وضعیت خوابگاههای دانشجویی چگونه است؟
درحال حاضر ۱۱۴۴ واحد در کل کشور وجود دارد که ظرفیت اقامت ۲۲۴ هزار دانشجو را دارد. حدود ۱۱۰ هزار واحد خوابگاهی به دانشجویان پسر و ۱۱۴ هزار واحد به دانشجویان دختر تعلق دارد.
بین دانشجوها و ظرفیت خوابگاهها تناسبی وجود دارد؟
اکنون در کشور سه میلیون دانشجو در حال تحصیل هستند و ما فقط ۲۲۴ هزار واحد خوابگاهی داریم و حدودا برای ۳۷ درصد از دانشجویان روزانه خوابگاه وجود دارد. اما بهدنبال این هستیم که ظرفیت را به ۵۰ درصد برسانیم، چرا که اگر این اتفاق بیفتد بسیاری از مسائل و مشکلات ما حل خواهد شد.
در این راستا چه اقدامی انجام شده؟
ساخت خوابگاهها با خود دانشگاههاست. ما فقط زمانی که خوابگاه ساخته میشود، برای تجهیز آنها هزینه میکنیم یا اگر خوابگاههای موجود دچار مشکل شوند، برای تعمیرات و تجهیزات جدید اقداماتی صورت میگیرد.
آیا خوابگاهها از نظر امکانات عمومی با یکدیگر متناسب و همسان هستند؟
بههرحال اجارهخوابگاهها بهطورکامل برعهده دانشگاههاستوما بودجهای برای اجارهبها پرداخت نمیکنیم.اما نمیتوان انتظار داشت همه خوابگاهها دقیقا دریک سطح باشند.همانطور که برخی خانهها شیکتر، بعضی متوسطتر وبقیه هم سطح پایینتری داشته؛خوابگاهها هم همین وضعیت رادارد.البته ما همواره تلاش میکنیم که حداقل استانداردها در همه خوابگاهها رعایت شود.
نمیتوان انتظار داشت همه خوابگاهها یکدست باشند؟
قطعا خیر. همانطور که در یک جامعه نمیتوان همه خانهها را شبیه به هم ساخت، در مورد خوابگاهها نیز وضعیت همین است. گاهی یک نیکوکار میآید و خوابگاهی را به بهترین شکل بازسازی میکند، گاهی هم وضعیت منابع محدود است. در یک استان فردی کمک کرده و گفته تمام هزینه بازسازی یک خوابگاه را خودش میدهد؛ اینطور نمیشود انتظار داشت همه خوابگاهها مشابه آن باشند. در عینحال، ما حداقلهایی را تعریف کردهایم که هر خوابگاهی باید داشته باشد. اگر جایی این حداقلها رعایت نمیشود، مسئولان همان دانشگاه باید پاسخگو باشند.
در آتشسوزی اخیر خوابگاه خیابان شریعتی تهران عنوان شد که این خوابگاه فاقد امکانات ایمنی بوده. درحال حاضر وضعیت ایمنی و اطفای حریق در خوابگاهها چگونه است؟
چون مسئولیت اینگونه اتفاقات همیشه با دانشگاههاست ما در این خصوص زیاد ورود نمیکنیم ولی اگر دانشگاهی اعلام کند مشکلی در این زمینه دارد، سعی میکنیم به آنها کمک کنیم؛ چراکه بودجه اینگونه مسائل را سازمان برنامه و بودجه به خود دانشگاهها میدهد.
برخی دانشجویان نسبت به برخوردهای تحقیرآمیز توسط برخی از مسئولان خوابگاهها گلایه دارند؛ آیا در این زمینه گزارش رسمی به صندوق رفاه دانشجویان رسیده است؟
حقیقت این است که تاکنون گزارش رسمی یا مستندی به صندوق رفاه نرسیده است. برای مثال یکی از دانشجویان گفت در لرستان چنین شرایطی را تجربه کرده اما چون گزارشی برای ما نیامده، نمیتوانم در اینباره اظهارنظر قطعی کنم.
آیا موضوعات اینچنینی بهصورت نامحسوس رصد میشود؟
ما در برخی موارد بهصورت غیرمحسوس بررسیهایی انجام میدهیم. اگر گزارشی مستند از سوی شما یا هر مرجعی ارائه شود، قطعا آن را پیگیری و نتایج را اعلام خواهیم کرد.دراین زمینه دانشگاههامسئول مستقیم هستند ودرصورتی که دانشجویی در همان دانشگاه گلایه داشته باشد، مسئولان دانشگاه باید رسیدگی کنند. اما اگر گزارشی به صندوق رفاه برسد، بررسی میکنیم که مسئول چه کسی بوده و اگر تقصیری متوجه ما باشد، برخورد لازم صورت میگیرد.
وضعیت خوابگاههای متاهلی به چه صورت است؟
هدفگذاری ساخت خوابگاههای متاهلی در طول دولت چهاردهم حدود ۵۰۰۰ واحد است که از این تعداد اکنون ۱۷۴۲واحد آن قابل استفاده است و احتمالا تا مهرماه به بالای ۲۰۰۰ واحد خواهد رسید. با توجه به آمار و اطلاعاتی که از دانشگاهها داریم، میتوانم اعلام کنم که در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از ۲۰۰۰ واحد جدیدی که در دستور کار قرار گرفته، پیشرفت فیزیکی داشته و تلاش میشود تا بقیه خوابگاهها که حدود ۲۰۰۰واحد است نیز در سالهای آتی به بهرهبرداری برسد.
این خوابگاهها چه زمانی به بهرهبرداری میرسد؟
در حال حاضر ۱۷۴۲ واحد خوابگاه متاهلی داریم که امسال به بالای ۲۰۰۰ واحد افزایش پیدا میکند. تابستان امسال از روند ساخت خوابگاهها بازدید خواهیم کرد و آمار و اطلاعات دقیقی در این زمینه اعلام میکنیم.
در حال حاضر اختلاف معناداری میان تعداد دانشجویان متأهل با خوابگاههای متأهلی وجود دارد. با توجه به اینکه یکی از سیاستهای کشور افزایش ازدواج است، آیا گسترش این خوابگاهها متناسب با نیاز موجود جزو اولویتهای وزارت علوم محسوب میشود؟
در حال حاضر ما ۹۴ هزار دانشجوی متاهل در کشور داریم. حدود ۷۷ هزار نفر هم دانشجوی نیازمند به خوابگاه متاهلی داریم که بنا بر توان و بودجه ای که دولت میدهد، دانشگاهها نسبت به ساخت این خوابگاهها اقدام میکنند. البته امسال یک قانون خوبی در مجلس تصویب شد که دانشگاهها میتوانند از بانکها وام بگیرند و شروع به گسترش و ساخت خوابگاه یا تغییر کاربری ساختمانهای دیگر به خوابگاه متأهلی کنند. با تصویب این قانون، امسال این موضوع رونق بیشتری میگیرد.
یکی از مباحث اصلی در دانشگاهها بهخصوص بعد از اتفاق دانشگاه تهران، بحث ایمنی معابر اطراف دانشگاه است. آیا در این زمینه اقدام جدیدی انجام شده است؟
این موضوع کاملا برعهده خود دانشگاههاست و ما جز سیاستگذاری، هیچ دخالت دیگری در اینگونه موارد نداریم. بعد از اتفاق تلخ دانشگاه تهران و فوت آن دانشجو، وزارت علوم، موبایل و لپتاپ تمامی دانشجویان را بیمه کرد تا خدای نکرده اگر دوباره این موضوع تکرار شد، دانشجوها با مقاومت زیاد به خودشان آسیب نزنند.
معابر چطور؟
تامین امنیت معابر دانشگاهها برعهده حراست است. بعد از حادثه دانشگاه تهران، بسیاری از دانشگاهها اقدام به نصب دوربین در معابر خود کردند و طبق گزارشهای واصله، تاکنون مشکل خاصی هم پیش نیامده است. علاوه بر این، ما باید یک واقعیت را بپذیریم؛ اینکه اطراف دانشگاه جدا از شهر نیست و مسائلی از قبیل دزدی و سرقت اکنون جزو معضلات شهری ما است. با این حال اخیرا وزیر علوم بار دیگر تاکید کرده که همه دانشگاهها موظفند که ایمنی اطراف خوابگاهها و اطراف دانشگاه را تامین کنند.
بهعنوان سؤال اخر، در حال حاضر وضعیت ثبتنام وامهای دانشجویی چگونه است؟
ثبتنام وامهای دانشجویی شروع شده و مهلت آن تا ۱۵اردیبهشت ادامه دارد که شامل سه نوع وام ضروری، ودیعه مسکن و شهریه میشود. مشکل اصلی ما این است که دانشجویان معمولا در روزهای پایانی اقدام به ثبتنام میکنند. در آن زمان بهدلیل حجم بالای درخواست، سامانه دچار اختلال میشود. خواهش ما این است که دانشجویان کار را به روزهای آخر موکول نکنند. در حال حاضر همه اطلاعات مربوط به شرایط و نحوه ثبتنام وامها در سایت قرار دارد و دانشجویان میتوانند از آن استفاده کنند.
غذای سلف بیکیفیت نیست
غذا یکی از اساسیترین نیازهای زندگی روزمره است و درمحیطهای دانشگاهی،کیفیت وکمیت آن همواره ازجمله موضوعات مورد توجه دانشجویان بوده است. مسعود گنجی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در رابطه با این موضوع، میگوید: به یقین میگویم که در رستورانهای وزارت علوم تاکنون موردی از کیفیت بد غذا یا وجود حشره و جانور در آن در طول این دو سال مشاهده نشده است؛ تصاویر منتشر شده در فضای مجازی صرفا جهت فضاسازی است. وی ادامه میدهد: از نظر کیفیت سعی بر این است که دانشجویان بهترین غذا را داشته باشند و از نظر کمیت نیز تصمیم بر این است غذاهایی که داده میشود از قبل بهتر باشد. تاکنون بیش از ۱۲۵دانشگاه بازدید داشتهام و با دانشجویان غذا خوردهام اما مشکل خاصی در غذا مشاهده نکردهام؛ چراکه ما در بحث نظارت آشپزخانهها و تامین بودجه برای تغذیه دانشجویان مشکلی نداریم. رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم میگوید: البته ما مستقیما در سیاستگذاری مربوط به غذا تصمیمگیر نیستیم. دانشگاهها در این زمینه مستقل عمل میکنند و وظیفه ما نظارت کلی و پیگیری در صورت بروز مشکل است. با این حال تلاش ما همیشه این است که بهترین خدمات به دانشجویان ارائه شود.گنجی اظهار میکند: سال گذشته فقط یک بار دانشگاهها اعلام کردند که به پیمانکارها بدهی دارند که با اجازه مقام معظم رهبری، هفت همت از صندوق توسعه ملی برداشت شد تا این قبیل مشکلات دانشگاهها حل شود.