به گزارش مهر، هشتمین اجلاس میراث ناملموس یونسکو عصر سه شنبه در باکو برگزار و آذربایجان پرونده چوگان بازی محلی قره باغ را در فهرست جهانی یونسکو ثبت کرد.
فرهاد نظری در گفتوگو با مهر، با اعلام اینکه چوگان آذربایجانی به ثبت رسید توضیحات بیشتری پیرامون ثبت این اثر داد و گفت: تلاش تیم اعزامی ایران به اجلاس یونسکو منجر شد که آذربایجان به صورت رسمی و کتبی بپذیرد که چوگان ورزش ملی جمهوری آذربایجان نیست. با توجه اینکه ما عضو کمیته بین الدول نبوده ایم و حق رای نداشتیم اما تلاشهای بی وقفه تیم ایرانی سبب شد تا پرونده ارائه شده از سوی آذربایجان اصلاح شود.
چوگان ورزشی چند ملیتی است
وی ادامه داد: نتایج این گفتگوها منجر به این شد که آذربایجان رسما اعلام کرد، منشا و خاستگاه چوگان آذربایجان نیست همچنین واژه آذربایجان به نام این پرونده اضافه شد به این معنا که چوگان بازی سنتی با اسب قره باغ در آذربایجان نام گرفت. بنابراین ایران همچنان می تواند سال آینده هم چوگان ایرانی را به ثبت برساند از سوی دیگر کارشناسان یونسکو پذیرفتند که این پرونده در دوره بعد به صورت چند ملیتی ثبت شود.
نظری ادامه داد: در پرونده چوگان از استان آذربایجان شرقی و استان آذربایجان غربی، با عنوان آذربایجان جنوبی یاد شده بود که این مساله نیز با تذکر و پیگیری تیم اعزامی ایران اصلاح و حذف شد.
چوگان درمحدوده کشور آذربایجان ثبت شده است
به گزارش واحد مرکزی خبر، رییس فدراسیون چوگان گفت: رشته چوگان در محدوده کشور آذربایجان ثبت شده و این کشور ادعای ثبت جهانی این رشته را ندارد. این در حالی است که در نشست عصر امروز سازمان یونسکو در باکو ، چوگان « بازی سنتی با اسب در منطقه قره باغ » به عنوان میراث ناملموس جمهوری آذربایجان به ثبت جهانی رسید.
ایلخانی زاده افزود: آذربایجان پذیرفته که خاستگاه رشته چوگان نیست و براین اساس خواستار ثبت این رشته ورزشی در محدوده آذربایجان شده است.
او گفت: کشورهای دیگر هم می توانند نسبت به ثبت این رشته اقدام کنند و ما نیز در آینده چنین فرصتی را داریم.
رییس فدراسیون چوگان افزود: البته در داخل ، کوتاهی ها و کم کاری هایی صورت گرفته و پیش از این باید این رشته ورزشی باستانی به نام ایران ثبت می شد و تاریخ هم بر این امر گواه است.
ایلخانی زاده گفت: براثر کوتاهی های صورت گرفته آذربایجان از یونسکو چنین درخواستی داشت و به علل سیاسی یونسکو هم این درخواست را پذیرفت.
او تصریح کرد: ادعای آذربایجان این است که چوگان در این کشور در حال انقراض است و نیاز به توجه دارد از این رو خواستار برگزاری اجلاسی در این رابطه در آذربایجان شد.
رییس فدراسیون چوگان افزود: این کشور با اقدامات و اعتراضات صورت گرفته از این خواسته خود عقب نشینی داشت و خواستار ثبت رشته چوگان برای کشورش شد و هیچگاه ادعای ثبت جهانی آن را نداشت.
ایلخانی زاده گفت: البته اعلام نظر نهایی در این باره به تصمیم گیری اعضا در جلسه یونسکو بستگی دارد.
او با بیان اینکه وظیفه ثبت این رشته ورزشی به نام جمهوری اسلامی ایران وظیفه فدراسیون چوگان نیست گفت: در 10 سال گذشته بارها با مسئولان میراث فرهنگی مکاتبه صورت گرفته تا حقوق کشورمان در این زمینه حفظ شود.
رییس فدراسیون چوگان ادامه داد: با سهل انگاری هایی که در این زمینه صورت گرفت کشور آذربایجان و قطر تاکنون درخواست هایی مبنی بر ثبت این رشته ورزشی به نام خود داشتند که با اقدام به موقع ما از این خواسته آنان جلوگیری شد.
این درحالی است که برخی سایت های خبری به نقل از مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نوشتند چوگان به نام آذربایجان ثبت جهانی شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد