سعید جلیلی با اشاره به اهمیت کتاب و دانش گفت: نمایشگاه کتاب از این جهت مهم است که محل تجمع آثار علمی است و کتاب راهحل بسیاری ازمسائل و مشکلات رابه ما ارائه میدهد.عضو شورای عالی امنیت ملی، از کتابهای اتم تا بینهایت (خاطرات منصوره کرمی همسر شهید مسعود علیمحمدی) نوشته نرگسسادات مظلومی و سلاح نامرئی اثر مسعود براتی رونمایی کرد. وی با اشاره به اهمیت رویداد نمایشگاه کتاب، حضور در این برنامه را فرصتی برای گفتوگو درباره مسائلی دانست که مسیر توسعه و پیشرفت کشور را تعیین میکنند.
جلیلی ادامه داد: بدون تکیه بر دانش نمیتوان از چالشها عبور و بهسمت آیندهای روشن حرکت کرد. تمام جریانهای فکری و سیاسی بر این نکته اتفاقنظر دارند که راهحل مسائل کشور از مسیر علم و آگاهی میگذرد. جلیلی با اشاره به گستردگی شاخههای علمی در دوران معاصر تأکید کرد: هیچکس نمیتواند مدعی تسلط بر همه حوزهها باشد اما برای تصمیمگیری در مسائل کلان، اشراف کلی بر دانشها لازم است.بهگفته وی هرقدر آگاهی افراد در موقعیتهای مدیریتی کمتر باشد، احتمال خطا در تصمیمگیری افزایش مییابد و این موضوع در حکمرانی اهمیتی دوچندان پیدا میکند.
عضو شورای عالی امنیت ملی، کتاب را یکی از بهترین ابزارها برای دستیابی به این سطح از آگاهی خواند و افزود: مطالعه حتی در حد مقدماتی میتواند فهم اولیهای از موضوعات مختلف ایجاد و فرد را سمت منابع دقیقتر یا متخصصان امر هدایت کند. او همچنین کتاب را قالبی معقول، متوازن و مؤثر برای مواجهه با مسائل دانست و تصریح کرد: کتابخانهها و نمایشگاهها میتوانند نقشی کلیدی در تجهیز فکری جامعه ایفا کنند. جلیلی با تأکید بر جایگاه نمایشگاه کتاب در گسترش دانایی، این رویداد را محلی برای گردهمایی آثار علمی و اندیشهورزان دانست که میتواند سهم مهمی در حل مسائل کشور داشته باشد. وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سیاستهای خصمانه علیه ملت ایران بهویژه در قالب تحریمها، بر لزوم شناخت دقیق این ابزار فشار اشاره کرد و گفت: برخی با افتخار از تحریم بهعنوان هنر یاد میکنند و کتابهایی با عنوان «هنر تحریم» منتشر میشود درحالیکه این نوع اقدامات چیزی جز سنگاندازی در مسیر ملتها نیست.
به اعتقاد وی، برای مقابله با چنین سیاستهایی باید آنها را شناخت، تحلیل کرد و در برابرشان ایستادگی هدفمند داشت. عضو شورای عالی امنیت ملی با اشاره به تکرار مفهوم تحریم در فضای جامعه افزود: مقابله با تحریم چندمسیر دارد. یک راه از مسیر گفتوگو و تلاش دیپلماتیک میگذرد و راه دیگر خنثیسازی تحریم است بهگونهای که اساسا این ابزار کارایی خود را از دست بدهد اما مهمتر از همه باید کاری کرد که طرف مقابل از بهکارگیری این ابزار پشیمان شود. صرفا بیاثر کردن کافی نیست بلکه هزینه این سیاست برای تحریمکننده باید چنان بالا برود که دیگر سراغ آن نرود. برای رسیدن به این هدف نخست باید ابزار طرف مقابل را شناخت.
بهگفته وی، کتاب سلاح نامرئی دقیقا به همین موضوع میپردازد و تلاش میکند ابعاد پیچیده تحریم بهعنوان ابزاری مدرن و نامرئی را تشریح نماید.وی این اثر را یکی از نمونههای ارزشمند برای درک بهتر چالشهای موجود دانست و افزود: بدون شناخت دقیق موضوع نمیتوان برنامهای مؤثر برای مقابله تدوین کرد.
عضو شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: یکی از این کتابها توانمندیهای ملت ایران را به تصویر میکشد که با وجود تلاشهای قدرتهای جهانی برای جلوگیری از دسترسی ایران به دانش هستهای، با فعالیتهای شهیدان علیمحمدی و شهریاری، تمام نقشهها را نقش بر آب کرد. کتاب دیگر نیز به بررسی ابزار فشار دشمنان میپردازد و به مخاطب میآموزد که چگونه این ابزار را باید شناخت.
بهگفته جلیلی، این دو کتاب در کنار هم نماد دو روی سکهای هستند که مسیر پیشرفت کشور را ترسیم میکنند؛ شناخت ظرفیتهای داخلی و توانمندیها از یکسو و آگاهی از سیاستها و ابزار دشمن از سوی دیگر. وی بار دیگر بر نقش حیاتی کتاب و دانش در حرکت پرشتاب کشور بهسوی آیندهای روشن تأکید کرد و با اشاره به نقش بیبدیل دانش در قدرتسازی ملی، حرکت علمی در کشور را نوعی جهاد و مجاهدت دانست و گفت: دانشمندان ایرانی_ ازجمله شهدای هستهای_ مسیر علم را نه صرفا برای پیشرفت فردی بلکه در خدمت ملت و نظام طی کردند. جلیلی با تأکید بر اینکه تمام مراحل تحصیلی این شهدا در داخل کشور طی شده، خاطرنشان کرد: آنها با بهرهگیری از دانش عمومی، آن را بومیسازی و به قدرتی ملی تبدیل کردند که دشمنان را نگران ساخت. وی با اشاره به کتاب سلاح نامرئی گفت: شناخت این ابزارها اهمیت بالایی دارد چراکه دشمن با همین روشها میکوشد پیشرفت ملتها را متوقف کند. غربیها علیرغم شعارهای پرطمطراقشان درباره آزادی علم، درعمل با تروروتحریم، علم را در انحصار خود میخواهند و این دوگانه باید برای مردم روشن شود. عضو شورای عالی امنیت ملی در ادامه با اشاره به عقبماندگی تاریخی ملت ایران بهویژه در دوران قاجار و پهلوی گفت: انقلاب اسلامی فرصت برای جبران عقبماندگیها را فراهم کرده و امروز ملت ایران در مسیر بازیابی هویت علمی و صنعتی خود قرار دارد. وی مسیر این جبران را حرکت علمی دانست و افزود: نظام باید از این حرکت حمایت کند. باید از دانشمندان خود دفاع کند و بداند که در این راه سنگاندازی دشمنان اجتنابناپذیر است.