افزایش بیسابقه هزینه کاشت، داشت و برداشت برنج ازسویی و واردات برنج خارجی در آستانه ماه مبارک رمضان از سویی دیگر کمر شالیکاران مازندرانی را خم و آنها را بیانگیزه کرده است.
یک شالیکار روستای زید از توابع شهرستان میاندرود با اشاره به هزینههای تولید و برداشت برنج بهعنوان دغدغه این روزهای خود به جامجم میگوید: برای کشت برنج امسال متحمل خرید سم، کود و بذری شدیم که سال قبل آن را به دو و نیم برابر کمتر از قیمت امسال خریداری میکردیم.
رمضان پاکدامن با بیان اینکه به دلیل نبود کود یارانهای، کود را به نرخ آزاد و به قیمت کیسهای 48 هزار تومان خریدیم، میافزاید: برای هر هکتار زمین شالی، هشت کیسه کود شیمیایی مورد نیاز است و برای همین وسعت زمین، از ابتدای کاشت تا انتهای برداشت، بالغ بر 600 هزار تومان هزینه سمپاشی میپردازیم. علاوه بر این، هزینه آب بها به ازای هر هکتار زمین نیز از 110 هزار تومان به 200 هزار تومان افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه موروثی بودن شغل و اراضیمان تاکنون مانع رها کردن شالیکاری شده است، میگوید: اگر زمینهایمان را به باغ میوه یا ویلا تبدیل کنیم، هم دردسر کمتری داریم و هم سود بیشتری نصیبمان خواهد شد.
این شالیکار خاطرنشان میکند: با همه این سختیها و زحمات طاقتفرسای کار شالیکاری، هر ساله هنگام برداشت محصول با واردات برنج خارجی روبهرو هستیم که انگیزه ما را برای برنجکاری در سال بعدی کاهش میدهد.
وی تاکید میکند: قطعا برای تامین نیاز کشور به واردات برنج نیاز داریم، اما خوب است این واردات، منطقی و اصولی باشد که کشاورزان داخلی هم آسیب نبینند.
بهرهبرداری اندک از زمینهای گرانقیمت
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با اشاره به ظرفیت و توانمندی مازندران در تولید برنج به جامجم میگوید: کشاورزان استان در شرایطی مشغول فعالیتهای کشاورزی هستند که زمین در مازندران از ارزش تجاری و مسکونی بالایی برخوردار است و برداشت محصول بهنسبت درآمدی که میتواند از تغییر کاربری حاصل شود، بسیار اندک و ناچیز است.
رضا عظیمی با اشاره به اینکه زمینهای مازندران قیمت کشاورزی ندارد، بلکه ارزش تجاری پیدا کرده است، میافزاید: برنجکاران در زمینهایی که ارزش اقتصادی بالایی دارد، با درآمد اندک در شرایط سخت و طاقت فرسا، فعالیت کشاورزی انجام میدهند.
وی به قیمتهای کنونی برنج در بازار اشاره و تصریح میکند: شالیکاران از قیمتهای کنونی برنج تا حدود زیادی راضی هستند و اگر این قیمت در زمان عرضه محصول نیز تثبیت شود، برای شالیکاران راضیکنندهتر خواهد بود.
عظیمی با اشاره به واردات برنج بهعنوان یکی از مشکلات شالیکاران خاطرنشان میکند: واردات محصولات کشاورزی در حد نیاز و بموقع، قانونی و ضروری است، اما دغدغه شالیکاران از مقدار زیاد و زمان نامناسب واردات برنج است که جای تامل دارد و مسئولان باید در اینباره چارهاندیشی کنند.
معاون فنی و بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران نیز درباره واردات همزمان با برداشت برنج در داخل کشور میگوید: واردات برنج خارجی در زمان نزدیکشدن به عرضه محصول برنج تا سه ماه بعد از آخرین برداشت که روزهای پایانی سال است، تولید این محصول را در داخل کشور دستخوش تغییرات زیادی در جهت منفی میکند.
یحیی ابطالی میافزاید: جهاد کشاورزی به منظور پایداری تولید و کم کردن هزینههای تولید که در سالهای اخیر فشار زیادی به شالیکاران وارد کرده بود، به ترغیب آنان به مکانیزهکردن مراحل مختلف کاشت و برداشت اقدام کرده است.
افزایش استفاده از روش مکانیزه
وی در همین زمینه به افزایش 20 درصدی کاشت و برداشت مکانیزه در استان اشاره و خاطرنشان میکند: از 221 هزار هکتار نشای اول برنج در سطح استان، 47 هزار هکتار آن به طور مکانیزه انجام شد که این میزان در سال گذشته 36 هزار هکتار بود. برداشت مکانیزه برنج نیز که اکنون در حال انجام است، با توجه به وارد کردن 600 دستگاه کمباین، روند بسیار خوبی داشته است، بهطوری که تا پایان تیرماه از بیش از 3000 هکتار اراضی شالیزاری، 2600 هکتار بهطور مکانیزه برداشت شد که هم از نظر کمیت و هم کیفیت قابل ملاحظه است.
ابطالی ضمن درخواست از شالیکاران برای استفاده از کمباینهای مخصوص برنج برای برداشت محصول میگوید: کاهش ضایعات، کاهش هزینه تولید، افزایش ضریب برداشت، تسریع در عملیات برداشت برنج و آمادهسازی زمین برای نشای مجدد و پرورش رتون از جمله مزایای برداشت مکانیزه است.
آغاز نشای مجدد در مازندران
کشاورزان مازندرانی در حالی کشت دوباره برنج را در شالیزارهای این استان آغاز کردند که هنوز برداشت گسترده برنج در این استان آغاز نشده است.
نشای دوباره برنج در سطح حدود یک هکتار از شالیزارهای روستای ملاکلا شهرستان محمودآباد و پس از برداشت اول شالی به صورت مکانیزه انجام شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در اینباره میگوید: امسال در مجموع حدود 80 هزار هکتار از شالیزارهای مازندران، پس از برداشت اول، دوباره نشاکاری و نیز پرورش رتون انجام میشود.
رضا عظیمی با اشاره به اینکه این میزان نسبت به سال زراعی گذشته به دو برابر افزایش خواهد یافت، میافزاید: پیشبینی میشود بیش از 200 هزار تن شلتوک از این اراضی برداشت شود.وی با اعلام اینکه امسال بیش از 221 هزار هکتار از شالیزارهای مازندران در مرحله نخست برنج کشت شد، میگوید: از حدود ده روز قبل تاکنون برداشت رسمی شالی در مازندران آغاز شده و پیشبینی میشود یک میلیون و 400 هزار تن شلتوک از شالیزارهای استان برداشت شود.
عظیمی با بیان اینکه امسال به علت شرایط مناسب آبوهوایی وضع خوشهدهی برنج و نیز عملکرد در واحد سطح در شالیزارهای استان بسیار مطلوب بوده است، تصریح میکند: پیشبینی میشود تولید شالی هم در سال زراعی امسال، افزایش قابل توجهی داشته باشد.
معاون فنی و بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران نیز درخصوص نشای مجدد و پرورش رتون میگوید: طبق پیشبینی که در ابتدای سال زراعی داشتیم، سطح نشای مجدد به بیش از 20 هزار هکتار خواهد رسید و حدود 60 هزار هکتار از اراضی برنج به پرورش رتون اختصاص داده خواهد شد که به تولید حدود 160 هزار تن منجر خواهد شد.
مژگان عالیشاه / جامجم مازندران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد