در وصف سلوک معنوی آیتالله العظمی محمدعلی شاهآبادی که پدر شهید مهدی شاهآبادی است، خاطرات بسیاری نقل شده است. با این حال در کنار این مقامات معنوی، فعالیتهای اجتماعی و تلاشهای وی در جهت رفاه حال عموم مردم قابل توجه است. اقدامات مبتکرانهای همچون تأسیس صندوقهای قرضالحسنه، تشکیل شرکت مخمّس، تأسیس مدرسهای برای نوجوانان و تأسیس هیاتهای سیاری که در آن روزگار از اهمیت ویژهای برخوردار بود از جمله فعالیتهای اجتماعی این عالم مبارز به شمار میآید.
بنابراین بزرگترین ویژگی مرحوم آیتالله محمدعلی شاهآبادی که او را از برخی عرفا متمایز میکرد، حضور او در صحنه مبارزات سیاسی و اجتماعی عصر خویش بود. از همین رو حضرت امام خمینی(ره) درمورد این مجاهد نستوه میفرماید: «مرحوم آیتالله شاهآبادی، علاوه بر آنکه یک فقیه و یک عارف کامل بودند، یک مبارز به تمام معنی هم بودند.»
شهید آیتالله مهدی شاهآبادی، فرزند وی، خاطره جالبی از مبارزات پدر دارد: «وقتی رضاخان دستوری مبنی بر برداشتن منبر از مسجد ایشان دادند تا مانع سخنرانی ایشان شوند، ایشان دست از سخنرانی برنداشتند و بهصورت ایستاده سخنرانی میکردند، مأموران شهربانی هم مرتبا به مسجد میآمدند و مطالب را مینوشتند و گزارش میکردند. یکبار که رئیس کلانتری به مسجد آمده بود، چون میخواست با کفش وارد مسجد شود، ایشان با صدای بلند فرمودند: فاخلع نعلیک! و آنچنان به مأموران پرخاش کردند که آنها ترسیدند و از مسجد بیرون رفتند.»
سرانجام این عالم بزرگ در هفتاد و هفت سالگی دعوت حق را لبیک گفت. از این عالم برجسته کتبی چون شذرات المعارف، رشحات البحار، مفتاحالسعاده فی احکامالعباده، حاشیه نجاهالعباد، منازل السالکین، حاشیه کفایهالاصول آخوند خراسانی، حاشیه فصولالاصول، رساله العقل و الجهل، تفسیری مشتمل بر توحید، اخلاق و سیر و سلوک و چهار رساله درباره نبوت عامه و خاصه به یادگار مانده است.
علاوه بر این، تداوم آرمانهای آزادیخواهانهاش در فرزندی تبلور یافت که مبارزه او علیه رژیم پهلوی را تاپیروزی انقلاب اسلامی ادامه داد و تا پای جان از آرمانهای اسلامی خویش دفاع کرد.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد