کاهش جرم با تماشای تلویزیون

امروزه رسانه‌های جمعی مهم‌ترین ابزار فعالیت‌های فرهنگی محسوب می‌شود که نقش آنها در پیشگیری از جرم مورد توجه جرم‌شناسان، حقوقدانان، جامعه‌شناسان و متولیان نظم و امنیت اجتماعی قرار گرفته است.
کد خبر: ۵۹۶۷۷۰
کاهش جرم با تماشای تلویزیون

براین اساس جامعه‌شناسان در جهت کاهش ناهنجاری‌های افراد به بررسی عوامل‌ موثر در انحرافات‌ و بروز کجروی‌های اجتماعی پرداخته و به تاثیر رسانه‌ها در کنترل‌ یا گسترش‌ جرم توجه می‌کنند.

جرم‌شناسان و جامعه‌شناسان طی نظریه‌ها و تحقیقات مختلف بر نقش دووجهی رسانه‌ها در جرم‌خیزی و پیشگیری از جرم تاکید کرده و ضرورت نظارت بر فعالیت رسانه‌ها و استفاده از این ظرفیت برای پیشگیری از جرم را گوشزد می‌کنند. به عبارت دیگر رسانه‌ها در ارتباط با پدیده جرم می‌توانند هم جرم‌زا و هم جرم‌زدا باشند، اما برای استفاده مطلوب از رسانه‌ها در مقوله ترویج فرهنگ پیشگیری از جرم، راهکارهای متعددی را می‌توان پیشنهاد داد. رسانه‌های گروهی و در راس آنها رسانه ملی می‌تواند از یک‌سو به انتقال مفاهیم آموزشی و اطلاع‌رسانی به صورت مستقیم بپردازد و از سوی دیگر و در سطح و لایه‌ای عمیق‌تر با بهره‌گیری از زبان هنر و در قالب آثار هنری به گونه‌ای غیر‌مستقیم مخاطبان بی‌شمارش را آموزش دهد؛ الگویی که البته صداوسیما در این سال‌ها بخوبی رعایت کرده و با بهره‌گیری از نظر کارشناسان اجتماعی و تهیه و پخش بخش‌های مختلف خبری با مضمون گزارش‌های ویژه هشدار‌دهنده، مستندهای خبری با موضوع بهداشت و سلامت روانی، معرفی آسیب‌های اجتماعی و راه‌های پیشگیری از آن، افزایش سطح دانش مردم درخصوص جرایم سازمان یافته، اطلاع‌رسانی درخصوص عواقب مصرف موادمخدر و... به رسالت خود در زمینه پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌های اجتماعی عمل کرده است.

با نگاهی گذرا به برخی آمارهای موجود در کشور اهمیت تلویزیون در کاهش جرم روشن‌تر می‌شود. برخی آمارها نشان می‌دهد که در طول شبانه روز 235 دقیقه از وقت هر شهروند ایرانی (63 درصد از وقت او) به تماشای رسانه‌ها اختصاص دارد و در این بین 66 درصد از وقت آنها را تلویزیون به خود اختصاص می‌دهد. این موضوع نشان‌دهنده جایگاه تلویزیون در میان خانواده‌های ایرانی و نفوذ این رسانه پرقدرت در جامعه است.

از این رو رسانه ملی باید و می‌تواند به عنوان یک عنصر جریان‌ساز در خدمت مردم بوده و مشکلات و مسائل آنها را بررسی کرده و راهکار نشان دهد؛ هرچند نقش رسانه‌ها در پیشگیری از جرم در واقع به مثابه ابزارهای مکمل برای نظام کیفری است که در کنار عوامل دیگری همچون آموزش و پرورش، مددکاری و مذهب معنا پیدا می‌کند. بر این اساس عملکرد صداوسیما در این حوزه نیازمند فعالیت و حضور دیگر نهادهای مرتبط نیز هست تا پیشگیری در بالاترین سطح خود رقم بخورد.

عرفان جلالی / جام‌جم

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها