طبق خبرهای رسیده از کشور عربستان بیشتر مبتلایان به ویروس کرونا در شرق و جنوب شرق این کشور گرفتار این ویروس شدهاند، با توجه به اهمیت این موضوع باید هر چه زودتر وضع زائرانی که قرار است به حج تمتع بروند مشخص شود تا چنانچه اگر قرار است محدودیتی ایجاد شود، زائران برای خود برنامهریزی کرده و غافلگیر نشوند.
وزارت بهداشت عربستان اعلام کرده تا زمان حج افراد سالخورده، بیماران قلبی، تنفسی و کلیوی، زنان باردار و کودکان حج خود را به تعویق بیندازند، این وزارتخانه هشدار میدهد احتمال دارد مسلمانانی، وارد عربستان میشوند به ویروس کرونا مبتلا شوند.
ولید دندهبر، معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر دراین باره به جامجم میگوید: ما تا به حال درخصوص محدودیتها تصمیمگیری نکردهایم چرا که منتظریم بعد از اتمام عمره رمضان، عربستان آمارهای جدید را منتشر کرده و با توجه به آن تصمیمگیری کنیم.
به گفته دندهبر با توجه به اهمیت موضوع آنها در مرکز پزشکی حج و زیارت جلسات مکرری را برگزار کردهاند تا بتوانند وضع ویروس کرونا و شرایط پیشگیری و راههای انتقال آن را بررسی کنند.
او ادامه میدهد: ما در تلاش هستیم تا همه راهکارها را بررسی کنیم به همین دلیل کمیتهای عالی متشکل از معاونت سازمان، مسئولان اداره کنترل بیماری وزارت بهداشت مسئولان امور خارجه جلسههای زیادی داشتهایم.
شنبه گذشته آخرین کاروان زائران عمره از سرزمین وحی به کشور برگشتند و خوشبختانه تاکنون هیچ آماری از ابتلای زائران ایرانی به کرونا گزارش نشده است.
دندهبر میافزاید: ما منتظریم تا عربستان آمارهای جدیدش را منتشر کرده و به این شکل ما تصمیمات خود را با هماهنگی اعضای کمیته به نظر مردم برسانیم، زیرا برای حج تمتع برنامهها و گزینههای مختلفی پیشبینی شده ولی هیچکدام اکنون قابل اعلام نیست، زیرا ما دنبال این هستیم تا آخرین وضع عربستان درخصوص ویروس کرونا را بررسی کنیم.
این درحالی است که فقط کرونا زائران تمتع 92 را تهدید نمیکند، چون با توجه به اینکه مراسم حج تمتع در آخرین روزهای فصل تابستان برگزار خواهد شد خطر گرمازدگی نیز زائران را تهدید میکند، دندهبر ادامه میدهد: ما هر سال درخصوص بیماریهای شایعی که وجود دارد تحقیق و بررسی میکنیم، امسال باید تدابیر لازم درباره گرمازدگی هم لحاظ شود.دندهبر درخصوص خدمات ارائه شده پزشکان در عمره گذشته میگوید: دو بیماری که در عربستان بستری بودند روز گذشته ترخیص و به ایران برگشتند. در طول این عمره پزشکان ما 377 هزار ویزیت عمومی و 24 هزار ویزیت تخصصی زنان و 40 هزار ویزیت تخصصی قلب را برای زائران ایرانی انجام دادند.
کاهش پزشکان در تمتع 92
این در حالی است که بر اساس مصوبه شورای عالی حج از عوامل اجرایی در حج تمتع کاسته شده تا زائران بیشتری بتوانند به سرزمین وحی بروند،اما کاهش پزشکان برخی از کارشناسان را دچار نگرانی کرده است.
احمد آرائینژاد، نماینده مجلس نهم و عضو کمیسیون بهداشت دراین باره به جامجم میگوید: برای صرفهجویی آمدهاند طرحی دادهاند که طبق آن یک یا چند پزشک در هتل مستقر شده و به زائران خدمات میدهند، اما در گذشته هر کاروان یک پزشک داشت.
به گفته آرائینژاد در گذشته این مزیت وجود داشت که پزشک از قبل بیماران خود را میشناخت ولی با این طرح شناخت پزشک از بیماران کمتر میشود، او عنوان میکند: این روش صرفهجویی مناسب نیست به همین دلیل مسئولان حج و زیارت باید در تصمیم خود تجدید نظر کنند.
جابهجایی داشتهایم
این در حالی است که غلامرضا رضایی، معاون سازمان حج و زیارت در خصوص کاهش تعداد پزشکان نظر دیگری دارد، او ادعا میکند در طرح جدید فقط جابهجایی صورت گرفته است، رضایی در این باره به جامجم میگوید: نکته اینجاست که خدمهها و دستیاران زن و پزشکان حذف نشده و فقط ترتیبی لحاظ شده تا آنها جابهجا شوند، بنابراین شاید کاروانها مانند سالهای گذشته هشت خدمه نداشته باشند ولی در تمتع امسال مدیر، معاون، روحانی و معین زائران را همراهی میکنند.
به گفته رضایی در هر اتوبوس یک خدمه وجود دارد به این شکل تعداد اعضای هر کاروان 175 نفر است که از چهار اتوبوس استفاده میکنند، او ادامه میدهد: یعنی درواقع خدمه اضافه حذف شده از طرفی هم دستیار زن و پزشک هم در اختیار مدیران مجموعه قرار گرفتهاند بنابراین میتوان گفت فقط محل خدمت نیروها تغییر کرده است.
رضایی درخصوص کاهش تعداد پزشکان اضافه میکند: ما در سالهای گذشته طرح موفقی را آزمایش کردیم یعنی در تعدادی از هتلها طرح پزشک مجموعه را داشتیم که خدا را شکر زائران هم راضی بودند.
به گفته رضایی در طرح پزشک مجموعه با توجه به ظرفیت هتلها چند مطب ایجاد میشود به این شکل دیگر محل طبابت و استراحت پزشکان یکجا نیست و همیشه پزشک در دسترس زائران است.
نکته دیگری که در این میان وجود دارد، نبود پزشک زن در کاروانهای حج تمتع است زیرا در سالهای گذشته این کمبود وجود داشت و مسئولان در صدد برطرف کردن آن بودند، معاون سازمان حج و زیارت دراین باره میگوید: امسال در هتلهایی که بیش از هزار زائر دارند یک پزشک زن داریم.
رضایی درباره تاثیر کاهش تعداد پزشکان و تاثیر ابتلای زائران به کرونا میگوید: تعداد پزشکان تاثیری در این ماجرا ندارد. ما دراین کار کارهای پیشگیرانه انجام داده و برای نمونه بروشورهایی برای زائران آماده کردهایم.** افراد بیمار تجدید نظر کنند
محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درباره تلفات ویروس کرونا به جامجم میگوید: در عربستان از شش ماه پیش تاکنون حدود 80 نفر به این ویروس مبتلا شدهاند که میتوان گفت تقریبا 50 درصد نیز مرگ و میر داشته است.
به گفته گویا، قرار است در تمتع امسال علاوه بر هیات پزشکی، متخصصان ویژهای که درباره بیماریهای ویروسی مهارت بالایی دارند، زائران را همراهی کنند. علاوه براین ترتیبی در نظر گرفته شده تا زائران بعد از برگشت از سرزمین وحی تا ده روز با مراکز پزشکی در ارتباط باشند.
گویا ادامه میدهد: برای اینکار شماره تلفن مراکز درمانی در اختیار زائران قرار میگیرد تا درصورت بروز علائم اطلاع رسانی کنند.
بیشتر افرادی که بر اثر مبتلا شدن به ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند، اشخاصی بودهاند که سن بالا و سابقه بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی ـ عروقی و نقص سیستم ایمنی داشتهاند. گویا میافزاید: به همین دلیل ما به این افراد توصیه میکنیم، بهتر است در حج تمتع امسال حضور پیدا نکنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تاکید میکند، این اظهارنظرها موقتی است؛ یعنی اگر شرایط بیماری در عربستان تغییر کند، ما تصمیمهای دیگری خواهیم گرفت.
براساس گزارشهای منتشر شده از مراجع علمی در سراسر دنیا، ویروس کرونا شباهت زیادی با ویروس سارس دارد و با ایجاد عفونت در دستگاه تنفسی باعث از کار افتادن کلیهها و سپس مرگ میشود.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت توضیح میدهد: راه انتقال این بیماری، از طریق قطرات تنفسی فرد آلوده است و با عطسه، سرفه و دست دادن نیز قابل انتقال است. کرونا واکسن و درمان دارویی ندارد و به همین علت تقریبا نیمی از مبتلایان به آن تاکنون فوت کردهاند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد