یکی از دلایل موفقیت بسیار بالای «داستان یک خانواده» هم در همین نکته است که قصهای جذاب را در ارتباط با مسائل و مشکلات جمع یک خانواده تعریف و مطرح میکند. لحن کمدی سیاه سریال، آن را از بقیه آثار خانوادگی تلویزیونی که معمولا داستانهایی معمولی و گاه احساسی را به تصویر میکشند، مجزا میکند و در ردیفی بالاتر قرار میدهد. برای همین است که منتقدان سختگیر قاب کوچک بعد از تماشای آن نقدهایی تحسینآمیز نوشته و امتیازهای بالایی به آن میدهند.این سریال به کارگردانی کریس آدیسون و با بازی مارتین فریمن، دیزی هگارد، جورج ویکمن، جایدا ایلس، آلان آرماسترانگ، جوانا بیکن، پتریک بلادی و استلا گونت، در گونه کمدی و درام در سال ۲۰۲۳ تولید شده و قرار است از شبکه دوی سیما پخش شود. مدیر دوبله این سریال شیلا آژیر و صدابردار آن پیمان صالحی بودهاند و هنرمندانی چون امیر حکیمی، فاطمه شعشعانی، زویا خلیلآذر، نرگس فولادوند، بهروز علی محمدی، علی بیگمحمدی، نیما نکوییفرد، ابوالفضل شاهبهرامی، محمد بهاریان، امیربهرام کاویانپور، فاطمه صبا، پویا فهیمی، سحر صحامیان، پریا شفیعیان، حسین سرآبادانی، خشایار شمشیرگران، مینا شجاع، مهرخ افضلی، رزیتا یاراحمدی، علی جلیلی باله، غلامرضا مهرزادیان و شیلا آژیر صداپیشههای این اثر بودهاند. این سریال درباره مارتین، یک خبرنگار و نویسنده است که میکوشد تا در حرفه خود به موفقیت و رشد برسد. این تلاشها مصادف شده با شیطنتها و بازیگوشی فرزندانش. حالا او تلاش میکند خونسردی خود را حفظ و میان کار و تربیت فرزندانش تعادل ایجاد کند.
چالشهای خانوادگی
داستان یک خانواده محصول مشترک برنامهسازان آمریکایی و انگلیسی است که هدف خود را تولید اثری غیرمتعارف اما جذاب و سرگرمکننده برای اعضای خانواده اعلام کردهاند. مارتین فریمن، بازیگر سرشناس انگلیسی که تماشاگران او را بیشتر بهخاطر حضور در سهگانه بسیار موفق سینمایی«ارباب حلقهها» میشناسند، درکنار بازی در نقش اصلی سریال، یکی از خالقان اصلی آن نیز هست. او در کنار دو برنامهساز موفق تلویزیونی کریس آدیسون و سایمن بلاکول، بهعنوان خالقان داستان یک خانواده شناخته میشوند. آدیسون و بلاکول سابقه درخشانی در تولید سریالهایی با مضمون خانواده دارند.
خط اصلی داستان این کمدی سیاه درباره پدر و مادری است که تلاش دارند وظیفه خود را بهعنوان والدینی لایق و منطقی بهدرستی انجام دهند و دراین راه، با چالشهای متعددی روبهرو میشوند. در هر قسمت سریال اعضای خانواده با یک مشکل تازه مواجه شده و داستان سریال، تلاش والدین برای حل درست این مشکل را دنبال میکند. نکته جالب فیلمنامه این است که داستانکهای آن براساس تجربیات شخصی خود مارتین فریمن نوشته شده و این بازیگر سعی کرده چالشهایی را که خودش با آنها روبهرو بوده، با جمع تماشاگران وخانوادهها درمیان بگذارد.نقش مادرخانواده رادیزی هاگاردبازی کرده است.
معضل مهار خشم
مارتین فریمن درباره این اثر تلویزیونی میگوید: «نقش شخصیت پل ورسلی برای من نقش چندان سختی نبود. او را کاملا میشناسم و با مسائل و مشکلاتش آشنایی نزدیکی دارم! او پدر دو بچه است، در یک اداره کار میکند و کاملا شبیه بسیاری از کسانی است که همه ما در زندگی روزمرهمان با آنها طرف و رودررو میشویم.»
وی در تشریح ویژگیهای این شخصیت که از یک طرف فردی آرام و از طرفی دیگر در برخی موارد خشمگین است میگوید: «پل یک مرد و پدر تیپیکال است. در فعالیتهای خیرخواهانه شرکت دارد و حدود ۲۰سال همین شیوه زندگی را حفظ کرده است. با وجود آنکه پل تلاش دارد طبیعت صلحجویانه و حفاظتگرایانهاش نسبت به خانواده و دوستان را حفظ کند اما نمیتواند در ارتباط با دو فرزند شیطان و بازیگوش خود خشم خویش را مهار کند و مشکل مهار خشم دارد. همین نکته باعث پدید آمدن مسائلی میشود که میتواند کنترل اوضاع را از دست والدین خارج کرده و وارد مرحله خطرناکی شود. زمانی که پسر نوجوان پل نسبت به حرکات و اقدامات پدرش واکنش نشان میدهد وقت آن میرسد که پل موقتا خانه را ترک کند تا راهی برای حل مشکل پیدا شود.»
همراهی روانکاوان
سریالهای خانوادگی بهدلیل اینکه مورد استقبال اعضای خانوادهها قرار میگیرند، باید علاوه بر جنبههای دراماتیک داستانی، به تأثیرات تربیتی و آموزشی خود هم توجه داشته باشند. این سریالها باید نقش خود بهعنوان منبعی برای آموزش همکاری و همیاری اعضای خانواده را درک کنند و بتوانند میان کشش داستانی و تأثیرات مثبت و منفی خود تعادلی بهوجود آورند. زمانی که سال ۲۰۱۸ بحث تولید سریال جدی شد، نهتنها منتقدان تلویزیونی که روانکاوان امور کودکان و خانواده هم از ساخت آن استقبال کرده و گفتند جای چنین سریالی با چنین مضمونی در بین آثار تلویزیونی کم است. بخش روانکاوانه داستان همان چیزی بود که بسیاری از منتقدان و جامعه پزشکی را به سمت خود جلب کرد، تا جایی که بسیاری در جامعه پزشکی انگلستان پیشنهاد دادند بهعنوان مشاور فیلمنامه با سازندگان سریال همکاری کنند، حتی به صورت مجانی و بدون دریافت پول و حقالزحمه بهعنوان مشاور پزشکی!زمانی که بالاخره درسال۲۰۲۰ اولین اپیزودهای داستان یک خانواده روی آنتن رفت، مشخص شد سازندگان آن همکاری وارتباط نزدیکی با تعدادی از روانکاوان کودک و خانواده داشته و نظرات آنان را در دل داستان سریال گنجاندهاند. میزان بالای استقبال خانوادهها از این سریال باعث شد تا فصلهای دوم تا چهارم آن نیز وارد مرحله تولید شده و پخش سریال را تاسال۲۰۲۳ ممکن کردند. در کل تعداد ۴۰اپیزود سریال در فاصله این سه سال روی آنتن رفت.
دردسر کووید-۱۹
در فاصله تولید فصلهای دوم و سوم سریال بود که بیماری کووید-۱۹ از راه رسید و موضوع عدم تجمع آدمها برای جلوگیری از بیماری و شیوع آن، باعث توقف فیلمبرداری شد؛ سازندگان مجموعه مجبور شدند برای ۱۶ هفته خانهنشین شده و دست از کار بکشند. فریمن که این تهدید را تبدیل به فرصت کرد، میگوید: «به این موضوع فکر کردم که دوری اعضای خانواده و فامیل از یکدیگر و عدم ارتباطگیری حضوری بین آنها، چه عواقبی میتواند داشته باشد. همین مسأله خودش را در داستان فصلهای سوم و چهارم سریال نشان میدهد و در اینباره هم بحث و صحبت میشود که عدم ارتباط بین آدمها میتواند چه پیامدها و فجایعی دربر داشته باشد. زمانی که ما در دل یک جامعه زندگی میکنیم نمیتوانیم خودمان را از اتفاقات آن دور و مجزا نگه داریم و طبیعی است که آنها تأثیر مستقیم و غیرمستقیم خودشان را روی رفتار، اعمال و زندگی ما میگذارند.» به این ترتیب، این سریال از مجموع آثاری محسوب میشود که در آنها همهگیری کرونا و تأثیرات آن در زندگی اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است.
سریالی که تحسین همگانی را برانگیخت
نگاه صادقانه و در عین حال انتقادی «داستان یک خانواده» به جمع خانواده و وظایف والدین نسبت به افراد تحت تکفل، تحسین منتقدان را به همراه داشت. وبسایت راتن تومیتوز با دادن امتیاز ۹ (از ۱۰) به سریال، نشان میدهد که بیش از ۸۵ درصد نقدهای منتقدان به سریال، مثبت بوده و کمتر منتقدی در نوشتهاش نگاه منفی به داستان و نوع ساخت آن داشته است.
منتقد نیویورک تایمز از جمله نوشته است: «شما در این سریال خانوادهای واقعی را با مشکلاتی واقعی میبینید و بهراحتی متوجه این نکته میشوید که سازندگانش تمام تلاش خود را به کار بردهاند تا روایتی صادقانه از زندگی روزمره یک خانواده متوسط جامعه امروز ارائه دهند.»