البته طی سالهای اخیر و به دلیل آسیبهایی که به این منارهها وارد شده بود، دیگر این فرمول جواب نمیداد و هر دو منار فقط با تکان دست، تکان میخورد؛ مسالهای که به عقیده کارشناسان میراث فرهنگی موجب آسیبدیدگی بیشتر بنا شده بود و حالا مسئولان میراث تصمیم گرفتهاند از همین تکانهای دستی نیز جلوگیری کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان ضمن تائید متوقف شدن حرکت
«منار جنبان» گفت: تکان دادن منار جنبان برای همیشه متوقف میشود و حتی در نوروز و به خاطر گردشگران یا مسافران نیز تکان داده نخواهد شد.
محسن مصلحی در گفتوگو با ایسنا افزود: براساس تصمیم شورای تأمین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و به دلیل حفظ و پایداری منار جنبان، این بنا از حرکت باز میایستد، چون هر سال بر اثر حرکتهای متعدد، قسمتهایی از آجرها و کاشیهای آن ریخته و بنا دچار آسیب جدی شده است.
وی حرکت دادن غیراصولی این بنا را در طول سالهای گذشته تأئید و تصریح کرد: تا سالهای 62 و 63 از روی سیوسهپل و پل خواجو، ماشین تردد میکرد، اما برای ماندگاری این آثار تاریخی، از همان سالها، تصمیم گرفتند که از تردد خودروها روی این پلها جلوگیری شود و بنابراین مانعی بر سر راه تردد خودروها ایجاد شد. به دنبال این سیاست، برای بناهای دیگر که در معرض آسیب و خطر است نیز چنین تصمیمهایی گرفته خواهد شد تا آن بناها حفظ شود.
اعتراض گردشگران
مصلحی با بیان این که طراحی اولیه منار جنبان برای حرکت دادن نبوده است، گفت: حرکت دادن این منار به مرور زمان اتفاق افتاد و در طول زمان، تخریبهایی را به بنا وارد کرد، در حالی که اکنون برای ما حفظ و ماندگاری منار جنبان از حرکت دادن آن مهمتر است، برای همین تصمیم گرفتیم دیگر منار جنبان را تکان ندهیم.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان یادآور شد: این موضوع مورد اعتراض برخی گردشگران قرار گرفته، ولی باید بدانیم چه تصمیمی به صلاح میراث فرهنگی و حفظ و پایداری آثار در درازمدت است.مصلحی افزود: اکنون منار جنبان مرمت شده و برای اینکه گردشگران نسبت به این تصمیم آگاه و توجیه شوند، قرار است تابلویی نصب کرده و دلیل حرکت ندادن آن را توضیح دهیم. علاوه بر این، در مانیتوری که کنار بنا نصب میشود، فیلمهایی که قبلا از حرکت دادن منار جنبان گرفته شده است، به نمایش درمیآید. منار جنبان از فروردین سال گذشته برای مرمت شدن، دیگر تکان داده نشد که این موضوع، با اعتراض برخی گردشگران همراه شد. آن زمان، معاون میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: هیچ یک از منارههای این بنای تاریخی برای تکان خوردن مشکلی ندارد و تکان دادن یا تکان ندادن آنها به تشخیص کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان انجام میشود.
حالا پس از گذشت نزدیک به یک سال، مسئولان میراث فرهنگی کشور تصمیم گرفتهاند برای حفظ و ماندگاری منارههای باقیمانده از دوره صفویه، دیگر آنها را تکان ندهند.
بنیان این مناره در دوره ایلخانی و در اواخر پادشاهی «اولجایتو» بر زمین گذاشته شد.
بنای دوره ایلخانی
این بنا بهعنوان مقبرهای برای «عمو عبدالله» عارف و زاهد دوره ایلخانی ساخته شد و شامل یک سنگ بزرگ مرمری و یکپارچه روی قبر بود و دورتادور آن به خط ثلث و بهصورت برجسته سوره «یاسین» حجاری شده بود.
در آن زمان روی آرامگاه عمو عبدالله فقط یک بنای بدون مناره ساخته شد، بنایی شامل یک ایوان آجری که مکانی را برای زائران این زاهد فراهم میکرد.
اما تاریخ این بنای ساده و ارزشمند، 300 سال پس از ساخت مقبره عمو عبدالله متفاوت شد، زمانی که دانشمندان دوره صفویه دو مناره روی این مقبره ساختند تا آن را متفاوت با دیگر بناهای شهر اصفهان کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان