بهنقل از روزنامه القدس عربی، بنبست دوحه بهدلیل پافشاری تلآویو به انتقال حداقل یکسوم معادل ۷۰۰ هزار فلسطینی به «اردوگاههای بزرگ بازداشت» است که رژیمصهیونیستی آنها را «مراکز تجمع آوارگان» در رفح نامید. البته یسرائیل کاتس، وزیر جنگ اسرائیل دیروز عدد بزرگتری یعنی تمام جمعیت ۲.۱میلیونی غزه را هدف عملیات کوچ اجباری به جنوب باریکه غزه اعلام و این طرح جنایتآمیز که با مخالفت رئیس ستاد رژیمصهیونیستی نیز همراه بود پیش از سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر تلآویو به کاخ سفید به تصویب کابینه جنگ رسیده است. درهمین راستا، چهرههای رادیکال دولت ائتلافی اسرائیل اعم از بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی و ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی امیدوارند که تجمیع اجباری مردم غزه در نهایت مقدمات انضمام باریکه کرانه شرقی مدیترانه و اشغالگری جدید را به رژیمصهیونیستی مهیا کند.
در تکاپوی احیای بازدارندگی
از زمانی که اقتدار امنیتی و نظامی ارتش اشغالگرقدس توسط رزمندگان جنبش حماس در عملیات طوفانالاقصی به چالش کشیده شد؛ مقامات تلآویو بهدنبال راهکارهایی جهت احیای بازدارندگی در باریکه غزه هستند. از روزهای نخست تعرض اسرائیل به خاک غزه بحثهایی از انضمام، ایجاد دولت تکنوکرات تا ورود کشورهای عربی توسط استراتژیستهای صهیونیست مطرح شد اما کلیه این مباحث با مقاومت مؤثر حماس همچنین حضور جمعیت میلیونی فلسطینیها عملا خنثی شد. بنابراین تلآویو در پیشنهاد آتشبس بهدنبال ادامه اشغال گذرگاه رفح تا خانیونس همچنین حضور نظامی در بیت لاهیا و بیت حاون بود که همزمان با حضور سربازان صهیونیست در ۱ تا ۲ کیلومتری مرز با غزه پشتیبانی شوند. طرح صهیونیستها علاوه بر نکات غیرقابل پذیرش ذکر شده؛ خلع سلاح و پایان حکمرانی مدنی حماس را نیز ظرف ۶۰ روز (مدت زمان آتشبس موقت) مطالبه میکرد. درنتیجه یکی از مقامات فلسطینی در دوحه نیز مذاکرات با طرف اسرائیلی را «وقتکشی» جهت آغاز پروژه کوچ اجباری بزرگ ارزیابی کرده است.
تاسیس بزرگترین زندان جهان
به نقل از اکونومیست، کسانیکه وارد منطقه رفح تحت اشغال اسرائیل خواهند شد توسط صهیونیستها مورد بازرسی حمل سلاح و بررسی ارتباط با مقاومت فلسطین قرار میگیرند تا مجوز کسب مقداری غذا را دریافت کنند. در همین حال، نظامیان ارتش تلآویو عملیات جستوجو همچنین انهدام را در سایر مناطق تخلیه شده ادامه دهند. باتوجه به سفارش اکید نخستوزیر صهیونی به نمایندگان اعزامی به دوحه مبنی بر حفظ منطقه رفح تا خانیونس میتوان گفت که تلآویو از ابتدای دور جدید مذاکرات تمایل حقیقی برای برقراری آتشبسی منصفانه با جنبش مقاومت اسلامی نداشته است. پیشتر کانال ۱۲ رژیمصهیونیستی مدعی شد که نتانیاهو با تخلیه کریدور نظامی موراگ در جنوب باریکه مقابل حضور نظامی از گذرگاه رفح تا شهر ویران شده خانیونس موافقت کرده است. بهعبارت دیگر با عدم موفقیت کارزار تقسیمبندی همچنین نظارت پنج لایه کریدوری صهیونیستها (مفلاسیم، کیسوفیم، نتساریم، موراگ و فیلادلفیا) در تضعیف قاطع رزمندگان مقاومت به تخلیه عمده غزه روی آورده است.
پایان عملیات نظامی، آغاز کوچ اجباری
با تخریب حداکثری زیرساختهای غزه فرماندهان میدانی ارتش اشغالگرقدس به کابینه جنگ اطلاع دادند که استمرار کارزار رزمی ارزش راهبردی چندانی نداشته و عموما سربازان صهیونیست در حال پاکسازی مجدد مناطق تکراری هستند. جدا از بنبست نظامی،طرح ارائه کمک ازسوی سازمان موسوم به حقوق بشردوستانه غزه نیز درواقع پروژه فریب کشاندن مردم گرسنه فلسطینی به رفح بود تا آنها را زمینگیر کند. این نهاد آمریکایی ــ صهیونیستی سه مرکز توزیع غذا را در جنوب باریکه افتتاح وبرخلاف سازمان ملل،جمعیت غیرنظامی رامجبوربه جابهجایی خطرناک درباریکه کرد. دراثر این سیاست ماکیاولیستی، از اواسط بهار تاکنون به گواهی سخنگوی دبیرکل سازمان ملل ۸۱۹ فلسطینی هنگام انتظار برای دریافت غذا به شهادت رسیده و ۱۸۵ نفر نیز نزدیک به سایر کاروانهای امدادی از جمله برخی که توسط سازمان ملل اداره میشوند، کشته شدهاند.
موانع پیشروی تحقق زندانهای رفح
ابتدا باتوجه به اظهارات ضدونقیض مقامات و همچنین اصحاب رسانه از میزان جمعیت کوچداده شده به جنوب غزه میتوان گفت که برنامه نهچندان مدونی برای سازماندهی این عملیات وجود ندارد و تحقق چنین برنامه بزرگی نیازمند تخصیص بودجه قابلتوجهی از اقتصاد رژیمصهیونیستی است اما باتوجه به تعطیلی کسبوکارهای ساکنان اراضی اشغالی و فشار نمایندگان مخالف دولت، اجرای این برنامه با چالشهایی روبهرو خواهد بود. همچنین مقاومت حماس که با کمینهای اخیر خود در اقصی نقاط غزه تلفات جدیدی به اسرائیل وارد کرده است؛ با افزایش فشار صهیونیستها بر جمعیت غزه، احتمال تسریع در گسترش نیروی انسانی مقاومت اسلامی وجود دارد. این وضعیت نهتنها باریکه غزه را سرکوبناپذیرتر میسازد، بلکه آتشی جدید به جان راهبرد تلآویو خواهد انداخت. درنهایت بایستی توجه کرد که تجمیع اجباری مردم غزه احتمال انتفاضه جدیدی را حتی به قیمت جان فلسطینیها علیه اسرائیل افزایش میدهد. نباید فراموش کرد که نخستین قیام غزه با سنگ و دستان خالی بود؛ بنابراین سربازان صهیون همچنان نگرانی فعالیتهای شهادتطلبانه را در دل خواهند داشت.
ابوشباب در مقام زندانبان؟
باتوجه به پیشینه منفی سربازان صهیونیست و جمعیت غزه در تعامل با یکدیگر به دلیل انواع حملات نظامی به سکونتگاههای فلسطینیها، ممکن است که تلآویو بخشی از مسئولیتهای اردوگاههای رفح را به یاسر ابوشباب و گروه بدنام موسوم به جبهه مردمی بسپارد. این گروه ۳۰۰ نفری مستقر در روستای البیوک شرق رفح نیابتیهای نتانیاهو هستند و برای مقابله با جنبش مقاومت اسلامی بههر عملی دست میزنند. بنابراین تعجبی ندارد که صهیونیستها بهویژه در مسئولیتهای تنشزا مانند توزیع کمکها به این باند خائن به آرمان فلسطین متوسل شود. بهرهبرداری از اقوام نیابتی توسط صهیونیستها مسبوق به سابقه است، استخدام اتیوپیهای پناهنده در نهادهای اطلاعاتی و نظامی جهت درگیری با جمعیت کرانه باختری و سرکوب اعراب اراضی اشغالی توسط افسران گزینشکننده موساد همچنان در دستورکار قرار دارد.