براساس آمارهای موجود، هماکنون حدود 60 درصد زایمانها در ایران به روش سزارین صورت میگیرد و حتی در برخی مراکز درمانی کشور، صددرصد زایمانها به روش سزارین صورت میگیرد؛ آن هم در حالی که این روش زایمان، عوارض جبرانناپذیری برای سلامت مادر و نوزاد در پی دارد.
حال قرار است از فردا زایمانهای طبیعی در بیمارستانهای دولتی، مشمول هیچ هزینهای نشود و وزارت بهداشت امیدوار است با اجرای این طرح، آمار سزارین در کشور کم شود و مادران به سمت زایمانهای طبیعی متمایل شوند.
برای اجرای این طرح هم اعتبار مناسبی در نظر گرفته شده است و با احتساب این اعتبارات، میتوان انتظار داشت که آمار زایمانهای طبیعی در ایران به استانداردهای جهانی نزدیک شود.
محمد آقاجانی، معاون درمان وزارت بهداشت هم در گفتوگو با جامجم عنوان میکند که بزودی طرح بهسازی زایشگاهها و تجهیز آنها اجرا میشود و برای اجرای موفق این طرح هم صندوقی با عنوان «صندوق ترویج زایمان طبیعی» تشکیل شده است که این صندوق، اعتباری حدود 250 میلیارد تومان دارد.
به گفته این مقام مسئول، در زایشگاههایی هم که مشکل کمبود اعتبار یا کمبود نیروی انسانی وجود داشته باشد، با احتساب این صندوق به آنها کمک خواهیم کرد و مشکلات اجرای این طرح مرتفع خواهد شد.میتوان با اطمینان گفت برای اغلب زوجها، سلامت مادر باردار و نوزاد به عنوان مهمترین مساله زایمان مطرح است سپس مساله مالی در اولویت بعدی قرار میگیرد.
دکتر نسیم سنجری، نایب رییس انجمن تخصصی مامایی و زنان ایران در گفتوگو با جامجم میگوید: در بیمارستانهای خصوصی کشور امکانات و تجهیزات استاندارد برای انجام زایمان طبیعی وجود دارد و سلامت مادر و نوزاد، در سطح بالایی قرار دارد؛ ولی در برخی بیمارستانهای دولتی باید این زیرساختها بیشتر تجهیز شود.
به گفته این متخصص، برای انجام زایمان طبیعی به تجهیزات استریلیزه شده، دارو، اتاق، ماما و پرستار کافی، خدمات مناسب بخش زایمان و نیروهای متخصص نیاز است، اما در صورتی که تعداد مراجعان زایمان طبیعی در بیمارستانهای دولتی افزایش پیدا کند و از آنها هم حمایت مالی نشود، آنها قادر نخواهند بود خدمات مناسبی به مادران باردار ارائه کنند.
در حقیقت دغدغهای که این کارشناسان مطرح میکنند، این است در شرایطی که برخی بیمارستانهای دولتی، تجهیزات لازم برای اجرای موفقیتآمیز طرح رایگان شدن زایمان طبیعی را در اختیار ندارند، اضافه کردن بار بیشتر بردوش این بیمارستانها میتواند به کاهش کیفیت خدمات ارائه شده به مادران باردار و نارضایتی مردم منجر شود.
اما در صورتی که اعتبار 250 میلیارد تومانی به زایشگاهها و بیمارستانهای دولتی تزریق شود، میتوان امیدوار بود بیمارستانهای دولتی هم مشابه بیمارستانهای خصوصی، از امکانات و تجهیزات استاندارد برای اجرای طرح رایگانشدن زایمان طبیعی برخوردار شوند.
تامین نیروی انسانی فراموش نشود
مهمترین هدف از اجرای طرح رایگان شدن زایمان طبیعی، ایجاد انگیزه در مادران برای انتخاب این نوع زایمان است؛ زایمانی که در آن ماماها بیشترین نقش را بهعهده دارند و بدیهی است وقتی زایمان طبیعی در بیمارستانهای دولتی رایگان شود، باید انتظار داشت در آن شرایط به تعداد ماماهای بیشتری نیاز داشته باشیم.
اما هماکنون حدود دوسوم ماماهای کشور بیکارند یا در شغلی غیر از تخصصشان مشغول کار هستند؛ بنابراین وزارت بهداشت باید برای اجرای موفقیتآمیز این طرح ـ که بار اصلی اجرای آن بر دوش ماماها خواهد بود ـ از ظرفیت فراموش شده این نیروهای متخصص استفاده کند.
معاون درمان وزارت بهداشت خاطرنشان میکند که برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز طرح، قصد داریم از توانایی بر زمین مانده زایشگاهها بیشتر استفاده کنیم، زیرا به گفته این مقام مسئول، بسیاری از زایشگاههای کشور، بهصورت نیمه تعطیل درآمدهاند.
به گفته معاون درمان وزیر بهداشت، از توان اغلب این نیروها در زایشگاههای کشور استفاده نمیشود و به اعتقاد وی، در صورت استفاده کامل از ظرفیت این نیروها، مشکلی برای تامین نیروی انسانی این طرح نداریم.
گرچه آقاجانی تاکید میکند برای استفاده کامل از ظرفیت این نیروها، مشوقهایی در نظر گرفته ایم، اما واقعیت این است تا وقتی اعطای این مشوقها به مرحله عمل نرسد، کارکنان زایشگاهها و بخش زایمان بیمارستانها، انگیزه زیادی برای انجام کار مضاعف ندارند، اما در صورت افزایش حقوق و مزایای فعالان این شغل سخت، میتوان با امید بیشتری به اجرای موفق این طرح دل بست.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب