علیاکبر پورفتحالله در گفتوگو با فارس در پاسخ به این که چه برنامهای برای کاهش چالشهای این سازمان دارید، گفت: بخش عمده مشکلات سازمان انتقال خون ناشی از مشکلات مالی است که فکر میکنم همه دستگاههای دولتی گرفتار آن هستند. دولت یازدهم با مشکلات زیادی برای تأمین منابع مالی مواجه است؛ اما مشکلات را مدیریت خواهیم کرد و اجازه نمیدهیم کمبود خون و فرآوردههای خونی در کشور بوجود بیاید.
وی درباره انباشت کیسههای خون در گمرک گفت: بین واردکنندهها و گمرک اختلاف ارزی وجود دارد، چون سال گذشته واردکننده در مناقصه شرکت کرده و بر مبنای مناقصه سال قبل عمل کرده است و اکنون احساس میکند با تغییر نرخ ارز، ترخیص محصول به صرفه نیست.
رئیس سازمان انتقال خون با تاکید بر این که مشکل را مدیریت خواهیم کرد، افزود: در سازمان انتقال خون همیشه یک ذخیره استراتژیک کیسه خون و کیت داریم. به هیچ وجه با مشکل مواجه نیستیم و ظرف ماههای آینده کمبودها را تأمین میکنیم.
وی یادآور شد: صنعت پلاسما و داروهای مشتق از پلاسما جزو دارو قرار میگیرد و متولی آن سازمان غذا و داروست. در هفتههای گذشته هماهنگیهای خیلی خوبی بین سازمان انتقال خون و معاونت غذا و دارو و وزیر بهداشت صورت گرفته تا نقشه راهبردی برای صنعت پلاسما طراحی شود.
به گفته پورفتحالله، برنامهای آماده شده تا از مشارکت بخش خصوصی استفاده کنیم و به خودکفایی برسیم و دستکم، داروهای مشتق از پلاسما را در داخل تأمین کنیم.
این مقام مسئول در پاسخ به این که چند سال است که بحث پالایشگاه خون مطرح است؛ ولی به دلیل تحریم و نبود امکان واردات تجهیزات کار روی زمین مانده، گفت: عمده نگرانی که در بخش پلاسما و در همه جای دنیا وجود دارد، بحث جمعآوری آن است و این که ماده خام استاندارد لازم را داشته باشیم.
وی عنوان کرد: در این زمینه کارهای زیادی انجام شده و اکنون تمام مراکز اروپایی پلاسمای ایران را میپذیرند؛ ولی پلاسمای جای دیگر را نمیپذیرند، چرا که پلاسمای ایرانی مورد بازرسی و ممیزی سازمانهای مختلف بینالمللی و خط تولید پلاسما مورد تائید قرار گرفته است.
پورفتحالله از انعقاد قراردادی در زمینه صنعت پلاسما خبر داد و گفت: قراردادی بسته شده که مراحل اجرایی خود را طی میکند و طراحی اولیه انجام شده و در مرحله راهاندازی و خرید تجهیزات است. در عین حال در گذشته بحثهایی انجام شده که بخشی از پالایشگاه خون به دلیل تأمین منابع مالی واگذار شود که این واگذاری هم در حال انجام است.
وی درباره این که دولت در تلاش برای کاهش پرداخت از جیب مردم در حوزه سلامت است، آیا دریافت هزینه فرآوری خون از مردم به افزایش هزینههای مردم دامن نمیزند، پاسخداد: باید از زاویه دیگری نگاه کنیم. در کشور ما زمینه ارائه فرآوردههای نوین خونی به مردم فراهم نیست. ما به عنوان شهروند حقداریم پلاکت را به حالت فریز دریافت کنیم. حق داریم پلاکت را به صورت رندومی نداشته باشیم و باید روشی جدید ارائه کنیم که هزینه خدمات جدید هم دیده شود که لزوما از جیب مردم نباید باشد.
رئیس سازمان انتقال خون تصریح کرد: این هزینهها را باید بیمهها تأمین کنند و اگر این کار انجام شود به بسیاری از عرصههای نو در انتقال خون وارد میشویم وگرنه نمیتوانیم خدمات مناسبی ارائه کنیم.
وی در پاسخ به این که گفته میشود در جلسات چند ماه اخیر مصوب شده فروش بخشی از خون برای تأمین هزینههای سازمان انتقال خون در دستور کار قرار گیرد گفت: چنین بخشنامهای وجود ندارد و من آن را تکذیب میکنم، اگر برداشتی هم شده مطلقا برداشت غلطی است.
پورفتحالله همچنین درباره فروش خون در بیمارستانهای خصوصی گفت: در هیچ بیمارستان خصوصی فروش خون نداریم.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد