جستجو بیفایده است، حسابی کلافه شدهاید و زیر لب به خود بد و بیراه میگویید، تصمیم گرفتهاید یکبار دیگر مسیر را از پایین تا بالا طی کنید و اگر این بار هم جای پارک پیدا نکردید عطای رفتن به مرکز خرید را به لقایش ببخشید و راهی خانه شوید.
در همین فکر هستید که ناگهان متوجه شخصی میشوید که با حرکتهای مداوم دست فضای خالی را نشان میدهد و به شما میفهماند اگر دنبال جای پارک میگردید آنجا میتوانید پارک کنید.
هنوز باورتان نمیشود به این زودی به آرزویتان رسیده باشید، با یک عکسالعمل سریع خودرویتان را داخل پارک جا میکنید و خوشحال از این عملیات موفقیتآمیز ماشین را قفل میکنید و کلی هم از آقایی که با آن لبخند دلنشین نقش فرشته نجات شما را بازی کرده قدردانی میکنید.
فرشته نجات شما لباس پارکبانها را به تن ندارد، اما چه فرقی میکند مهم این است که کار شما را راهانداخته است و حالا نوبت شماست که به نشان قدردانی بگویید چقدر تقدیم کنم؟ مرد جوان این بار با لحنی مهربانتر میگوید قابلی ندارد 3000 تومان!
شوکه میشوید و برای اینکه مطمئن شوید درست شنیدهاید دوباره میپرسید، اما همان جواب را میشنوید. مرد جوان اصراری به اینکه مبلغ را بپردازید ندارد، چون خوب میداند جای پارک خالی نمیماند و شما هم چارهای جز پرداخت این مبلغ ندارید چون این هزینه بهایی است که شما باید در شرایطی که پیداکردن جای پارک در خیابانهای شهرمان کیمیاست، بپردازید.
جای پارک به قیمت سوبله
کمبود فضای پارک خودرو، این روزها اگر شهروندان را به سختیهای بسیاری انداخته است، اما برای برخی وسیلهای شده تا با سوءاستفاده از این نیاز شهروندان برای خود کار و کاسبی راه بیندازند.
بسیاری از شهروندانی که برای انجام یک کار اداری یا رفتن به مراکز خرید حاضرند به هر قیمتی هرچند برای 30 دقیقه جای خالی پیدا کنند تا بتوانند خودرویشان را آنجا پارک کنند، این روزها فراوان با افرادی برخورد میکنند که در طول خیابان در حال گشتزنی هستند تا به ازای دادن جای پارک مناسب به رانندگان، چند هزارتومانی هم نصیب خودشان شود.
البته این افراد اصلا فکر نمیکنند کار خلافی مرتکب شدهاند یا کارشان غیرقانونی است، استدلال آنها این است که به نیاز شهروندان برای پیداکردن جای پارک پاسخ میدهند و رانندگان هم مبلغ درخواستی آنها را با جان و دل میپردازند چون حاضر نیستند ساعتها طول یک خیابان را برای پیداکردن جای پارک مناسب بالا و پایین کنند.
هر جا شما بخواهید
روی پل، مقابل در ورودی شرکت ها، جلوی توقفگاه اختصاصی ادارات، مقابل در پارکینگ منازل مسکونی و... شما هیچ محدودیتی برای پارک خودرویتان ندارید البته به این شرط که هزینه جای پارک اختصاصیتان را پرداخته باشید.
افرادی که در خیابانهای شلوغ و پر تردد منتهی به ادارات و سازمان ها، مراکز تجاری و تفریحی و... با فروش جای پارک اختصاصی به شهروندان برای خود کار و کاسبی نان و آبداری راهانداختهاند، براحتی به خود اجازه میدهند حتی مقابل پلها یا جلوی در ورودی شرکتها و مجتمعهای مسکونی را به شهروندانی که دربهدر به دنبال جای پارک خودرویشان میگردند، اجاره دهند.
شهروندی که چندی پیش خود این موضوع را تجربه کرده است، در این باره میگوید: چندی پیش برای رفتن به مرکز خرید در حوالی خیابان ونک دنبال جای پارک میگشتم، هرچه خیابان را بالا و پایین میکردم خبری از جای پارک نبود تا اینکه با تکانهای دست شخصی متوجه شدم جای پارک مناسبی دارد که میخواهد اگر تمایل دارم ماشینم را آنجا پارک کنم.
جلوتر که رفتم، متوجه شدم جای پارک مورد نظر روی پل یک شرکت اداری است، وقتی با لحنی اعتراضآمیز به آن مرد گفتم اینجا که نمیشود پارک کرد، او در جواب گفت: هیچ ماشینی تا ساعت 5 از در این شرکت بیرون نمیآید پس با خیال راحت ماشینت را پارک کن و برو و به ازای این جای پارک مبلغ 3000 تومان هم از من گرفت.
شهروندانی که خانههایشان در خیابانها و کوچههای اطراف مراکز خرید است نیز از اینکه بتازگی فراوان دیده شده رانندگان براحتی مقابل در ماشین روی خانهشان پارک میکنند، گلایه دارند.
جالب اینکه وقتی با راننده خاطی بحث میکنند که چطور به خود اجازه داده روی پل مقابل خانهشان توقف کند، پاسخ میشنود برای این جای پارک چند اسکناس هزارتومانی پرداخت کردهاند و شخصی هم که این جای پارک را به آنها اجاره داده است تاکید کرده همه چیز هماهنگ است و هیچ مشکلی برای پارک خودرو در محل مورد نظر وجود ندارد.
کار غیرقانونی نمیکنیم
لباس پارکبانها را نپوشیده است، هیچ قبضی هم در دستش نیست، هیچ ضمانتی هم برای امنیت خودرویی که قرار است در آن محل پارک شود، نمیدهد. این افراد زیر نظر کدام مجموعه یا سازمان فعالیت میکنند؟ آیا آنها آمدهاند کمک کار پارکبانها باشند؟
خودشان میگویند مستقل کار میکنند، هیچکس هم تا حالا سراغشان نیامده که بپرسد سر و کلهشان از کجا پیدا شده و زیر نظر کجا کار میکنند، حتی پارکبانها هم کاری به کارشان ندارند چون آنها جاهایی را به شهروندان برای جای پارک اجاره میدهند که حتی این فضای پارک برای پارکبانها هم ممنوع است.
میگویند دنبال دردسر نیستند، مگر اینکه ما بخواهیم حساسیت ایجاد کنیم و آنها را از کار و کاسبیشان بیندازیم!
غیرقانونی؟ مگر چه کار میکنیم جز اینکه مردم را از دور زدنهای بیحاصل برای پیداکردن جای پارک خلاص میکنیم، اگر کارمان غیرقانونی بود تا حالا روزی صد بار از شهرداری ریخته بودند روی سرمان.
تخلف است؛ شهروندان گزارش دهند
افرادی که در اطراف مراکز خرید، آن هم در جایی که نه خبری از پارکبان است و نه از دستگاه پارکومتر، فضای عمومی شهر و حتی مقابل ملک شخصی شهروندان را به رانندگان بهعنوان جای پارک خودرو میفروشند، این روزها درحالی تعدادشان زیاد شده است که نه شهرداری و نه پلیس هیچ واکنشی نسبت به حضور این افراد و کارشان ندارند.
اما واقعا کار این افراد قانونی است؟ معاون اجرایی سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در گفتوگو با «جامجم» تاکید میکند این افراد زیر نظر شهرداری نیستند، آنها خودسرانه عمل میکنند و کاری که برای اجارهدادن جای پارک میکنند در واقع نوعی اجحاف در حق شهروندان بوده و کاملا غیرقانونی است. اما اگر فعالیت این افراد غیرقانونی و کارشان تخلف است، پس چرا شهرداری هیچ برخوردی با آنها نمیکند؟ علی چناری میگوید: نیروهای شهرداری در حین گشتزنی در صورتی که این افراد را مشاهده کنند قطعا با آنها برخورد میکنند و جلوی کارشان را خواهند گرفت، اما متاسفانه در بیشتر موارد این افراد با دیدن خودروهای شهرداری از محل متواری میشوند.
معاون اجرایی سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با تاکید براینکه مطالبه هرگونه پولی بابت جای پارک آن هم از سوی افرادی که لباس پارکبانها را به تن ندارند و قبضی هم دستشان نیست کاملا غیرقانونی است و شهروندان باید این تخلف را به شهرداری گزارش دهند تا ما بتوانیم جلوی این کار و کاسبی غیرقانونی را بگیریم.
چناری به معضل کمبود فضای پارک در کلانشهری مانند تهران با حجم انبوه خودروهای در حال تردد اشاره کرده و میگوید: این مشکل بخصوص در اطراف مراکز تفریحی و خرید، بیمارستانها و سازمانها و ادارات دولتی که بیشترین حجم مراجعات مردمی را دارند بیشتر به چشم میآید که برای این کار تصمیم گرفتیم طرح ساماندهی پارک حاشیهای را در پایتخت به اجرا بگذاریم.
به گفته این مقام مسئول در سازمان ترافیک، هم اکنون 30 هزار فضای پارک در سطح شهر تهران ساماندهی شده است که 15 هزار مورد از این فضا توسط دستگاههای پارکومتر و 12هزار مورد نیز به کمک پارکبانها کنترل میشود. البته چناری به این نکته هم تاکید میکند که پارکبانها موظف هستند طبق تعرفه تعیین شده به ازای ساعات توقف از شهروندان پول بگیرند و درخواست هر مبلغ اضافی تخلف محسوب شده و شهروندان باید موارد را گزارش دهند تا با پارکبان متخلف برخورد شود.
کمبود فضای پارک خودرو در خیابانهای شهرمان مشکل جدیدی نیست، اما نکته نگرانکننده تخلفاتی است که در مقابل نیاز شهروندان به فضای پارک خودرو و برخی مشکلات که در موضوع پارک حاشیهای همچنان پابرجاست، رخ میدهد که ضروری است برای جلوگیری از پایمال شدن حقوق شهروندان، شهرداری و پلیس نسبت به این تخلفات بیتفاوت نبوده و جدیت بیشتری برای برخورد با این تخلف به خرج دهند.
پوران محمدی / گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد