کرونا تا یک هفته پیش به گوش خیلی از پزشکان اسم ناآشنایی بود، اما هفته گذشته همه پزشکان در سراسر دنیا با هشدار سازمان بهداشت جهانی، گوشبهزنگ شدند که مبادا یکی از بیمارانشان که با مشکلات تنفسی به آنها مراجعه کرده است کرونا داشته باشد و کار دستشان بدهد.
سازمان بهداشت جهانی در آن هشدار، اعلام کرده بود که کرونا بیماری ویروسی و قابل انتقال از انسان به انسان است. گرچه ظاهرا کانون این بیماری کشور عربستان بود، اما دقیقا همان زمان که این هشدار منتشر شد دومین فرد مبتلا به این ویروس در فرانسه شناسایی شد، اما او هم بیارتباط با اعراب نبود و بیماریاش را از هم اتاقیاش گرفته بود که در سفرش به دبی با خودش، ویروس کرونا سوغات آورده بود.
کرونا از همان زمان قتلعام را شروع کرد و بر اساس گزارش مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت تاکنون 34نفر در دنیا به این بیماری مبتلا شدهاند که نیمی از آنها فوتکردهاند. نکته مهم این است که 20 نفر از این بیماران عربستانی هستند یعنی همان جایی که بیماری از آن آغاز شده است بیشترین شمار مبتلایان را نیز دارد.
قاتلی شبیه سارس
براساس گزارشهای منتشر شده از مراجع علمی در سراسر دنیا، ویروس کرونا شباهت زیادی با ویروس سارس دارد و با ایجاد عفونت در دستگاه تنفسی باعث از کار افتادن کلیهها و سپس مرگ میشود.
دکتر محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت در گفتوگو با جامجم توضیح میدهد: راه انتقال این بیماری، از طریق قطرات تنفسی فرد آلوده است و با عطسه، سرفه و دست دادن نیز قابل انتقال است. کرونا واکسن و درمان دارویی ندارد و به همین علت تقریبا نیمی از مبتلایان به آن تا کنون فوت کردهاند، اما نباید این طور برداشت کرد که همه مبتلایان به آن حتما فوت میکنند.
منظور گویا قابل انتقال بودن کرونا از طریق قطرات تنفسی این است که در بازدم هر فرد مقداری بخار آب وجود دارد و ویروس کرونا از طریق آنها از ریههای فرد بیمار به بدن فرد سالم منتقل میشود.
و اما ایران ...
هرچند فاصله ایران با کانون اصلی بیماری یعنی عربستان چندان زیاد نیست، اما به گفته محمدحسن طریقت، وزیر بهداشت هنوز در کشورمان موردی از ابتلا به کرونا شناسایی نشده است.
این گفته را محمود نبوی، معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز تائید میکند و در گفتوگو با فارس میگوید: ویروس این بیماری، عامل یک نوع اسهال آبکی است و اگر بموقع درمان نشود، ممکن است کشنده هم باشد، اما تاکنون موردی از ابتلا به این بیماری در کشور گزارش نشده است.
اما به هر حال وزارت بهداشت درباره کرونا نگران است و اگر نگران نبود، هر مورد اسهال آبکی در کشور در بیمارستانها نمونهگیری و کشت نمیشد تا نوع ویروس و عامل ابتلای آن شناسایی شود.
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز تاکید میکند گرچه هنوز در منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی که کشور ما عضو آن است، موردی از این بیماری مشاهده نشده است، با گرمتر شدن هوا در تابستان امکان دارد این بیماری در کشورهایی مانند افغانستان و پاکستان مشاهده شود و کشور ما هم باید آماده باشد.
ما در خطر هستیم
یکی از مسئولان نگران از ورود کرونا به کشور، محمدمهدی گویاست. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت میداند که بیماری از طریق کسانی که به کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس و عربستان سفر کردهاند، وارد اروپا شده است و بنابر این بعید نیست از این کشورها به ایران هم منتقل شود و از آنجا که هنوز فصل عمرهگذاری ادامه دارد امکان دارد در رفت وآمد زائران به کانون بیماری، برخی از آنها به ویروس آلوده شوند.
گویا البته تاکید میکند که با همکاری سازمان حج و زیارت، برای پیشگیری از ابتلای زائران به کرونا از طریق پخش بروشورها و نصب تابلوهای تبلیغاتی در فرودگاه ها، به آنها اطلاعرسانی کرده ایم.
به گفته او زائران تا 10 روز پس از بازگشت به کشور در صورت مشاهده علائمی همچون تب، سرفه و به طور کلی اختلالات تنفسی باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند و حتما درباره سفرشان به عربستان، به کادر درمانی بیمارستان تذکر بدهند.
بنابر هشدار مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، زائرانی که به عربستان سفر میکنند باید حداقل فاصله را که یک متر است با افرادی که مشکوک به بیماری هستند، حفظ کنند و از آنجا که ابتلای افراد دارای بیماریهای تنفسی یا قلبی به کرونا خطرناک تر است، این گروه باید بیشتر از دیگر زائران در رعایت نکات پیشگیرانه مراقب باشند.
مریم یوشیزاده - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد