شهر سوخته در آستانه ثبت جهانی

ارزیاب و ناظر سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) به منظور بررسی امکانات و زمینه‌های ثبت جهانی شهر سوخته به زابل سفر می‌کند.
کد خبر: ۶۰۶۹۹۰

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان دراین‌باره به ایرنا گفت: محوطه باستانی شهر سوخته که از بزرگ‌ترین محوطه‌‌های باستانی کشور به شمار می‌رود، قرار است به عنوان هفدهمین اثر میراث جهانی ایران در اجلاس سال 2014 یونسکو به ثبت برسد.

ملک سنجرانی افزود: کلیر، ارزیاب یونسکو پس از بررسی شرایط و زیرساخت‌های لازم برای حضور گردشگران خارجی در شهر سوخته، نظر کارشناسی خود را در زمینه فضاسازی بهتر، تقویت مسائل حفاظتی این سایت باستانی و استقرار امکانات مورد نیاز از جمله آمبولانس و یگان‌های حفاظتی به مدیریت بحران ارائه می‌دهد.وی تصریح کرد: مرمت لازم طبق استاندارد مورد نظر یونسکو در بخش محوطه باستانی و ترمیم راه‌های دسترسی گردشگران به محل‌های کاوش شهر سوخته در حال انجام است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان با بیان این‌که پرونده شهر سوخته به عنوان تنها پرونده سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران قرار است تا پایان سال 92 ثبت جهانی شود، خاطرنشان کرد: شهر سوخته، نام سلسله تپه‌هایی به هم پیوسته است که در 56 کیلومتری زابل واقع شده و با وجود ظاهر خاکی و بی‌آلایش آن، گنج‌های پنهانش که در زیر خروارها خاک دفن شده، نشانگر نبوغ پیشینیان این سرزمین است که می‌توان از لابه‌لای آنها، ریشه‌های شکل‌گیری تمدن شهرنشینی بشر را کشف کرد.

شهر سوخته با قدمت بیش از 5000 سال از بزرگ‌ترین شهرهای فلات ایران و به عبارتی آزمایشگاهی بزرگ برای کاوشگران است که در بیابانی کوچک قرار دارد.

به گفته پژوهشگران و براساس مستندات کشف شده باستان‌شناسی و جامعه‌شناسی، تجارت و بازرگانی و مبادلات بین‌المللی، تاریخ تحول ادیان، تاریخ شهرنشینی و شهرسازی، سیر تحول معماری، سیر تحول هنرها و فنون سنتی، تاریخ آغاز کتابت، تاریخ پزشکی و علوم وابسته به آن، جانورشناسی و علوم وابسته، علم تغذیه، کشاورزی، دامداری، حشره‌شناسی، زمین‌شناسی، فلزگری، سفالگری، جواهرسازی، بافندگی، خراطی و منبت‌کاری برخی فنون و هنرهای قابل مطالعه در بقایای این شهر بزرگ باستانی است.

شمار آثار باستانی و تاریخی سیستان در شهر سوخته به اندازه‌‌ای است که بسیاری از دانشمندان و کارشناسان ایرانی و خارجی این سرزمین را بهشت باستان شناسان نامیده‌اند.

کشف نخستین چشم مصنوعی بشر و آثار نخستین جراحی مغز از آثار مکشوفه در محوطه شهرسوخته است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها