به گزارش واحد مرکزی خبر، به نوشته روزنامه لاتریبون، فیلیپ مارینی هشدار داد دهها شرکت تولید کننده و قطعه ساز خودرو ممکن است دیگر قادر به صادرات و یا ارائه محصولات یا خدمات خود نباشند.
رئیس کمیسیون دارایی مجلس سنای فرانسه روز چهارشنبه از مسوولان کشورش خواست از رئیس جمهور آمریکا بخواهند معافیتی برای فرانسه قائل شود یا اینکه تدابیر جدید را به اجرا نگذارد.
وی با اشاره به تحریمهای جدید صورت گرفته علیه ایران اظهار داشت با توجه به حضور جدی صنایع خودروسازی فرانسه در ایران، این تحریمها باعث خواهند شد فرانسه اولین قربانیان این تدابیر شود.
هر چند پژوسیتروئن سال گذشته معامله با ایران، دومین بازار جهانی خود را قطع کرد، رنو همچنان به تولید موفق «لوگان» ادامه میدهد.
فیلیپ مارینی با اشاره به این که پیامد این تحریمها میتواند برای صنایع خودروسازی فرانسه فاجعه بار باشد، افزود: چنین کاهش فعالیتی میتواند منجر به تعطیلی واحدهای تولیدی وابسته و در نتیجه افزایش بیکاری شود.
رنو سال گذشته بیش از صد هزار خودرو با نام «تندر» در ایران تولید کرد. در سال 2011، میزان تولید به 93 هزار و 578 دستگاه رسیده بود. رنو 51 درصد از سهام کارخانه مشترک با ایران را در اختیار دارد. رنو دو شریک در ایران دارد، یکی ایران خودرو و دیگری سایپا که قطعات «تندر» را مونتاژ میکنند.
این تصمیم پژوسیتروئن باعث از دست رفتن سود حاصل از تولید 313 هزار خودرو در سال 2012 و بیش از 400 هزار خودرو در سال 2013 شود.
پژوسیتروئن در سال 2010، 467 هزار دستگاه و در سال 2011، 457 هزار و 900 دستگاه خودرو در بازار ایران تولید و به فروش رساند. به گفته یک منبع داخلی در این شرکت، بازار ایران یکی از پرسودترین بازارها برای پژوسیتروئن بوده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: