در کشورهای در حال توسعه طول عمر رو به افزایش است و جمعیت پیرتر می شود اما امکانات بهداشتی و درمانی کافی نیست و محیط زیست وضعیت وخیمی دارد. آگاهی رسانی کافی نیست و مضرات سبک زندگی صنعتی وارد این جوامع شده اما منافع آن نه.
در حال حاضر سالانه ۱۴میلیون مورد ابتلا به سرطان تشخیص داده میشود که برای پیشگیری از آن، "نیاز جدی" به مبارزه با دخانیات، چاقی و الکل وجود دارد.
دکتر کریس وایلد، مدیر آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت به در این باره میگوید:"بار جهانی سرطان رو به افزایش است که دلیل آن به وضوح افزایش جمعیت و پیر شدن جمعیت است."
این گزارش نشان میدهد که شتاب رشد سرطان در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعه یافته است.
بنا بر گزارش، در سال ۲۰۱۰، سرطان در دنیا ۱.۱۶ تریلیون دلار هزینه داشته که برای کشورهای ثروتمند بسیار سنگین است و کشورهای فقیر هم که اصلا توانایی صرف چنین هزینههایی را ندارند.
مهمترین دلایل ایجاد سرطان بجز افزایش سن، سیگار، الکل، و چاقی هستند که با تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری است.
ورزش و رژیم غذایی سالم، پرهیز از مصرف سیگار و الکل، در کنار بکارگیری برنامههای غربالگری و پیشگیری از سرطانهایی که عامل عفونی دارند، مثل سرطان دهانه رحم و سرطان کبد می تواند از شتاب افزایش شمار ابتلا به سرطان بکاهد.
در کشورهای در حال توسعه طول عمر رو به افزایش است و جمعیت پیرتر می شود اما امکانات بهداشتی و درمانی کافی نیست و محیط زیست وضعیت وخیمی دارد. آگاهی رسانی کافی نیست و مضرات سبک زندگی صنعتی وارد این جوامع شده اما منافع آن نه.
دخانیات مهمترین عامل ایجاد سرطان است. سرطان ریه بیش از هر سرطانی دیگری تشخیص داده می شود (سالانه ۱.۸ میلیون مورد و ۱۳ درصد کل موارد سرطان) و یک پنجم مرگهای ناشی از سرطان (۱.۶ میلیون مورد در سال) به سرطان ریه مربوط می شود که از این نظر رتبه اول را دارد.
مهمترین دلایل ایجاد سرطان بجز افزایش سن، سیگار، الکل، و چاقی هستند که با تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری است. |
نویسندگان گزارش میگویند که محدودیتهای قانونی که دولتها در مورد سیگار وضع کردهاند باید شامل الکل، نوشابههای دارای قند، آلودگی هوا و دیگر آلودگیهای محیط زیستی هم بشود.
آگاهی رسانی
بنیاد جهانی تحقیقات سرطان (WCRF) در بریتانیا درباره آگاهی مردم از سرطان تحقیقی انجام داده که نشان میدهد تقریبا نیمی از مردم (۴۹%) نمیدانند رژیم غذایی در ابتلا به سرطان نقش دارد.
یک سوم شرکت کنندگان در تحقیق گفته بودند که سرطان دلیل ژنتیکی دارد، در حالیکه ارث فقط در ۱۰ درصد سرطان ها نقش دارد.
انستیتو کانسر ایران: در ایران شایعترین سرطان مردان سرطان معده و شایعترین سرطان زنان سرطان پستان است. |
آماندا مک لین، مدیر کل (WCRF) میگوید "اینکه افراد زیادی نمیدانند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان چه کارهایی می توانند انجام دهند، نگران کننده است."
"وزن مناسب، رژیم غذایی سالم و تحرک بدنی مرتب می تواند از یکسوم شایعترین سرطانها در بریتانیا پیشگیری کند."
وضعیت ایران از لحاظ شیوع سرطان
در ایران سالانه ۸۵ هزار مورد سرطان تشخیص داده میشود، اما به نظر میرسد که آمار واقعی بسیار بالاتر باشد.
کارشناسان معتقدند که به دلیل نقایص آمارگیری و نبود برنامه های ملی غربالگری، آمار سرطان در ایران پایین اعلام میشود.
۶۰ درصد موارد سرطان و ۷۰ درصد مرگ های ناشی از سرطان در آفریقا، آسیا و آمریکای مرکزی و جنوبی دیده می شود. |
در ایران هم در سطح فردی و هم در سطح دولتی به پیشگیری از سرطان بیتوجهی میشود.
رژیم غذایی رایج ناسالم است و آمار چاقی بطرز شگفت انگیزی بالاست و تقریبا نیمی از جمعیت اضافه وزن دارد. مصرف دخانیات شیوع بسیار دارد، و بیشتر از هر کشوری در دنیا تریاک مصرف میشود که سرطانزاست. آلودگی محیط زیست بخصوص آلودگی هوا هم در حدی است که حداقل پنج شهر ایران در میان آلودهترینها در دنیا هستند.
در چند سال گذشته جامعه پزشکی درباره شیوع بالای سرطان در ایران و کاهش سن ابتلا به این بیماری هشدار داده است و برخی نیز از اصطلاح "سونامی سرطان" استفاده کردهاند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با سرپرست اداره کل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی کشور مطرح شد
فرزاد آشوبی در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد