شهید تهرانچی و تلاش برای محقق کردن ۳ مطالبه رهبری

ارتباط، همکاری و دوستی با شهید والامقام تهرانچی به اسفند ۹۵ برمی‌گردد که در آستان قدس رضوی در خدمت ایشان بودیم. بعد از آن هم این شهید مسئولیت کل دانشگاه آزاد را برعهده گرفتند که در خدمت ایشان بودیم تا لحظه شهادت. در رابطه با شخصیت ایشان اگر بخواهیم صحبت کنیم، باید ساعت‌ها درباره ابعاد مختلف واکاوی کنیم، اما به طور کلی میتوان چند موضوع در رابطه با شهید تهرانچی را مورد بررسی قرار داد.  
ارتباط، همکاری و دوستی با شهید والامقام تهرانچی به اسفند ۹۵ برمی‌گردد که در آستان قدس رضوی در خدمت ایشان بودیم. بعد از آن هم این شهید مسئولیت کل دانشگاه آزاد را برعهده گرفتند که در خدمت ایشان بودیم تا لحظه شهادت. در رابطه با شخصیت ایشان اگر بخواهیم صحبت کنیم، باید ساعت‌ها درباره ابعاد مختلف واکاوی کنیم، اما به طور کلی میتوان چند موضوع در رابطه با شهید تهرانچی را مورد بررسی قرار داد.  
کد خبر: ۱۵۰۹۵۸۲
نویسنده دکتر علی سروری‌ مجد - قائم‌مقام دانشگاه آزاد اسلامی


نخست این‌که ایشان نه‌تن‌ها دانشمند هسته‌ای، نخبه جهانی و از اساتید برجسته جهانی در فیزیک آن هم با تعداد بالای مقالات و ارجاعات و استنادات فراوان بودند که یک پژوهشگر قرآنی هم به‌شمار می‌رفتند.

شهید ۱۳ سال شاگردی آیت‌الله مجتبی تهرانی را کردند. این شهید به عنوان یک پژوهشگر قرآنی به دنبال استخراج مفاهیم قرآنی با یک روش علمی و تخصصی مبتنی بر تفاسیر معتبر شیعی مثل‌المیزان بودند. او واژگان قرآنی را دقیقا واکاوی و ارتباط دقیقی بین آیات قرآنی برقرار می‌کردند. در موضوعات مختلف بحث‎های علمی را مطرح می‌کردند، به‌خصوص در تفسیر علمی قرآن کریم.

ایشان در موضوعات تربیتی نیز قرآن را مورد استفاده قرار می‌دادند و به آنچه که به حکمت حکمرانی و همچنین حکمرانی حکیمانه مربوط می‎شد، به آیات قرآنی استناد می‌کردند.  

ایشان سخنرانی‌های متعددی در دانشگاه‌های بهشتی و همچنین آستان قدس‌رضوی و سایر واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی داشتند که این سخنان علمی به شکل گسترده‌ای منعکس می‌شد. همه این سخنرانی‌های علمی را می‌توان دسته‌بندی و چاپ کرد. شهید والامقام همواره در میان اساتید بزرگ حضور داشتند. هم حوزویان و هم دانشگاهیان ایشان را به عنوان استاد محقق و نظریه‌پرداز می‌شناختند و همواره مورد تکریم اساتید حوزه‌های مختلف قرار داشتند.  

بُعد دیگر شخصیت شهید تهرانچی نحوه مدیریت او در بزرگ‌ترین دانشگاه حضوری جهان (آزاد اسلامی) است. همواره به دنبال تحول در نظام آموزش‌عالی کشور بودند و اعتقاد داشتند اگر دانشگاه متحول شود و تغییرات اساسی پیدا کند، می‌تواند در کشور تاثیرگذار باشد. این موضوع به نوبه خود نظام آموزشی کشور را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. نمونه این نگرش تغییر ساختار دانشگاه آزاد، دانشکده‌ها و گروه‌های آموزشی وابسته به آن است که یکی از دستاورد‌های شهید تهرانچی محسوب می‌شود، دستاوردی که می‌تواند الگویی برای حل مسائل کشور باشد.  

شهید در حوزه‌های فرهنگی صاحب‌نظر بودند و به عنوان یک عالم علوم تربیتی به استناد از قرآن و روایات ائمه (ع) در حوزه تعلیم و تربیت نظریه‌پردازی می‌کردند.  

براساس همان مبانی فکری، برنامه تحول‌گرایی در سطح مدارس داشتند، از پیش‌دبستانی گرفته تا متوسطه دوم و سطح دانشگاه. یکی از زحماتی که شهید تهرانچی کشیدند، بیانیه تعلیم و تربیت بود که از ابتدای ۱۴۰۱ ابلاغ شد.

بر همین اساس تغییر ساختاری در حیطه تعلیم و تربیت مدارس ایجاد شد. همچنین یک‌سری برنامه‌های فرهنگی نیز ابتکار ایشان بود، همانند جشنواره‌های امامت و مهدویت که پنج سال است در سطح دانشگاه‌های آزاد سراسر کشور و مدارس سما و سعادت برگزار می‌شود.  

بحث مذاهب اسلامی نیز برای شهید والامقام اهمیت زیادی داشت و به ابتکار ایشان دفاتر همگرایی مذاهب اسلامی شکل گرفت. این طرح به همدلی، همفکری و همگرایی اقوام، ادیان و مذاهب در سطح کشور با ایجاد دفاتر مختلف در دانشگاه‌های آزاد کمک زیادی کرد.  

در حوزه زنان نیز ایشان درخصوص ارتقای جایگاه زنان در سطح مدارس، دانشگاه‌ها و نظام اجتماعی صاحب‌نظر بودند و این هم از اقدامات بدیع و نوآورانه ایشان و جامعیت شخصیت وی بود. شهید همواره به دنبال حل مشکلات و مسائل جامعه بودند و دانشگاه آزاد را یک معبر برای حل مسائل جامعه در سطح کلان تلقی می‌کردند.  

شخصیت شهید تهرانچی را صرفا یک دانشمند فیزیک تلقی نکنید بلکه یک مدیر مبتکر و یک طراح و خلاق و نوآور که همواره به دنبال ایده‌های جدید و اجرای آن‌ها بود. نمونه آن طراحی برنامه پنج ساله توسعه دانشگاه آزاد است که سال ۱۴۰۰ رونمایی و ابلاغ شد و اکنون دانشگاه‌های آزاد و واحد‌های سما آن را اجرا می‌کنند.  

شهید تهرانچی در حوزه شخصی به عنوان یک مدیر مقتدر، طراح و برنامه‌ریز شناخته می‌شدند که در مسائل شخصی بسیار صمیمی و مهربان بودند. افراد مختلف این شهید را نه فقط یک مدیر مقتدر و توانمند می‌دیدند که ایشان را یک برادر بزرگ‌تر هم تلقی می‌کردند. شهید تهرانچی بسیار مهربان، عطوف و دلسوز برای تک‌تک افراد بودند. ایشان از هویت علمی دانشگاه آزاد سرسوزنی کوتاه نمی‌آمد و با کمال اقتدار و صلابت درباره آن صحبت می‌کردند.  

مقام معظم رهبری سه مطالبه از دانشگاه آزاد داشتند: ۱- ارتقای علمی دانشگاه ۲- گسترش فضای انقلابی ۳- حفظ کیان دانشگاه. شهید تهرانچی این سه مطالبه را با جدیت دنبال و موفقیت‌هایی را هم کسب کردند. برای حصول این سه مطالبه کارگروه‌هایی با حضور معاونین دانشگاه، نماینده رهبری و نمایندگان استانی تشکیل شد. برنامه‌های این کارگروه به مرحله پیش‌بینی و اجرا رسید تا سه مطالبه مقام معظم رهبری تحقق یابد.  

شهید تهرانچی برای حفظ کیان دانشگاه آزاد اسلامی حقوق اعضای هیأت علمی دانشگاه را با افزایش ۳۰۰ درصدی روبه‌رو کردند. ساختار دانشگاه آزاد اسلامی چابک‌تر شد. فناوری به عرضه دانشگاه وارد که واقعا نیاز جدی کشور است، همانند حوزه برق یا حوزه علوم اقتدار آفرین که نیاز‌های اصلی کشور محسوب می‌شود. دانشگاه آزاد اسلامی دیگر یک نهاد آموزشی نیست بلکه یک دانشگاه فناوری‌محور و کاملا اجتماعی برای حل مسائل کشور است.

در چهلمین سال تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی رئیس‌جمهور که با حضور چهار نفر از وزرا و همچنین سردار شهید باقری، رئیس ستادکل نیرو‌های مسلح و سایر مسئولان کشوری، لشکری و نمایندگان مجلس برگزار شد، شهید تهرانچی دستاورد‌های ۴۰ ساله دانشگاه را به عنوان راهکاری برای حل مسائل کشور مطرح کردند. ایشان اذعان کردند که دولت نیازمند دانشگاه آزاد به عنوان یک مجموعه علمی و فناوری است. دستارود‌های ایشان در این سال‌ها قابل مشاهده است. همسر شهید هم که همیشه یار و یاور ایشان بودند، از قبل خود را برای شهادت آماده کرده بودند، احساسی که در میان همه همسران دانشمندان هسته‌ای وجود داشت و دارد و درنهایت شهید تهرانچی و همسرشان در ایام عید غدیر به مقام رفیع شهادت نائل آمدند.

همسر ایشان خادم حرم حضرت معصومه (س) و خودشان هم خادم حرم امام رضا (ع) بودند. این دو خادم از قبل خودشان را برای شهادت در راه خدا آماده کرده بودند. در این سال‌ها که دشمن به دنبال ترور و شهادت دانشمندان هسته‌ ای بود شهید تهرانچی با افتخار می‌گفتند که اگر حق حیات مجدد داشته باشند، باز هم همین راه را می‌روند.

شهید والامقام می‌گفتند از کاری که انجام داده‌اند به هیچ عنوان پشیمان نیستند و با افتخار این راه را ادامه می‌دهند؛ چراکه در خدمت کشور و مردم هستند. این جمله را بار‌ها گفتند. ایشان را به عنوان شخصیتی می‌شناختیم که می‌تواند بازوی نظام و رهبری باشد و اثر خود را بگذارد. شهید منشأ تحول، رشد و شکوفایی برای جامعه به‌خصوص جوانان این مرز و بوم شد.  

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها