در فرهنگ دینی ما، عمل شایسته و نیکو مورد تاکید قرار گرفته و قرآن مجید انجام کارهای صالح و شایسته را بارها مورد توجه قرار داده است، انسان را موجودی فانی و فناپذیر میداند، اما کارهای نیک او را باقی و جاودانه میداند، بیشک وقف یکی از همین کارهای شایسته است و از جلوههای زیبای ماندگار.
موضوع وقف توانسته است در هر عصر و زمانی پاسخگوی نیازهای مردم جامعه باشد و خواسته نیازمندان و نیاز جامعه را برآورده سازد.
سنتی که از دیرباز به گونههای متفاوت و شکلهای مختلف زمینه تقویت بنیانهای دینی، فرهنگی، اجتماعی و معنوی جامعه را رشد و تعالی بخشیده و روحیه ایثار، همدلی و فداکاری را در جامعه شکوفا سازد.
مقولهای که علاوه بر برخوردار بودن واقفین از اجر و پاداش اخروی به عنوان صدقه جاریه برای انسانهای نیکوکار باشد که جامعه بنابر آموزههای دینی در مسیری روشن، منطقی و هدفدار، مترقی و دقیق آن را مورد استفاده قرار میدهد و از آن بهرهمند میشود.
در جامعه اسلامی ما وجود مدارس، مراکز بهداشتی و درمانی، بیمارستانها، پلها، جادهها، پایگاههای امدادی و درمانی در جادهها که به صورت وقف و موقوفه شناخته شدهاند، در کنار حسینیهها، مساجد و تکایا کارکردهای فراوانی داشتهاند که این کارکردها بر هیچ کسی پوشیده نیست.
بیشک پویایی جامعه به دلیل همین ایثارها و خیراتی است که مورد توجه قرار گرفته است. امروزه برای رفع محرومیتهای موجود در جامعه، ارتقای بنیانهای علمی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی باید به کارکردهای جدید موضوع وقف توجه ویژهای داشت؛ موضوعی که میتواند زمینه اشتغال، ازدواج و تحصیل جوانان را تضمین کند و به ایجاد مراکز تحقیقاتی، خدماتی، رفاهی و معیشتی کمک شایانی داشته باشد.
سنت وقف در جامعه امروزی ما میتواند با کارکردهای مناسب خود به درمان بیماران صعبالعلاج، بازپروری معتادان به موادمخدر، توسعه راههای روستایی، مراکز درمانی و... بپردازد و رشد و بالندگی جامعه اسلامی را به همراه داشته باشد.
محمد خامهیار - جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد