به گزارش جام جم آنلاین در حالی که مذاکرات ایران و 1+5 مراحل حساس و تعیین کنندهای را سپری میکند و در چند روز گذشته گفتوگوهایی که میان عراقچی مذاکره کننده ارشد کشورمان با اشمیت معاون اشتون و وندی شرمن نماینده آمریکا در گروه 1+5 انجام شده منتج به تعیین زمان اجرای توافقنامه ژنو شده است، رسانههای غربی با انتشار گزارشها و اخباری سعی دارند تا جهت اصلی مذکرات را به سوی دیگری سوق دهند.
رویترز در گزارشی که امروز منتشر کرده به نقل از منابع دیپلماتیک در وین که نامی از آنها نبرده است مدعی شد که نهاد نظارتی وابسته به سازمان ملل در حال بررسی راهکارهایی برای افزایش حضور در ایران برای بازرسی و نظارت بیشتر بر تاسیسات هستهای است.
اینگونه اخبار که همواره از سوی رسانههای غربی و بیشتر انگلیسی منتشر میشود، از یک سو زیاده خواهیهای طرف مقابل را نشان میدهد که قصد دارند تا با نفوذ و حضور بیشتر در ایران از یک پایگاه ثابت برخوردار شوند که حتی شاید سابقه هم نداشته باشد و کشوری که عضو آژانس است وجود نداشته باشد که چنین اجازهای را به بازرسان اژانس داده باشد!
گرچه این خبر رویترز از سوی سازمان انرژی هستهای کشورمان قویاً تکذیب شد اما این موضوع باید به عنوان یک مسئله جدی در گفتوگوها و مذاکرات دو جانبه در ردههای گوناگون مورد گفتوگو و انتقاد و گلایه قرار گیرد تا دوباره شاهد اینگونه خبرسازیها از سوی رسانههای غربی آن هم به نقل از دیپلماتهای آگاه نباشیم.
از سوی دیگر اینگونه گزارشها در فضای کنونی گفتوگوهای هستهای ایران و 1+5 باعث میشود که اصل گفتوگوهای هستهای به حاشیه برود و برای غرب اینگونه موارد از اهمیت بیشتری برخوردار گردد و به عنوان مطالبهای زیادی از سوی آنها مطرح شود.
جالب است که بازرسان آژانس به صورت مکرر از تأسیسات هستهای ایران بازدید میکنند و بهانه آنها در گزارش این خبرگزاری انگلیسی برای تأسیس دفتر در ایران کم کردن هزینههای سفر اعلام شده است؟ً
رویترز در ادامه مینویسد هنوز مشخص نیست آیا این نهاد بینالمللی این موضوع را با جمهوری اسلامی مطرح کرده است یا خیر چراکه میزان نظارت آژانس میتواند بحثانگیز باشد.
یک دیپلمات غربی در وین در همین زمینه به رویترز گفته است؛ فکر نکنم بحث حساسی باشد. باید به عنوان نتیجه نیاز به دسترسی روزانه به آن نگریست. اگر قرار باشد کارمندان هر روز آنجا باشند، باید بتوانند یک دفتر داشته باشند.
دیپلماتهای مستقر در آژانس گفتهاند نیاز به دفتری در ایران خواهند داشت تا در زمینه مسائل کاری و لجستیک کار تسهیل یابد و امکان بازرسی مکرر از نطنز، فردو و دیگر تاسیسات ایجاد شود.
واکنش سازمان انرژی اتمی
سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان خبر منتشر شده درباره ایجاد دفتر از سوی آژانس در ایران را تکذیب و اعلام کرد: تاکنون یک چنین موضوعی در هیچ یک از مذاکرات مطرح نشده و مشخص نیست که منبع این خبر چیست و با چه هدفی منتشر شده است.
بهروز کمالوندی افزود: مشخص نیست که منبع این خبر چیست و با چه هدفی منتشر شده است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛