از طرفی مادر شدن قسمت بسیار مهم زندگی یک زن است به طوری که بیشتر مادران خیلی راحت با گذشتن از تمامی موقعیتهای شغلی خود و با فداکاری، تمامی مشکلات و ناراحتیهای بارداری و پس از آن شیردهی را تحمل میکنند تا طعم شیرین فرزند داشتن را تجربه کنند.
طبیعی است که بسیاری از مادران بویژه آنهایی که برای اولین بار حامله میشوند، نگران این باشند که شغلشان چه تاثیری بر بارداری دارد و آیا بهتر نیست از شغل خود دست بردارند و استعفا دهند تا فرزند سالمی داشته باشند؟
در پاسخ باید گفت در صورتی که بارداری با مشکل خاصی همراه نباشد میتوان بیشتر مشاغل را تا زمان زایمان ادامه داد حتی در مواردی به نفع مادر است که از خانه خارج شود و با انجام کار، کمی از توجه به بارداری خود و استرس ناشی از ناآگاهیها درباره مشکلات بارداری کاسته شود. این مساله بویژه در سه ماهه اول که مادر با تهوع و ویار بارداری مقابله میکند، بارزتر میشود.
موارد استثنا کسانی هستند که سابقه سقط مکرر دارند یا تهدید به سقط شدهاند (لکه بینی در اوایل بارداری از علائم آن است)، کسانی که دچار نارسایی دهانه رحم هستند، کسانی که دچار فشار خون بالا در بارداری (بویژه در سه ماهه سوم) شدهاند یا کسانی که سابقه زایمان زودرس در حاملگی قبلی دارند یا در این حاملگی احتمال این مشکل وجود دارد.
گذشته از موارد خاص برخی مشاغل در دوران بارداری مشکل ایجاد میکنند مثل شغلهایی که نیاز به ایستادن طولانی دارند (مثل دندانپزشکی یا کسانی که جراحیهای طولانی را انجام میدهند مثل جراحان ارتوپدی یا مغز و اعصاب وکمکهای ایشان)، زیرا احتمال سقط و زایمان زودرس در این افراد بیشتر است. همینطور کسانی که در اتاق عمل در معرض گازهای بیهوشی هستند، احتمال سقط در ایشان زیاد است، مگر این که اتاق عمل دارای سیستم تهویه مناسبی باشد.
همینطور کسانی که به دلیل شغل خود همواره در معرض اشعه ایکس هستند مثل متخصص رادیولوژی و بویژه تکنیسینهای رادیولوژی که این مساله در سه ماهه اول بسیار خطرناکتر است و احتمال آسیب به جنین وجود دارد.
همچنین شغلهایی که نیاز به نشستن طولانی پشت میز دارند، خطرناک است زیرا این شرایط موجب لختهشدن خون در وریدها بویژه در وریدهای پا میشود. راهحل آن است که خانم باردار هر یکی دو ساعت از پشت میز بلند شود و تحرک داشته باشد یا دستکم پاهایش را تکان دهد تا احتمال این مشکل کمتر شود.
درباره کارهایی که با فعالیت زیادی همراه هستند از آنجا که خانم باردار به این نوع فعالیت عادت دارد، اشکالی ندارد؛ اما از بلندکردن بار سنگین بپرهیزد و هرگز کار سنگین را از ابتدای بارداری شروع نکند.
دکتر ثریا عالمی - جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد