جشنواره رنگ در هند که هر ساله برگزار میشود و در فهرست مقاصد محبوب گردشگران جهان قرار گرفته، نمونهای از این گونه است، یا نگاه کنیم به جشنوارههای بالش در برلین آلمان که شهروندان با بالش از خجالت همدیگر درمیآیند یا جشنواره گوجهفرنگی در اسپانیا و... اما جشنوارههای مهم و جدی دنیا هم توانسته است در بخش گردشگری مسافران بسیاری را برای خود دست و پا کند. جشنوارههای سینمایی در صدر این اتفاقات است، آن هم به دلیل حضور چهرهها و ستارههای سینما در محل برگزاری. هر ساله در اردیبهشت ماه شهر کوچک و ساحلی کن در فرانسه مملو از مسافرانی است که به سودای تماشای فیلمها و ستارگان محبوبشان راهی این شهر میشوند و سود کلانی را روانه صنعت پررونق گردشگری این کشور میکنند. جشنوارههای سینمایی ونیز ایتالیا و برلین آلمان هم از این دست است. حتی این سودا برای کشورهایی که صاحب سینما در جهان نیستند تکرار میشود و به عنوان مثال امارات چند سالی است جشنواره سینمایی را با حضور چهرههای هالیوودی برگزار میکند، فقط به بهانه جذب گردشگر بیشتر.
اینها به سینما محدود نمیشود و هستند جشنوارهها و نمایشگاههای دیگر فرهنگی که میزبان تعداد زیادی گردشگر میشود. نمایشگاههای کتاب بهترین محل برای دیدار با نویسندگان و مترجمان محبوب و البته خرید کتابهای تازه و مورد علاقهشان است و همین است که بسیاری از بزرگترین نمایشگاههای کتاب سعی میکنند تاریخ برگزاریشان را در تقویم نمایشگاههای مهم جهان جای دهند. نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هم از این دست است؛ نمایشگاهی که در تقویم جهانی برگزاری نمایشگاهها قرار گرفته و هر سال میزبان تعداد زیادی مهمان داخلی و خارجی است. هر ساله تعداد بسیاری از ایرانیان کولهبار سفر میبندند و راهی پایتخت میشوند تا هم پرسهای در نمایشگاه کتاب بزنند و تازههای نشر را ببینند و هم اگر فرصتی برایشان بود، بتوانند گشتی در هوای بهاری تهران بزنند که خوب میدانند آسمان اردیبهشت تهران را در تمام سال به این پاکی و صافی نمیتوان دید.
نمایشگاه کتاب این سالها برای ناشران شاید سود چندانی نداشته باشد اما گردشگری پایتخت میتواند از این فرصت بینظیر نهایت استفاده را ببرد و حتی با برگزاری تورهای رایگان تهرانگردی، مسافران بسیاری را وسوسه کند تا دوباره به این شهر بازگردند؛ این بار نه به سودای کتابگردی که برای دیدن جاذبههایی از تهران که از چشم خود شهروندان هم گاه پنهان میماند.
کتابگردی در فرانکفورت
نمایشگاه کتاب فرانکفورت بزرگترین نمایشگاه بینالمللی جهان است که قدمتی پانصد ساله دارد. گفته میشود تعداد ناشران شرکتکننده در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به اندازه تعداد بازدیدکنندگان است که این خود گواهی بر بزرگی این نمایشگاه است. نمایشگاه کتاب فرانکفورت هر سال در نیمه اکتبر (اوایل آبان) در مرکز نمایشگاهی شهر فرانکفورت آلمان برگزار میشود. جالب است که معتبرترین نمایشگاه کتاب جهان فقط پنج روز برگزار میشود و در طول برگزاری، سه روز نخست آن متعلق به بازدید انحصاری ناشران و فقط دو روز باقیمانده برای بازدید عموم در نظر گرفته میشود. در این نمایشگاه مهمترین معاملات تجارتی در حوزه کتاب مطرح و مذاکراتی پیرامون حقوق چاپ و نشر بینالمللی و هزینههای صدور پروانه نشر انجام میشود. در طول پنج روز برگزاری نمایشگاه کتاب فرانکفورت 7000 غرفه از بیش از صد کشور جهان برپا میشود. میانگین بازدیدکنندگان این نمایشگاه 286 هزار نفر تخمین زده شده است.
تماشای کتاب کلکته
نمایشگاه کتاب کلکته که از سال 1976 (1355) هر ساله در شهری به همین نام در هندوستان برگزار میشود، سومین نمایشگاه بزرگ کتاب جهان پس از نمایشگاه فرانکفورت و لندن و بزرگترین نمایشگاه کتاب غیرتجاری جهان بهشمار میرود. این نمایشگاه بیش از آنکه برای ناشران و شرکتهای رسانهای باشد، به عموم مردم تعلق دارد. نمایشگاه کتاب کلکته عنوان بزرگترین نمایشگاه کتاب آسیا را نیز به خود اختصاص داده است زیرا بیش از دو میلیون نفر از این نمایشگاه بازدید میکنند. نمایشگاه کلکته شباهتی به نمایشگاههای معمولی کتاب در جهان ندارد و در طول برگزاری آن، بازدیدکنندگان امکان اقامت پیکنیکی در آن و استفاده از برنامههای فراغتی چون کنسرتهای مختلف و اجراهای زنده نمایش را دارند. نمایشگاه دوازده روزه کلکته از اواخر ژانویه تا اوایل فوریه (بهمن ماه) برگزار میشود. این نمایشگاه به سلیقه عموم مردم توجه ویژهای دارد و سعی میکند کتابهای نمایش داده شده در این حوزه باشد./ ضمیمه چمدان
میثم اسماعیلی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد