سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
نکته مهمی که میتواند ترس از غدد لنفاوی متورم شده را کاهش دهد، آن است که ورم این غدهها بیشتر در ناحیه گردن اتفاق میافتد که میتواند ناشی از سرماخوردگیهای ویروسی یا باکتریایی، عفونت سینوسها، گوش، پوست، عفونت دندان، بیماریهای انگلی و حتی بیماریهایی چون سل باشد.
دکتر زهرا عبدی، متخصص بیماریهای عفونی نیز با تاکید بر اینکه تورم غدد لنفاوی در بسیاری موارد و بویژه در کودکان نشانه خطرناکی محسوب نمیشود، میگوید: یک غده لنفاوی طبیعی تودهای نرم، لاستیکی و متحرک باقطر کمتر از یک سانتیمتر و حداکثر دو سانتیمتر است که معمولا تحت تاثیر یک بیماری زمینهای عفونی متورم، بزرگ و حساس میشود، اما اگر غده لنفاوی پس از بهبود بیماری طی دو تا سه هفته کوچک نشود و حتی بزرگ و متعدد بشود و با تب، رنگ پریدگی و کمخونی نیز همراه باشد، نیاز به پیگیری تخصصی دارد.
تورم مکرر غدد لنفاوی در کودکان
دکتر عبدی در گفتوگو با جامجم بزرگی غدد لنفاوی زیر فکی و گردنی زیر دو سانتیمتر را در کودکان بهدلیل ابتلای مکرر به سرماخوردگی و گلودردهای چرکی طبیعی میداند و تاکید میکند: تورم غدد لنفاوی در کودکان معمولا نگرانکننده نیست، حتی تورم غدد لنفاوی زیر بغل و کشاله ران نیز در افراد جوان به دلیل بیتوجهی نسبت به بروز زخمهای ناشی از فعالیتهای شغلی در ناحیه دست و پاها زیاد اتفاق میافتد. چرا که معمولا تورم غدد لنفاوی معمولا در نواحی اطراف و کمی دورتر از ناحیه آسیبدیده بدن رخ میدهد. البته این تورمها در صورتی که جراحتی در بدن وجود داشته باشد و با تب و کم خونی نیز همراه نباشد، بیخطر تلقی میشود.
بیماریهای عفونی، غدد لنفاوی را متورم میکند
جالب است بدانید که بیش از دوسوم غدد لنفاوی به علتهایی که تشخیص داده نمیشود، متورم میشود. در بقیه موارد نیز بیماریهای عفونی که شایعترین آن بیماریهای ویروسی چون سرماخوردگی، آنژین چرکی گلو، بیماریهای انگلی ناشی از مصرف گوشتهای نیمه پخته در انواع کبابها و نیز بیماریهای منتقل شده از حیواناتی چون گربه به انسان است. حتی بیماریهایی چون سل و سیفلیس نیز میتواند با عوارضی چون ورم غدد لنفاوی گردن و ران همراه باشد.
دکتر عبدی با تاکید بر اینکه ارزیابی اولیه غدد لنفاوی متورم از لحاظ وجود بیماریهای همراه با عفونت در شخص و وجود زخمهایی در اطراف غدد در تشخیص علت بروز آن بسیار اهمیت دارد، میگوید: داشتن نشانههایی از گلو درد، خستگی، کاهش وزن یا داشتن تماس با حیوانات، تماسهای جنسی مشکوک و نیز مصرف برخی داروهای ضد تشنج میتواند بزرگی غدد لنفاوی را با علتهایی مشخص و قابل درمان توجیه کند.
این متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه غدد لنفاوی دو دسته است و به غدد لنفاوی محیطی چون گردن، زیر بغل و ران پا و غدد مرکزی چون غدد لنفاوی طحال، شکم و قفسه سینه تقسیم میشود، میگوید: بررسی غدد لنفاوی مرکزی نیز در صورتی که تورم غدد لنفاوی محیطی بدون علت و نشانههای شایع باشد و شخص نیز بیش از 50 سال داشته باشد از طریق سونوگرافی و نمونهبرداری ضروری است؛ زیرا بزرگ شدن غدد لنفاوی طحال، قفسه سینه یا شکم در برخی موارد میتواند نشانهای از بیماریهای خطرناک و بدخیم باشد.
از درمان ساده تا تخصصی
از آنجاکه تورم غدد لنفاوی معمولا ناشی از یک عفونت است، درمان آن به درمان عامل بیماری مربوط میشود. یعنی با درمان گلو دردهای چرکی، سرماخوردگی و زخمهایی که ممکن است در ناحیه دست و پا ایجاد شده باشد، تورم و درد غدد لنفاوی بهبود مییابد. فراموش نکنید که عفونتهای پوست سر، شقیقه، صورت، دندان و عفونتهای سینوس و گوش باعث تورم غدد لنفاوی میشود که در صورت تشخیص درست محل عفونت از سوی متخصص، درمان آن مشکل نخواهد بود، اما در سادهترین اقدام، گرم کردن محل متورم شده به کاهش درد ناشی از آن کمک میکند؛ اما فراموش نکنید غدد لنفاوی که بزرگ، سفت و تورم آن بدون علت است نیاز به پیگیری تخصصی و سریع دارد.
پونه شیرازی / گروه سلامت
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
37 سالمه مدتیه زیر دنده راستم ازقسمت پشت بالای كلیه راستم یه غده در اومده كه وقتی دست میزنم درد میكن به دكترم نشون دادم میگه مشكلی نیست میتونم بپرسم پس چرا گاهی اوقات مخصوصا وقتی كه كمی سردم میشه درد میكنه ؟ سپاسگزارم
مادرم چند وقتی دو غده كوچك كف دستش در آورده و دردناك هم هست لطفا بگید خطرناك هست یا نه؟
در ضمن من 12سالمه
من چند وقته تورم غدد لنفاوی دارم و تو سی ای اسكن چند روزه نشون از گره های زیاد و بزرگ شدن غدد لنفاوی هست
میخواستم بدونم باید به كدوم دكتر و چه تخصصی مراجعه كنم ؟؟؟
متخصص غدد درون ریز یا خون انكولوژی؟
من زیر یكی ازگوشم یك برآمدگی كوچك است و تورم هم نمیكنه فقط بعضی مواقع گردنم خشك میشود..احتمال دارد از آن باشد..ممكن است..ممنون میشم جواب بدید
من ۱۷سالمه..
پشت گوشم، یه چیزگرد سفت هستش.. نمیدونم گره لنفیه یا كیست..خیلی میترسم..لطفا راهنمایی كنید
برای درمان باید چه كرد
یه پیشنهاد: اگه از من می شنوید به پزشكی امروز مراجعه نكنید كه خدای ناكرده تبدیل به سرطان می كنند
كسی میتونه بگه ناشی از چیه؟مشكل خاصیه ؟
خیلی نگرانم من فقط ۲۰ سالمه و تازه نامزد كردم
آقای دكتر و بقیه لطفا كمكم كنید
ممنون
من 33 سال سن دارم
از 17~18 سالگی در ناحیه ران داخلی ( ناحیه ای كه موقع راه رفتن به هم ساییده میشوند) هر دو سمت و ناحیه زیر بغل هر دو سمت دمل های چركی هر چند روز یك بار به وجود میاد
علت این دمل ها رو نمیدونم
آیا درمان قطعی داره
پیش چه متخصصی باید مراجعه كنم ؟
سپاسگزارم
شماره ایشون: 09128513474
یك بار خوب شد ولی الان بازم باد كرده
گلودرد دارم و غذا سخت پایین میرود
لطفا راهنمایی كنید