ظاهرسازی حکومت بحرین

کنفرانس دوروزه دانشگاه بحرین در منامه پایتخت این کشور در پی اثبات این مطلب به ایالات متحده و کشورهای منطقه بود که بحرین در حال پیشرفت و گذار به سمت یک حاکمیت مردم‌سالارانه و توجه به مصایب و مشکلات اکثریت شیعه کشور است، اما مباحث و گفت‌وگوها به دلیل آن که بدون نشانه ملموس یا مدارک مستقیمی که تائیدکننده ادعاهای شرکت‌کنندگان باشد، بوده است به‌هیچ‌وجه قانع‌کننده نبود.
کد خبر: ۵۵۵۴۹۹
ظاهرسازی حکومت بحرین

بسیاری از حاضران جلسات از جمله دانشگاهیان، بعضی از مقامات دولتی و حتی دو نفر از نمایندگان کنگره آمریکا عنوان می‌کردند که از زمان شروع دوباره گفت‌وگوهای ملی در زمستان امسال میان دولت و جناح‌های مخالف، پیشرفت‌های عینی حاصل شده است.

این گفت‌وگوها ابتدا در بهار 2011 و پس از ناآرامی‌ها آغاز شد و ادامه یافت. از هر کسی که در میزگرد شرایط سیاسی بحرین حاضر بود، وقتی درباره جزئیات پیشرفت این کشور به سمت دموکراسی سوال شده و خواسته می‌شد که آن را توصیف کند، وی جواب را به دولت و مخالفان ارجاع داده و نمی‌توانست هیچ پاسخ درستی به این پرسش بدهد.

در انتهای کنفرانس نیز چند نفر از رهبران مخالف عنوان کردند که تا این لحظه تقریبا 10 جلسه با مشارکت ناچیز مقامات دولتی برگزار شده، اما هیچ توافقی برسر خواسته‌های مخالفان صورت نگرفته و عملا این گفت‌وگوها ناکارآمد بوده است.

بسیاری از شیعیان بحرین پیگیر آموزه‌های رهبران مذهبی و روحانیون در ایران، لبنان و عراق هستند.

علاوه بر این مساله ایران هیچ ارتباطی با مشکلات و مصایب شیعیان این کشور ندارد. دولت بحرین نباید درپی نادیده گرفتن تقاضاهای مشروع مخالفان از طریق بازی با کارت «خطر ایران» باشد.

اگر دولت بحرین واقعا تصمیم دارد که واشنگتن و کشورهای منطقه را نسبت به تلاش‌هایش در جهت انجام اصلاحات متقاعد کند، باید به جای تمرکز بر ایران که در حاشیه این بحث قرار دارد، جزئیات اقداماتش را ارائه کند.

بسیاری از شرکت‌کنندگان برای اثبات تلاش‌های دولت، 24 توصیه ارائه شده در گزارش 500 صفحه‌ای «کمیسیون مستقل تحقیقات بحرین» را که از سوی کارشناسان حقوق بین‌الملل تهیه شده بود را مثال می‌آوردند و عنوان می‌کردند که بسیاری از بند‌های آن اجرا شده است.

یکی از نمایندگان کنگره آمریکا نیز اعلام کرد که 18 بند از این توصیه‌ها اجرا شده است، اما وی نگفت که اطلاعاتش را از کجا به‌دست آورده است.

گزارش این کمیسیون که در نوامبر 2011 منتشر شد، تائید می‌کند که هزاران نفر از مردم در طول ناآرامی‌های سال 2011 بازداشت و شکنجه شده و عده‌ای نیز از سوی نیروهای امنیتی به قتل رسیده‌اند.

این گزارش همچنین تائید می‌کند که بسیاری از شیعیان به دلایل تبعیض‌آمیز از محل کارشان اخراج شده‌اند.

این گزارش دولت بحرین را به اصلاحات همه‌جانبه، بازسازی و تجدید ساختار پلیس، نیروهای امنیتی و رسانه‌ها که همگی تحت‌کنترل دولت هستند و نیز پایان سرکوب فراخوانده است.

بر طبق گزارش سازمان‌های حقوق بشری آمریکا که نسبت به بی‌اعتنایی دولت بحرین در پیگیری و اجرای مفاد 24 ماده‌ای گزارش «کمیسیون تحقیق بحرین» بسیار حساس و جدی هستند، فقط تعداد کمی از این توصیه‌ها اجرا شده است.

این روزها صحبت‌های فراوانی در واشنگتن درباره ضرورت پیشرفت و دستیابی به آشتی ملی میان دولت بحرین و مخالفان وجود دارد. اقدامات ولیعهد بحرین برای ترغیب خانواده سلطنتی به بذل توجه به اصلاحات برای بسیاری در ایالات متحده این امیدواری را ایجاد کرده است که روند اصلاحات با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت. ثبات بحرین اهمیت فوق‌العاده‌ای برای ایالات متحده دارد.

منامه محل استقرار ناوگان پنجم دریایی آمریکاست که حضورش در خلیج‌فارس تضمین‌کننده جریان نفت و دیگر صادرات انرژی از طریق تنگه هرمز و از طریق راه آبی دریای عرب به اقیانوس هند است.

به دلیل منافع استراتژیک اقتصادی و سیاسی بسیار مهم آمریکا که مستلزم یک بحرین با ثبات است، دولت اوباما نقض حقوق بشر و تبعیض‌های افراط‌گونه دولت بحرین را نمی‌تواند بپذیرد.

اگر کنفرانس برگزار شده را ملاک قرار دهیم، بسیاری از نخبگان سیاسی بحرین تمایل ندارند که در راس کشورهای سرکوبگر جهان قرار بگیرند؛ به همین دلیل میانه‌روها در دولت بحرین و افراد نزدیک به ولیعهد باید ضمن درک موقعیت کنونی اصرار و تاکید بیشتری بر انجام اصلاحات داشته باشند.

این مهم می‌تواند تاثیر به مراتب بیشتر و کارآمدتری در بهبود وجهه بحرین و نشان دادن تعهد به اصلاحات داشته باشد تا برگزاری کنفرانسی که در آن هیچ صحبتی از مشکلات و مصایب مخالفان به میان نمی‌آید.

منبع: فارین پالیسی
ترجمه: ایرج جودت

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها