گوشیهای همراه امروزی نسبت به انواع نخستین خود از صفحات بزرگتر و پردازندههای قویتری برخوردارند و هر کاربر میتواند انبوهی از برنامههای کاربردی را برای خود تهیه کند. حال پرسش اینجاست که با وجود این همه پیشرفت، سازندگان گوشیهای هوشمند در آینده به دنبال چه فناوریهایی خواهند بود. شاید افزایش مدت کارکرد باتری، امنیت بیشتر، صفحات انعطافپذیر و همسویی هر چه بیشتر فناوری همراه با نیاز انسان را از اصلیترین تغییراتی دانست که در آینده در حوزه صنایع تلفنهای هوشمند شاهد خواهیم بود.
مدت کارکرد باتری
گوشیهای هوشمند امروزی قابلیت انجام طیف گستردهای از کارها را دارند. انبوهی از نرمافزارها در بازار موجود است و هر فرد بنا به سلیقه خود میتواند یک گوشی با سختافزار مد نظر تهیه و انواع برنامههای دلخواه خود را روی آن نصب کند.
اما آیا میتوان کسی را پیدا کرد که از مدت کارکرد باتری گوشی هوشمند خود راضی باشد؟ خیلی مهم نیست که گوشی شما چه قیمتی دارد و کدام شرکت ساخته است، زیرا به احتمال زیاد، شما هم دل خوشی از دوام شارژ باتری آن ندارید. اینکه باید در شرایط مختلف، شارژر گوشی همراهمان باشد، شاید چندان خوشایند نباشد. از آنجا که باریکتر و سبکتر بودن گوشیهای جدید از اصلیترین ویژگی آنها محسوب میشود، نمیتوان حجم باتری را بیش از این افزایش داد. به همین دلیل برای طولانیتر کردن عمر باتریها باید به فکر راهحلی دیگر بود. دو راهبرد اصلی برای این منظور موجود است: نخست آنکه باید میزان مصرف انرژی نرمافزارها و نیز پردازنده گوشیهای هوشمند کاهش یابد. البته این روند مدتی است که آغاز شده و احتمالا همچنان ادامه خواهد یافت. برای نمونه شرکت اینتل از نوعی فناوری برای کاهش مصرف انرژی در لپتاپهای باریک و سبک استفاده کرده است. مایکروسافت و بلکبری نیز در پلتفرمهای خود اصلاحاتی لحاظ کردهاند که سبب کاهش میزان استفاده از پردازنده و نیز رم میشود. خلاصه اینکه یکی از راههای افزایش طول عمر باتری، بهینهسازی سختافزارها و نرمافزارهای موجود در دستگاههای دیجیتال بخصوص گوشیهای هوشمند است.
راهبرد دوم نیز زدودن برنامهها و ویژگیهای زاید از سیستمهای عامل همراه است. بسیاری از کاربران بیشتر از ایمیل، شبکههای اجتماعی و مرورگر گوشی خود استفاده میکنند و انبوهی از نرمافزارها و قابلیتهای دیگر موجود در سیستمعامل استفاده چندانی ندارد. حذف قابلیتهای دیگر موجود در گوشیهای تلفنهمراه سبب کاهش چشمگیر مصرف انرژی توسط این سختافزارها میشود. بنابراین هیچ بعید نیست در آینده شاهد ورود گوشیهایی با حداقل قابلیتها باشیم که در عوض از طول عمر باتری بسیار بالاتری برخوردارند.
امنیت
برداشتن بیسروصدای یک گوشی همراه خیلی سادهتر از بازکردن در یک گاوصندوق یا خودروست. به همین دلیل گوشی شما از اولویت بالایی در فهرست کاری سارقان از هر نوع (حرفهای و غیرحرفهای!) برخوردار است، اما گذشته از ارزش مادی این وسیله، اطلاعات داخل آن است که برایتان ارزشمند است و نمیخواهید افراد ناشناس به آن دست یابند. به همین دلیل است که مبحث امنیت گوشیهای هوشمند جزو اولویتهای مهم حال و آینده شرکتهای سازنده این محصول قرار دارد.
یکی از رویکردهای مورد توجه شرکت سامسونگ و ال.جی، استفاده از فناوریkill switch است. با استفاده از این فناوری، گوشی هوشمند بلافاصله پس از سرقت از کار میافتد. از این ویژگی اکنون فقط شرکت Pantech روی گوشیهای مدل Vega LTE-A خود بهره میبرد، اما هیچ بعید نیست در آیندهای بسیار نزدیک شاهد گنجانده شدن این فناوری در گوشیهای هوشمند تولید شده توسط سایر شرکتها نیز باشیم.
اما دامنه اقدامات برای تامین امنیت گوشیهای هوشمند به این فناوری ختم نمیشود. اکنون هر کاربر برای دسترسی به منوها و اطلاعات گوشی خود باید رمزی را وارد کند، اما بسیاری از شرکتها به دنبال جایگزینی برای این رمز هستند. سال گذشته شرکت اپل، شرکت AuthenTec را که جزو شرکتهای پیشرو در زمینه فناوری ساخت حسگرهای اثرانگشت روی تلفنهمراه است، خرید و این احتمال را تقویت کرد که شاید در سریهای آینده آیفون و آیپد شاهد به کارگیری فناوری تشخیص اثرانگشت کاربر باشیم. اگر اپل به دنبال این فناوری باشد، میتوان مطمئن بود که شرکتهای دیگر نیز از این فناوری بهره خواهند برد.
سیستمعامل اندروید 4 ویژگی جدیدی با نام FaceUnlock را دربر دارد که میتواند با استفاده از دوربین گوشی چهره صاحب گوشی را شناسایی کرده و به این ترتیب هر بار با شناسایی تصویر صاحب گوشی، قفل صفحهنمایش را باز کند. با این حال این سیستم هنوز کامل نشده و در آینده شاهد پیشرفت آن خواهیم بود.
صفحهنمایش انعطافپذیر
تقریبا تردیدی باقی نمانده که گوشیهای همراه با صفحات انعطافپذیر در آیندهای بسیار نزدیک به تولید انبوه میرسد و به کاربران عرضه میشود. چندی پیش سامسونگ و ال.جی در چند نمایشگاه فناوری دیجیتال از نمونههای اولیه صفحات نمایش انعطافپذیر خود رونمایی کردند.
سامسونگ را باید پیشتاز در عرصه طراحی و بهرهگیری از این گونه صفحات دانست. برخی خبرها حاکی است که سال آینده نخستین نمونههای کاربردی گوشیهای با صفحه منعطف توسط این شرکت به بازار عرضه خواهد شد. سامسونگ در نمایشگاه CES 2013 صفحهنمایش منعطف با نام تجاری YOUM را به نمایش گذاشت. این صفحه در اصل بر اساس فناوری موجود OLED ساخته شده که امکان تهیه صفحاتی باریک و منعطفتر نسبت به فناوری قدیمیتر LCD را فراهم میکند.
اما اصلیترین مشکل پیش رو در طراحی گوشیها با صفحات انعطافپذیر، دیگر سختافزارهای موجود در گوشی مانند باتری، پردازنده، دوربین و دیگر تجهیزات آن است. از آنجا که این تجهیزات انعطافپذیر نیستند، شاید حضور یک صفحه منعطف در کنار این تجهیزات تا حدی غیرکاربردی و فانتزی به نظر برسد. با این حال به نظر میرسد این شرکت قصد تولید گوشی همراه قابل تاشدن را دارد تا به این ترتیب امکان حفظ سختافزار غیرمنعطف در کنار صفحه منعطف فراهم شود. همچنین شرکت سامسونگ اعلام کرده صفحات نمایش ساخته شده با فناوری YOUM بادوامتر از صفحات معمول دیگر گوشیهای همراه بوده و از مقاومت بیشتری در برابر ضربه و خش برخوردار است.
فناوریهایی که به انسان نزدیکتر میشوند
بسیاری بر این باورند که در آینده شاهد عرضه گوشیهایی خواهیم بود که میتوانند نقش یک سرور مرکزی را برای دستگاههای مختلفی که به بدن وصل شده یا درون آن جاسازی میشوند، ایفا کند. برای نمونه شاید روزی گوشیهای هوشمند بتوانند به عنوان یک سرور مرکزی برای پایش سلامت فرد عمل کند و اطلاعات دریافتی از حسگرهای مختلف را که به بدن متصل شده دریافت و تحلیل کند. در واقع در این صورت تلفنهمراه نقشی بسیار پررنگتر در تجربه زندگی انسانی خواهد داشت و به این ترتیب شاید حتی به بخشی جداییناپذیر از حیات بدل شوند. سادهتر سازی رابط کاربری گوشیهای هوشمند راهی است که از مدتها پیش در صنعت دیجیتال آغاز شده است. حرکت از تعبیه دکمههای روی گوشی به سوی صفحات لمسی و پس از آن امکان دستوردهی به دستگاه از طریق صدا، این تصویر را در ذهن تداعی میکند که شاید روزی حتی با فکر کردن نیز بتوان به عملیات مورد نظر روی این دستگاه دست یافت. شاید این موضوع کمی خیالپردازانه جلوه کند، اما فراموش نکنیم بسیاری از امکاناتی که بشر به آن دست یافته، در ابتدا رویایی بیش نبوده است! / ضمیمه کلیک
مترجم :صالح سپهریفر
منبع:smartphones
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
«جامجم» در گفتوگوی اختصاصی با سه نماینده مجلس الزامات سرمایهگذاری در تولید را بررسی کرد
حسن روشن در گفت و گو با جام جم آنلاین مطرح کرد ؛
در گفتوگوی «جامجم» با یک کارشناس تحولات جمعیت ایران و جهان مطرح شد