ترامپ مستثنی شد و رئیسجمهور آمریکا افزایشهای پیدرپی در تعرفههای واردات چین - که اکنون به ۱۴۵ درصد رسیده است - اعمال کرد؛ مقامات چینی در حال بررسی همکاری با سایر شرکای تجاری درباره چگونگی مقابله با تعرفههای آمریکا هستند.
روزجمعه، شی جینپینگ پس دیدار با نخستوزیراسپانیا در پکن، تلفنی باهمتایان خود درعربستان سعودی و آفریقایجنوبی گفتوگو کرد. رئیسجمهور چین سپس طبق خلاصه رسمی مذاکرات اظهار کرد: «هیچ برندهای در جنگ تعرفه وجود ندارد و مخالفت با جهان، باعث انزوای خود میشود» که به نظر میرسد اشارهای به آمریکا باشد.
شی همچنین بیان کرد: «چین و اتحادیه اروپا باید مسئولیتهای بینالمللی خود را انجام دهند، روند جهانیسازی اقتصادی و محیط تجارت بینالمللی را به طور مشترک حفظ کنند و در برابر زورگویی یکجانبه مقاومت کنند.»
دولت اسپانیا اعلام کرد که پدرو سانچز به شی جینپینگ گفته است کشورش از یک رابطه متعادلتر بین اتحادیه اروپا و چین حمایت میکند که براساس مذاکرات برای حل اختلافات و همکاری در زمینههای مورد علاقه مشترک باشد.در راستای مقابله با آشفتگی بازارهای جهانی، شی جینپینگ قصد داردهفته آینده به جنوبشرق آسیا،ازجمله ویتنام و کامبوج، سفر کند.
۹۰ روز وقفه در جنگ
مکرون اوایل روز جمعه درایکس نوشت که تعلیق جزئی تعرفههاتوسط ترامپ ومتوقف کردن تعرفههای جدیددر کشورهای مختلف که تا ۵۰ درصد افزایش مییافتند، «یک سیگنال ارسال میکند و درها را برای گفتوگو باز میگذارد اما این مکث شکننده است.»
وی افزود: این وقفه۹۰روزه به معنای۹۰روز بلاتکلیفی برای همه مشاغل،در دو سوی اقیانوس اطلس و فراتر از آن است.
بازارهای مالی آسیب دیده روز چهارشنبه زمانی که ترامپ تصمیم گرفت تعرفه دهها کشور را متوقف کند، مهلت کوتاهی برای رشد گرفتند. با این حال، تشدید اختلاف تجاری او با چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، همچنان به ترس از رکود اقتصادی و تلافی بیشتر دامن میزند.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، با گفتن این که بیش از ۷۵ کشور خواهان آغاز مذاکرات تجاری با کاخ سفید هستند؛ تلاش کرد تا ترس بدبینان را کاهش دهد.
اقدامات تلافیجویانه اروپا
ترامپ روز چهارشنبه به نظر میرسید از اقدامات تلافیجویانه اولیه اتحادیه اروپا (تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای آمریکایی) بیاطلاع باشد و در پاسخ به سؤال یک خبرنگار اظهار کرد که این اقدام «زمانبندی بدی» داشته است. وزیر بازرگانی ایالات متحده، هاوارد لوتنیک، به ترامپ گفت که این اقدامات بهتدریج اجرا میشود و افزود: «آنها تهدید کردند، اما تاریخ دیرتری را انتخاب کردند و انتظار ما این است که این تاریخ حتی دیرتر باشد.» ترامپ پاسخ داد: «خوشحالم که آنها عقبنشینی کردند.» اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا باردیگر تمایل اتحادیه اروپا برای مذاکره در مورد توافقی بدون تعرفه که شامل خودروها و کالاهای صنعتی باشد را تأیید کرد؛ پیشنهادی که او پس از حمایت مشاور میلیاردر ترامپ، ایلان ماسک از تعرفه صفر بین اروپا و آمریکا در آخر هفته گذشته، به طور عمومی مطرح کرد.
فون در لاین گفت: «تعرفهها مالیاتی هستند که تنها به کسبوکارها و مصرفکنندگان آسیب میزنند. به همین دلیل، من به طور مداوم از توافقی بدون تعرفه بین اتحادیه اروپا و ایالات متحده حمایت کردهام.» در حمایت از استقلال اقتصاد قاره سبز، فریدریش مرتز، صدراعظم آینده آلمان اظهار کرد که تصمیم ترامپ برای توقف افزایش تعرفههای برنامهریزیشده برای اکثر کشورها، گواهی بر «انسجام اتحادیه اروپا» است.
دلایل عقبنشینی ترامپ
وزیر خزانهداری آمریکا، اسکات بسنت، اظهار کرد که این عقبنشینی از ابتدا برنامهریزی شده بود تا کشورها را به میز مذاکره بیاورد. با این حال، ترامپ بعدا اشاره کرد که وحشت شدید در بازارها که از زمان «روز آزادی» او رخ داده بود، در تصمیمگیریاش تأثیرگذار بوده است. باوجود اصرار چندروزه بر اینکه سیاستهایش هرگز تغییر نخواهد کرد، ترامپ گفت: «شما باید انعطافپذیر باشید.» به نظر میرسد افزایش هزینه بدهیهای آمریکا، مهمترین عامل تغییر ناگهانی تصمیم ترامپ بوده باشد.اوراق قرضه ایالات متحده، نوعی وام است که دولتهای مختلف این کشور برای تأمین هزینههای خود استفاده میکنند و در بازارهای بینالمللی بدهی معامله میشوند. بدهی آمریکا در سالهای اخیر بهشدت افزایشیافته است؛ ابتدا برای تأمین مالی، کاهش مالیات در اولین دولت ترامپ و سپس برای تأمین سرمایهگذاری در دوران جو بایدن. فروش اوراق قرضه در هفته گذشته نیز باعث افزایش شدید نرخ بهره شده است. آمریکا کوه بدهیای به ارزش ۱۲۰ درصد درآمد ملی یا تولید ناخالص داخلی (GDP) دارد که یکی از بالاترین نسبتهای بدهی به تولید ناخالص داخلی در جهان صنعتی است. برخی ازمقامات کاخ سفید به دلیل افزایش هزینههای تأمین مالی بدهی ایالات متحده، دچاروحشت شدهاندو سناتورهای جمهوریخواه و فرمانداران ایالتی نیزنگرانیهایی رامطرح کردهاند.به نظرمیرسد ترامپ نتوانسته تعرفههای تنبیهی خود را حفظ کند و با اجرای توقف ۹۰روزه برای اکثر کشورها و افزایش تعرفههای هدفمند برچین، مصالحه کرده است.