به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی سازمان پزشکی قانونی کشور، آیین رونمایی از کتاب «قربانیان حوادث رانندگی دهه هشتاد از نگاه آمار» صبح امروز 17 تیر ماه با حضور دکتر احمد شجاعی رییس سازمان پزشکی قانونی کشور، سردار اسکندر مؤمنی رییس پلیس راهنمایی و رانندگی، دکتر محمود خدادوست رییس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی، سردار مهماندار رییس پلیس راه ناجا و جمعی از مسئولان و کارشناسان پزشکی قانونی، نیروی انتظامی و راهداری برگزار شد.
دکتر احمد شجاعی در این مراسم با قدردانی از دست اندرکاران تدوین این کتاب گفت: موضوع حوادث رانندگی و تلفات ناشی از آن امری بسیار مهم و قابل توجه است و انتشار کتاب قربانیان حوادث رانندگی در دهه هشتاد، توجه به اهمیت موضوع تصادفات و آمار آن است.
وی با بیان اینکه در زلزله بم حدود 42 هزار نفر از هموطنان جان خود را از دست دادند، اظهار داشت: زلزله بم به دلیل وسعت و تعداد تلفات مورد توجه جهانیان قرار گرفت و با وجود گذشت سال ها همچنان آثار این حادثه در ذهن ها باقی مانده این در حالی است که از نظر تعداد تلفات حوادث رانندگی، هر دو سال یکبار در کشور شاهد وقوع زلزله بم هستیم و این حوادث تلفاتی بیش از زلزله را در بر می گیرد.
رییس سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: در طی سال های دهه 80 در کشور در مواردی بیش از 24 هزار کشته در یک سال داشتیم علاوه بر آن هر سال تعداد قابل توجهی از هموطنان نیز در حوادث رانندگی کشور مصدوم و یا معلول می شوند که نه تنها مشکلاتی را برای فرد و خانواده او به دنبال دارد بلکه بار اقتصادی را نیز به خانواده تحمیل می کند.
وی با تأکید بر اینکه توجه به موضوع حوادث رانندگی و پرداختن به آن امری ضروری است، تصریح کرد: خوشبختانه در سال های اخیر شاهد کاهش آمار تلفات حوادث رانندگی در کشور بودیم به نحوی که در دو ماهه اول سال جاری آمار تلفات 1.6 درصد کاهش یافت.
دکتر شجاعی افزود: کاهش آمار تلفات حوادث رانندگی در سالیان اخیر نشان دهنده تلاش عزیزان راهنمایی و رانندگی است که با تلاش هایشان جان هزاران نفر از هموطنان را نجات داده اند. همچنین ادامه روند کاهش آمار تلفات نشان دهنده ادامه تلاش ها در جهت کنترل حوادث رانندگی است که امیدواریم با همکاری مردم عزیز، هر سال با کاهش هر چه بیشتر تلفات حوادث رانندگی مواجه باشیم.
مبنای آمار نهایی حوادث رانندگی، پزشکی قانونی است
در ادامه این مراسم، سردار اسکندر مؤمنی با بیان اینکه امروز موضوع ترافیک و حوادث رانندگی از مهمترین دغدغه های ملت و دولت ها است، گفت: با برنامه ریزی صورت گرفته در چند سال اخیر در خصوص آمار حوادث رانندگی هم اکنون کوچک ترین چالشی در مورد صحت و اطمینان این آمار وجود ندارد؛ آماری که تدوین نهایی آن به عهده سازمان پزشکی قانونی کشور است.
وی افزود: دستگاه های امدادی و پلیس هر یک آمار خود را از حوادث رانندگی در بخش های مربوط به خود اعلام می کنند اما آمار نهایی که قابل قبول همه دستگاه ها و مورد اطمینان است آمار سازمان پزشکی قانونی است.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور با اشاره به اینکه موضوع تلفات حوادث رانندگی چند مؤلفه ای و بین بخشی است، خاطرنشان کرد: مشکل ترافیک بدون برنامه ریزی و هدفگذاری برای اتخاذ راهبرد مناسب در هیچ یک از ابعاد به سامان نمی رسد و مبنای برنامه ریزی در هر زمینه نیز داشتن اطلاعات و آمار دقیق و صحیح است.
وی با تأکید بر اینکه آمار درست مبنای قضاوت درست و برنامه ریزی است، اظهارداشت: بدون آمار، مفهومی برای برنامه ریزی وجود ندارد و در حوزه ترافیک نیز آمار یکی از مؤلفه های اصلی در برنامه ریزی و تصمیمگیری های کلان است.
سردار مؤمنی آمار پزشکی قانونی را یکی از قابل اطمینان ترین آمارها در حوزه ترافیک برشمرد و گفت: پزشکی قانونی انتفاع مستقیم در تهیه آمار حوادث رانندگی ندارد و اساساً سازمانی وابسته به قوهای جداگانه است که همین امر موجب شده اطمینان لازم در مورد آمار آن وجود داشته باشد.
رییس پلیس راهور کشور با قدردانی از تهیه کنندگان کتاب «قربانیان حوادث رانندگی دهه هشتاد از نگاه آمار» در پزشکی قانونی و راهنمایی و رانندگی، افزود: تهیه این کتاب اقدامی ارزشمند است که در برنامه ریزی و تصمیم گیری های حوزه ترافیک بسیار کمک کننده است و قطعاً همه دستگاه های مرتبط می توانند در برنامه ریزی های خود از محتوای این کتاب بهره مند شوند.
حوادث رانندگی، اولین علت مرگ های غیر طبیعی
در این مراسم همچنین دکتر محمود خدادوست رییس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی با اشاره به حاکم شدن نگاهی جدید در سازمان پزشکی قانونی طی سال های اخیر گفت: در سه سال گذشته با نگاه جدیدی که در سازمان حاکم شد از تمام ظرفیت های آماری پزشکی قانونی در حوزه های مختلف حوادث و بلایا و آسیب های اجتماعی بهره برداری شد و از آنجا که پزشکی قانونی به عنوان سازمانی منحصر به فرد تنها سازمانی است که این آمار را در اختیار دارد، آمار آن بسیار مورد توجه دستگاه های مختلف حوزه سلامت و آسیب های اجتماعی قرار گرفت.
وی افزود: مرکز تحقیقات پزشکی قانونی سال گذشته کتاب مرگ های غیرطبیعی در دهه هشتاد را منتشر کرد که بسیار مورد استقبال دست اندرکاران و سیاست گذاران عرصه سلامت و برنامه ریزان کشور قرار گرفت، همچنین از آنجا که حوادث رانندگی در مرگ های غیر طبیعی رتبه اول تلفات را دارد با نگاه به تجربه کتاب مرگ و میر 10ساله و توجه و حمایت دکتر شجاعی و سردار مؤمنی زمینه تدوین و انتشار کتاب «قربانیان حوادث رانندگی دهه هشتاد از نگاه آمار» در مرکز تحقیقات فراهم شد.
دکتر خدادوست اظهارداشت: حوادث ترافیکی وقایعی قابل پیشگیری هستند که پیشگیری از تلفات با تلاش و همت دست اندرکاران از جمله پلیس راهنمایی و رانندگی اتفاق افتاده و خوشبختانه در سال های اخیر شاهد کاهش تلفات این حوادث بوده ایم ضمن آنکه به نظر می رسد در بحث کاهش تلفات حوادث رانندگی نیازمند بسیج همگانی دستگاه ها و اقدامی شبیه به بسیج همگانی برای ریشه کنی فلج اطفال هستیم.
به گفته رییس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی این کتاب با تلاش بیش از 70 نفر از نیروهای ستادی و استانی به ویژه مسئولان آمار استان ها و نیز همکاران راهنمایی و رانندگی ظرف مدت دو سال در 570 صفحه و 18 فصل تدوین شد که اطلاعات موجود در این مجموعه می تواند در پیشگیری از حوادث ترافیکی مؤثر باشد.
دکتر خدادوست با اشاره به برخی اطلاعات آماری موجود در کتاب قربانیان حوادث رانندگی دهه هشتاد از نگاه آمار، یادآور شد: بر اساس آمار موجود در این کتاب در دهه هشتاد 241 هزار نفر در حوادث رانندگی جان خود از دست داده اند، بر اساس آمار، 15 برابر همین تعداد نیز در حوادث رانندگی مصدوم و یا دچار نقص عضو شده اند.
وی افزود: بر اساس اطلاعات این کتاب در دهه 80 به ازای هر 100 هزار نفر 35 نفر در حوادث رانندگی کشته شده اند. میانگین سنی کشته شدگان 37 سال بوده، همچنین 51 درصد فوت شدگان در صحنه حادثه، 39 درصد بعد از رسیدن به بیمارستان، 9 درصد حین انتقال و یک درصد در منزل فوت کرده اند.
رییس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی تصریح کرد: علت فوت 55 درصد متوفیات ضربه به سر بوده، 41 درصد قربانیان حوادث رانندگی، راننده وسیله نقلیه، 34 درصد سرنشین و 34.2 درصد عابر پیاده بودند که بیشترین قربانیان عابر پیاده در تهران ثبت شده است.
به گفته دکتر خدادوست، در 61 درصد موارد قربانیان به دلیل برخورد دو خودرو با هم فوت شدند. وسیله نقلیه 35 درصد متوفیان سواری و 25.7 درصد موتورسیکلت بوده است. همچنین طی سال های 1385 تا 1389، 61 درصد تلفات حوادث رانندگی در محورهای برون شهری و 30 درصد در مسیرهای درون شهری گزارش شده است.
رییس مرکز تحقیقات پزشکی قانونی در پایان خاطرنشان کرد: مرکز تحقیقات آمادگی دارد در حوزه حوادث رانندگی، حوادث کار، آسیب های اجتماعی و... با دستگاه های ذی ربط همکاری کند و کار تحقیقاتی مشترک انجام دهد تا نتایج آن به کاهش حوادث و آسیبهای اجتماعی در کشور کمک کند.
در پایان این آیین رونمایی از نویسندگان و عوامل اجرایی تهیه این کتاب مرجع قدردانی شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد