قبل از خرید به محتویات تکتک لوازم آرایشی مورد نظرتان نگاه کنید و انواع سالم و بیخطر و از همه بهتر «ارگانیک» آنها را انتخاب کنید.
این نوشتار دربردارندۀ اطلاعاتی از انواع مواد خطرناک در لوازم آرایشی است:
۱. فتالات (Phthalates)
فتالات مادهای است که باعث اختلالات هورمونی میشود. معمولا ۲ نوع از این ماده در مواد آرایشی استفاده میشود: بنزیل فتالات (BBP) و دی بوتیل فتالات (DBP). فتالات و ترکیبهای مختلف آن، اثری شبیه هورمون زنانه استروژن دارند. اگر زنان باردار در معرض این ماده قرار گیرند، فرزندشان با ناهنجاریهای مادرزادی در اندام تناسلی متولد میشود. علاوه بر این تاثیر مخرب آن روی کبد، کلیه، ریه و غدد جنسی ثابت شده است.
۲. فرمالدئید (Formaldehyde)
فرمالدئید باعث التهاب و تحریک پوست شده و درصورت تماس مزمن باعث ضعف عمومی بدن میشود. تنفس این ماده موجب ایجاد سردرد، سوزش گلو، اختلال تنفس و بروز علائم آسم میشود. مصرف مقادیر زیاد و طولانی مدت آن باعث ایجاد آثار سمی و سرطان در بدن میشود و مقادیر اندک آن نیز باعث تحریک، سوزش چشم و ریزش اشک میشود. مسمومیت، افزایش اسید خون و کاهش شدید حرارت بدن نیز از عوارض جذب فرمالدئید از طریق دستگاه گوارش هستند.
۳. پارابن (Paraben)
این ماده بهطور وسیعی در مواد آرایشی استفاده میشود و نوعی نگهدارنده محسوب میشود که از رشد میکروبها جلوگیری میکند. همیشه روی برچسب لوازم آرایشی به دنبال واژه paraben یا عبارتهای propylparaben و ethylparaben باشید زیرا این مواد شیمیایی میتوانند باعث اختلالات غددی و هورمونی شوند.
۴. اکسی بنزون (Oxybenzone)
هنگام خرید رژلب یا لیپ استیک حتما برچسب آن را بخوانید تا مطمئن شوید در آن اکسی بنزون به کار نرفته باشد؛ بهخصوص در مورد رژ لبهای ضدآفتاب. این ماده میتواند باعث ایجاد حساسیت و اختلالات هورمونی شود و به سلولها آسیب برساند.
۵. سورفاکتانت (Surfactant)
سورفاکتانت از طریق پوست، تنفس و گوارش میتواند جذب بدن شود. این ماده علاوه بر خشکی، التهاب پوست و مخاط، درماتیت آلرژیک، حساسیت چشمی و چروکخوردگی سریعتر پوست، در صورت مصرف زیاد آثار سرطانزایی نیز خواهد داشت. سورفاکتانت در بیشتر مواد شوینده، کفکننده، شامپوها و صافکنندههای مو و لباس نیز استفاده میشود. جذب سیستمیک یا خورده شدن به اشتباه آن میتواند آثار داخلی متعددی داشته باشد.
۶. رنگها
رنگهای شیمیایی مختلفی که در محصولات زیبایی و آرایشی به کار میروند درصورت رعایتنکردن استانداردهای خاص میتوانند مشکلساز باشند و باعث عوارض پوستی و داخلی شوند. بهخصوص در مورد رژ لب که طی روز چندین بار استفاده میشود و احتمال دارد با خوردن هر نوع ماده غذایی مقداری از آن نیز مستقیما وارد بدن شود.
۷. بوتیل هیدروکسی (Butylated Hydroxyanisole)
بوتیل هیدروکسی نوعی ماده نگهدارنده است. چندی پیش موسسه ملی سمشناسی ایالاتمتحده اعلام کرد این ماده میتواند منجر به سرطان شود اما متاسفانه هنوز در بسیاری از مواد آرایشی و بهداشتی مثل رژ لب و خط چشم به کار میرود. بوتیل هیدروکسی تولوئن نیز که یکی از مواد اصلی تشکیلدهنده لاک ناخن است و تماس طولانی مدت با آن، علائم جسمی و روانی متعددی ایجاد میکند.
۸. فراگرنس (fragrance)
اگر پوست حساسی دارید سعی کنید از لوازم آرایشی حاوی مواد خوشبوکننده استفاده نکنید. محصولاتی تهیه کنید که روی برچسب آنها عبارت «fragrance free» چاپ شده باشد. گاهیاوقات این مواد همچنین عطر و ادکلن میتوانند باعث سردرد، سرگیجه، آلرژی پوستی و تغییرات رنگ پوست شوند.
>> سیمرغ
*شما چه نظری دارید؟ تجربهها و نظراتتان را در این زمینه، با ما در میان بگذارید*
*با کلیک روی نماد RSS و ذخیرۀ آن، جدیدترین مطالب ما را آسانتر دنبال کنید*
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد