اسکلرودرمی چیست؟
اسکلرودرمی نوعی بیماریست که نیاز به اقدامات اساسی بویژه پیشگیری و درمان به موقع دارد، پس نباید هیچ تعللی انجام داد، زیرا ممکن است در نتیجه بی توجهی، به سیاهی و قطع انگشتان بیانجامد.
از آنجا که این بیماری در پوست افراد ظاهر می شود، برخی به اشتباه با مراجعه به پزشکان متخصص پوست، ناخودآگاه دوره درمان خود را به تعویق می اندازند و منجر به بروز مشکلاتی بعدی و جدی تر می شوند.
به گفته پزشکان، ابتلا به این بیماری در سنین زیر پنج سال و بالای 70 سال نادر است و شیوع آن در سنین 35 تا 50 سالگی بیشتر قابل مشاهده است.
اسکلرودرمی نوعی بیماری روماتیسمی است
پزشک فوق تخصص بیماری های روماتیسم و مفاصل(روماتولوژی) بیماری اسکلرودرمی را نوعی بیماری روماتیسمی دانسته و می گوید: در اثر بروز بیماری، پوست بیماران ضخیم، سفت و خشک شده و گاه در انتهای اندام ها زخم ایجاد می شود.
دکتر «شهرام بهاروند احمدی» می افزاید: این بیماری پوست صورت و اندام ها، مفاصل دست و پا، ریه، کلیه و دستگاه گوارش بویژه مری را گرفتار کرده و در برخی مواقع نیز منجر به ناتوانی در فرد می شود.
به گفته وی، زخم ها و سیاهی نوک انگشتان فرد مبتلا گاهی چنان پیشرفت می کند که علاوه بر قطع انگشتان، حرکت انگشتان دست را محدود می سازد و همچنین گاها فرد قادر به بازکردن کامل دهان خود نیست.
شایع ترین علائم بیماری اسکلرودرمی
دکتر بهاروند احمدی، خشکی، سفتی ، ضخیم شدن و کرختی پوست، اختلال در گردش خون، دشواری در بلع ، اختلال در جذب غذا، نفخ پس از غذا خوردن ، کاهش وزن، سوزش سردل ، احساس ماندن غذا در پشت جناغ، سفت و ضخیم شدن پوست به خصوص در ناحیه صورت ، درد عضلانی ، ضعف و خستگی ، خشکی و تورم مفاصل و کم خونی را از شایع ترین علائم ابتلا به اسکلرودرمی عنوان می کند.
این پزشک فوق تخصص روماتولوژی با بیان اینکه فرد مبتلا علاوه بر علائمی مانند سفتی پوست، دچار مشکلات دیگری مانند ناراحتی های تنفسی و کلیوی نیز می شوند، می افزاید: در این بیماری سلامت فرد مبتلا، بیشتر با عوارض تنفسی و کلیوی در معرض خطر است.
تشخیص بیماری اسکلرودرمی کلینیکی است
دکتر بهاروند احمدی ادامه می دهد: تشخیص بیماری اسکلرودرمی بالینی یا کلینیکی است و نباید به آزمایش خون بسنده کرد، اما تست های آزمایشگاهی از نظر شدت بیماری و درگیری بعضی ارگان های حیاتی شامل کلیه و یا کم خونی و یا تشخیص عوارض جانبی داروها کمک کننده است.
وی می گوید: معمولا صورت افراد مبتلا به این بیماری نیز شکل خاصی دارد و اغلب این بیماران بینی های نوک تیز و باریک دارند و رگ هایی خونی در صورت آنها بو جود می آید که این علایم می تواند به تشخیص بیماری کمک کند.
اسکلرودرمی ژنتیکی است
دکتر بهاروند احمدی ادامه می دهد: مهمترین علت ابتلای به این بیماری خودایمنی و ژنتیکی است.
وی می افزاید: درمان اسکلرودرمی با داروهایی نظیر پردنیزولون، متوتروکسات و آزاتیوپرین و کلشی سین صورت می گیرد و در موارد شدید نیز با داروی سیکلوفسفوماید قابل درمان است.
دکتر بهاروند احمدی توصیه می کند، افراد در صورت مشاهده هر یک از این علائم و دردهای استخوانی، حتما به پزشک روماتولوژی مراجعه کرده تا در سریع ترین زمان نسبت به پیشگیری و درمان بهتر بیماری اسکلرودرمی اقدام شود.(ایرنا)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد