بعضیها هم وقتی عکس سوپر استاری را میبینند که سیگاری گوشه لب گذاشته است، سیگاری روشن کرده و با آن ستاره همذات پنداری میکنند، با اینکه خیلی از سیگاریها این تاثیرپذیری را انکار میکنند، ولی اگر خوب به رفتار و ژست سیگار کشیدن آنها نگاه کنید متوجه میشوید که بیشترشان ژست و فیگورهای ستارهها را هنگام کشیدن سیگار تقلید میکنند.
همه سیگاریها با کشیدن یک یا دو نخ سیگار در روز شروع کردهاند، ولی وقتی به خود آمدهاند که مصرفشان به یک پاکت یا نصف پاکت در روز رسیده، جالب اینجاست که سیگاریها ذهنشان را به قول معروف بد تربیت میکنند، زیرا وقتی خوشحال هستند سیگاری روشن میکنند و وقتی هم ناراحت هستند و خبر بدی به آنها میرسد باز هم سیگار میکشند.
علاوه بر این آنها میدانند سیگار چیز مضری است و اگر پای حرفهایشان بنشیند ادعا میکنند ترک سیگار کار راحتی است چون آنها بارها ترک کردهاند! در واقع سیگاریهایی که برای ترک بهانه میآورند، کلاه سرخودشان میگذارند چون ترک کردن سیگار اگر اصولی دنبال شود کار سختی نیست.
درست است که مانند چند سال پیش دیگر در فیلمهای سینمایی یا تبلیغات بازیگران سیگار گوشه لبشان نمیگذارند، اما هنوز فیلمهای قدیمی تاثیرگذاری خود را دارند، فیلمهایی که هنرپیشههای نقش اولشان سیگاری هستند و اگر سیگار را از آنها بگیرند، از جذابیت نقش تاحد زیادی کاسته میشود.
سیگار کشیدن ستارهها در فیلمهای سینمایی بیشتر روی نوجوان تاثیر میگذارد، زیرا نوجوان همیشه بهدنبال الگو است، علیاصغر کیهاننیا، مشاور خانواده در این باره به جامجم میگوید: خاصیت نوجوان الگوسازی است، بیشتر نوجوانان سعی میکنند، مانند ورزشکاران یا خوانندهها لباس پوشیده یا موهای خودشان را آرایش کنند.
نبود اعتماد به نفس
با توجه به نحوه تربیت و شرایط جامعه برخی جوانان و نوجوانان از اعتماد به نفس کافی برخوردار نیستند بههمین دلیل نوجوانان افرادی را که در جامعه به آنها توجه میشود، بهعنوان الگو انتخاب کرده و تلاش خود را به کار میگیرند تا هرچه بیشتر خود را شبیه الگوی خود کنند، حال اگر این الگوها رفتار مناسبی نداشته باشند جوان و نوجوان آسیب خواهد دید.
کیهاننیا ادامه میدهد: تبلیغی را در نظر بگیرید که در آن ستارهای سیگار برلب دارد، نوجوان با دیدن این تبلیغ دوست دارد شبیه آن باشد، خوشتیپ و خوش لباس. چون نوجوان دوست دارد خود را به شکل قهرمانش درآورد به سمت سیگار هم کشیده میشود.
به گفته کیهاننیا وزارت ارشاد و مسئولان باید مانع از پخش فیلمهایی شوند که در آن هنرپیشهها و قهرمانان داستان سیگار میکشند، زیرا این قهرمانان بعد از اکران فیلم به الگویی برای برخی از نوجوانان تبدیل میشوند.
برخورد شدید؛ ممنوع
ضعف شخصیت، قبول نداشتن خود و نیاز به توجه برخی دیگر از دلایلی است که سبب میشود نوجوان به سمت مصرف سیگار کشیده شود.
کیهاننیا ادامه میدهد: نداشتن تفریح مناسب هم سبب میشود نوجوان به سمت سیگار برود،علاوه بر این نوجوان دوست دارد، بگوید بزرگ شده است به همین دلیل به مصرف سیگار روی میآورد.
نوجوان خطر کردن را دوست دارد و بهدنبال هیجان است برای همین علاقه دارد کارهای ممنوع را تجربه کند. اعتراض به خانواده، محیط، قوانین و جامعه را هم باید از دیگر علتهای گرایش نوجوان به مصرف دخانیات دانست.
کیهاننیا درباره نحوه برخورد خانوادهها با نوجوانان سیگاری تاکید میکند: حرکت نوجوانی که برای تفریح سیگار میکشد با فردی که به سیگار اعتیاد دارد فرق میکند، بنابر این اگر پدر یا مادری متوجه شد نوجوانش سیگار میکشد نباید از این اتفاق فاجعه بسازد،بلکه باید در یک جلسه محترمانه مضرات سیگار کشیدن را برای فرزندش شرح دهند.
هرگز با نوجوان برخورد شدید نکنید و از سیگار کشیدن او اتفاق فاجعه باری نسازید، بلکه دوستانه او را نسبت به زیانبار بودن مصرف سیگار مطلع کنید.
رسانهها هم میتوانند بهصورت غیرمستقیم نسبت به مضرات سیگار هشدار داده و نوجوانان را آگاه کنند؛ زیرا نوجوان در برابر نصیحتهای مستقیم مقاومتکرده و به آنها گوش نمیدهد.
کیهاننیا اضافه میکند: ما یک عادت ذهنی و یک عادت جسمی داریم به این شکل که سیگاریها مغز خود را عادت دادهاند هر وقت خبر خوبی میشنوند یا حالشان خوب است جشن گرفته و سیگار بکشند یا هر وقت حال خوبی ندارند و خبر بدی به آنها میدهند، سیگار بکشند، در واقع آنها ذهن خود را بدعادت کردهاند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛