رئیس سازمان صنایع کوچک:

بازسازی زیرساخت های فرسوده شهرک‌های صنعتی نیاز به ۵۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار دارد

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران گفت: اکنون ۵۰۰ هزار میلیارد ریال زیرساخت‌های فرسوده در شهرک‌های صنعتی داریم که اگر تا ۶ سال آینده بازسازی نشود با بحران مواجه خواهیم شد.
کد خبر: ۱۵۰۱۹۱۳
نویسنده امین بیل ساز

جام جم آنلاین آذربایجان شرقی: رضا انصاری در یکصد و دهمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان شرقی، اظهار کرد: موضوع ارتقای بهره‌وری در سال‌های گذشته همواره در کانون برنامه‌های توسعه‌ای کشور قرار داشته اما متأسفانه در عمل، نتایج مورد انتظار محقق نشده است.

وی با اشاره به تجارب بین‌المللی در حوزه بهره‌وری، گفت: فصل مشترک مطالعات توسعه‌ای در حوزه کشاورزی در کشور هلند، اتکا به تکنولوژی‌ها به خصوص نوع تکنولوژی در ایجاد گلخانه‌ها بوده است.

وی پیشنهاد داد: یک منطقه تخصصی با محوریت شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های پیشرفته برای تولید دانش کاربردی در کشاورزی ایجاد شود که برای مثال چگونگی رساندن بهره‌وری برداشت محصولات مانند گوجه‌فرنگی را به سطح مطلوب را اعلام کند.

رئیس سازمان صنایع کوچک با تأکید بر اهمیت شهرک‌های صنعتی در رشد اقتصادی کشور، اظهار کرد: تاکنون حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان برای توسعه زیرساخت‌های شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور سرمایه‌گذاری شده و امروز صنعتگران از آن بهره‌مند هستند.

انصاری با اشاره به اشتغال بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در شهرک‌های صنعتی کشور، گفت: حدود چهار تا پنج میلیون نفر از جمعیت کشور با این بخش در ارتباط هستند و شهرک‌های صنعتی را می‌توان بنگاه‌های اجتماعی و اقتصادی مهمی برشمرد.

وی افزود: همان‌طور که ساختارهای مدیریتی در شهرداری‌ها وجود دارد، باید سازوکاری مشابه در اداره شهرک‌های صنعتی نیز طراحی شود؛ زیرا که این شهرک‌ها در عمل به‌مثابه شهرهایی با کارکرد صنعتی هستند.

وی ادامه داد: شرکت‌های خدماتی منتخب صنعتگران در اداره شهرک‌های صنعتی نقش شهرداری‌ها را ایفا می‌کنند و به‌دنبال تدوین لایحه‌ای جامع برای شهرک‌های صنعتی کشور و قانون‌مند شدن این ساختار در تابستان امسال هستیم، هدف ما، تأمین منابع پایدار و اداره کارآمد این مجموعه‌ها است.

رئیس سازمان صنایع کوچک با تأکید بر ضرورت اختصاص بخشی از مالیات بر ارزش افزوده به شرکت‌های خدماتی شهرک‌ها، گفت: فلسفه وجودی شرکت شهرک‌های صنعتی، تسهیل در راه‌اندازی واحدهای تولیدی و اشتغال‌زایی است و در این راستا، نباید اجازه داد زمین‌ها بدون بهره‌برداری باقی بمانند.

انصاری با بیان اینکه باید بین تولیدکنندگان واقعی و زمین‌داران غیرمولد تفاوت قائل شد، افزود: اتاق بازرگانی می‌تواند مرجع تشخیص تولیدکنندگان واقعی باشد و نهادهای نظارتی نیز باید در کنار واحدهای صنعتی فعال قرار گیرند.

وی تاکید کرد: قول می‌دهیم فرآیند تسهیل در قراردادها و فسخ امتیاز افرادی که زمین‌های شهرک‌های صنعتی‌را حبس کرده‌اند را پیگیری کنیم.

وی با اشاره به هزینه‌های واگذاری زمین در شهرک‌های صنعتی، گفت: این شرکت تابع حاکمیت شرکتی است و بودجه‌ای برای پرداخت حقوق پرسنل از دولت دریافت نمی‌کند.

رئیس سازمان صنایع کوچک با اشاره به مشکلات اخیر در تأمین زیرساخت‌ها اظهار کرد: برخلاف گذشته، امروز در زمینه آب، برق و گاز با محدودیت‌های جدی روبه‌رو هستیم و انتظار داریم وزارت نیرو و دیگر دستگاه‌های خدمات‌رسان در این مسیر همراهی بیشتری داشته باشند.

وی گفت: در پاییز سال گذشته، مصرف برق شهرک‌های صنعتی کشور به حدود سه هزار مگاوات رسید که معادل پنج درصد کل مصرف برق کشور است بنابراین نباید بار محدودیت‌های انرژی صرف بر دوش صنعت باشد؛ زیرا که اقتصاد خانوارها به تولید وابسته است.

وی افزود: اگر برق خانه‌ها وصل باشد اما صنایع تعطیل شوند و مردم درآمدی نداشته باشند، نتیجه مطلوبی حاصل نمی‌شود.

انصاری، توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر را راهکاری مؤثر دانست و گفت: زمین‌های موجود در شهرک‌ها برای ساخت نیروگاه‌های خورشیدی با تخفیف ۳۰ تا ۸۰ درصدی در اختیار سرمایه‌گذاران قرار خواهد گرفت و برنامه‌ریزی کرده‌ایم در کوتاه‌مدت تا ۵۰ درصد برق مورد نیاز شهرک‌ها از طریق این نیروگاه‌ها تأمین شود.

ایجاد نهاد مالی توسعه‌ای راهگشای سرمایه‌گذاری در آذربایجان‌شرقی است

بهرام سرمست، استاندار آذربایجان‌شرقی نیز گفت: ایجاد یک نهاد مالی توسعه‌ای با مشارکت سرمایه‌گذاران بزرگ و تأثیرگذار می‌تواند زمینه‌ساز تحول اساسی در حوزه عمران و توسعه اقتصادی استان باشد.

وی با اشاره به رویکرد جدید استان در برگزاری این جلسات با حضور مدیران اقتصادی و افراد دارای تجربیات قابل انتقال، تأکید کرد: هدف از این جلسات، رسیدن به تصمیمات عملیاتی و کاربردی برای حل مشکلات و پیشبرد توسعه است.

وی با اشاره به چالش‌های تأمین مالی پروژه‌های عمرانی به خصوص از طریق منابعی همچون صندوق توسعه ملی، خاطرنشان کرد: بهره‌وری پایین و حجم بالای سرمایه‌های راکد از چالش‌های اساسی توسعه در استان است. ناترازی در بهره‌برداری از منابع طبیعی مانند خاک، آب و هوا موجب تنگناهای جدی شده که باید به‌صورت راهبردی به آن پرداخته شود.

وی افزود: اگر بتوانیم نهادی مالی با مشارکت سرمایه‌گذاران عمده استان، کشور و حتی ایرانیان مقیم خارج ایجاد کنیم، گامی بزرگ در مسیر توسعه برداشته‌ایم و این نهاد می‌تواند نقش مهمی در جذب سرمایه و هدایت آن به سمت پروژه‌های اولویت‌دار ایفا کند.

وی از برنامه‌ریزی برای برگزاری همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان با همکاری اتاق بازرگانی و بخش خصوصی خبر داد و گفت: این همایش نباید صرفاً به نشست و سخنرانی محدود شود، بلکه باید با شناسایی حداقل ۱۰۰ فرصت سرمایه‌گذاری مشخص در حوزه‌های شهری، صنعتی، فناوری‌های نوین و … همراه باشد.

استاندار آذربایجان‌شرقی با تأکید بر اولویت‌بندی سرمایه‌گذاران، گفت: برخی از افراد صرفاً با طرح اعداد و ارقام بزرگ وارد بحث سرمایه گذاری می‌شوند اما سرمایه‌گذاران امتحان‌پس‌داده و فعال در حوزه کارآفرینی و اشتغال اولویت نخست ما هستند.

وی افزود: حفظ سرمایه‌گذاران موجود در استان، سپس جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی باید در اولویت قرار گیرد و در این راستا، با توجه به افق‌های روشن در مذاکرات، بستر جذب سرمایه و شکل‌گیری نهاد مالی توسعه‌ای فراهم می‌شود.

سرمست با اشاره به تجربیات تلخ برخی شرکت‌های توسعه‌ای در گذشته، اظهار کرد: نباید برنامه‌ریزی ایده‌آلیستی و فاقد پشتوانه اجرایی، موجب درگیر شدن سرمایه‌های مردم و پیچیده‌تر شدن مشکلات شود.

وی به ظرفیت‌های شهرک صنعتی بعثت نیز اشاره کرد و گفت: این شهرک با دارا بودن زمین مناسب، قابلیت استقرار صنایع های‌تک و فناوری‌های نوین را دارد و می‌تواند بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشد.

استاندار آذربایجان‌شرقی با اشاره به سفر اخیر هیات اقتصادی ایران به جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: در این سفر که با حضور فعالان اقتصادی استان‌های آذربایجان‌شرقی، غربی، اردبیل و گیلان انجام شد، شاهد حضور پررنگ و مؤثر تجار و کارآفرینان استان بودیم.

وی تاکید کرد: تبادل هیات‌های اقتصادی بین ۲ کشور ادامه یافته و تفاهم‌نامه‌های منعقد شده عملیاتی می‌شوند.

سرمایه‌گذار دلال زمین نیست

یونس ژائله، رئیس اتاق بازرگانی تبریز نیز با اشاره به شعار سال، بر اهمیت اهتمام جمعی برای تحقق سرمایه‌گذاری در بخش تولید تاکید کرد.

وی گفت: طبق دستور استاندار آذربایجان‌شرقی مبنی بر تدوین برنامه و سند توسعه در استان و با توجه به شرایط موجود، ما اقدام به تهیه گزارش جامع برای توسعه استان کرده‌ایم.

وی گفت: بر اساس تحقیقات انجام گرفته در این زمینه، بخش کشاورزی، می‌تواند با کمترین هزینه، بیشترین رشد و بهره‌وری را به همراه داشته باشد.

رئیس اتاق تبریز با اشاره به این‌که اکنون پنج‌هزار واحد تولیدی در شهرک‌های صنعتی مستقر هستند، افزود: مشکلات متعددی در شهرک‌های صنعتی وجود دارد و در مواردی شاهد هستیم مسائل و مشکلات ساده، باعث بروز مشکلات جدی برای سرمایه‌گذاران می‌شوند.

وی، یکی از مشکلات اساسی در شهرک‌های صنعتی را مربوط با بحث واگذاری زمین دانست و افزود: سرمایه‌گذار دلال زمین نیست، بلکه برای توسعه فعالیت خود زمین خریداری می‌کند، اما گاه به‌دلیل مشکلات تحریم نمی‌تواند ماشین‌آلات مورد نظر را برای آغاز فعالیت تولیدی به کشور وارد کند، اما به همین دلیل شهرک‌های صنعتی اقدام به فسخ قرارداد واگذاری زمین به سرمایه‌گذاران کرده و باعث تحمیل هزینه‌های سنگین به واحدهای صنعتی می‌شود.

رئیس اتاق تبریز، نبود زیرساخت‌های کافی در حوزه جاده‌های مواصلاتی، برق، آب و… را از دیگر مشکلات واحدهای مستقر در شهرک‌های صنعتی عنوان کرد.

افزایش بهره‌وری، اولویت اصلی در توسعه اقتصادی استان است

جعفر محرم‌پور، دبیر اتاق بازرگانی تبریز نیز از تدوین برنامه تولید ثروت در استان و تعیین اقدامات لازم برای تحقق رشد هشت درصدی را انجام داده است.

وی با بیان اینکه نقدینگی موجود در کشور حدود یازده هزار همت است، افزود: بر اساس مدلی که در اتاق بازرگانی تبریز طراحی شده است، بحث افزایش بهره‌وری بیش از سایر موارد دارای اهمیت است.

محرم‌پور تاکید کرد: بر اساس تحقیقات انجام شده در اتاق تبریز، اگر تنها در ۱۰ قلم کالای وارداتی به ایران، محل واردات تغییر کند، می‌توانیم حدود سه میلیارد و ۴۱۳ میلیون دلار ذخیره ارزی داشته باشیم.

وی بر لزوم رعایت عدالت در تخصیص تسهیلات و اعتبارات، بر اساس جمعیت استان‌ها و میزان تولید و سرمایه‌گذاری و نقش اقتصادی آن‌ها تاکید کرد.

محرم‌پور، یکی از مشکلات حوزه سرمایه‎‌گذاری در ایران را سرعت پایین گردش پول عنوان کرد و افزود: در آمریکا در اوج کرونا، نرخ سرعت گردش پول برابر ۴.۶۷ بود، این در حالی است که این میزان در ایران در حداکثر مقدار خود ۲.۳۷ ثبت شده است.

دبیر اتاق تبریز با بیان اینکه اکنون ۲۲ درصد وام‌های اعطا شده در سال ۱۴۰۳، در بخش مولد و ۷۵ درصد در بخش غیرمولد تخصیص داده شده است، گفت: سهم تولید در سه بخش کشاورزی، صنعت و معدن و مسکن و ساختمان از کل تسهیلات اعطا شده، دو هزار و ۹۵۴ همت یعنی معادل ۳۸ درصد است، این در حالی است که بخش صنعت به تنهایی ۴۰ درصد تسهیلات را باید دریافت کند.

وی با اشاره به وضعیت نگران‌کننده برخی شهرک‌های صنعتی، اظهار کرد :امروز با چالش‌های جدی در زیرساخت‌های حیاتی همچون آب، برق، گاز، تلفن و مواجه هستیم. همچنین تعهدات برخی دستگاه‌های خدمات‌رسان، به‌ویژه در نواحی خصوصی، به‌طور کامل محقق نشده است.

شهرک‌های صنعتی در سال‌های اینده با مشکل جدی نگهداری و زیرساخت‌ها مواجه می‌شوند

رضا جعفری، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تبریز نیز اظهار کرد: قانونگذار گفته که درصدی از ارزش افزوده به شهرداری داده شود و شهرداری نیز خدمات شهری به کارخانه بدهد ولی وقتی کارخانه در شهرک صنعتی مستقر است، عاقلانه است که درصدی از این ارزش افزوده را با نظارت همه سازمان‌های مربوطه به خود کارخانه بدهند.

وی افزود: شهرک‌های صنعتی در سال‌های اینده با مشکل جدی نگهداری و زیرساخت‌ها مواجه می‌شوند و امروز بخشی از این زیرساخت‌ها فرسوده شده‌اند.

وی ادامه داد: در شهرک‌های صنعتی ترکیه، مجتمع‌های صنعتی طبقاتی وجود دارند ولی در شهرک‌های ما ۴۰ درصد فضای محیط اختصاص یافته به کارخانه دار در همان اول کار گرفته شده و خدمات گران به او می‌دهیم درحالی که با تکنولوژی‌های جدید می‌توان این شرایط را بهبود بخشید.

جعفری تاکید کرد: رویه کهنه فاصله بندی در شهرک‌های صنعتی را می‌توان با علم روز اصلاح کرد.

وی افزود: گفتن «شهرک صنعتی» برای منطقه بعثت ظلم به این منطقه است زیرا بعثت یک شهر صنعتی است.

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
۲۵ سال با «جام‌جم»

گفت‌وگو با دکتر مراد عنادی، مدیرعامل موسسه«جام‌جم» در آستانه بیست و ششمین سالگرد انتشار این روزنامه

۲۵ سال با «جام‌جم»

نیازمندی ها