1. بدون گوشیام هرگز
اولین تاثیر تلفنهای همراه روی کاربران وابستگی بیش از حد به آن است. حتما برای شما هم پیش آمده هنگامی که حتی برای چند ثانیه نمیتوانید تلفن همراه خود را پیدا کنید، سراسیمه هر جایی را برای یافتن آن جستجو میکنید. در تمام این دقایق کابوس اطلاعات از دست رفته از جلوی چشمتان میگذرد. این وابستگی خود را به شکل یک بیماری روانی نشان میدهد که روانپزشکان آن را موبوفوبیا مینامند. بیماری ترس از گم شدن تلفنهمراه، زاده مستقیم وابستگی بیحد و حصر به فناوری است.
2. بیخوابی
اگر از آنهایی هستید که فورا بعد از رفتن به رختخواب خواب سراغتان نمیآید، این دوست هوشمند کمک میکند به طور کامل خواب از سرتان بپرد. براساس یک تحقیق از طرف دانشگاه اوریک انگلستان در سال 2013 بیش از 70درصد دانشجویانی که از تلفنهای هوشمند استفاده میکردند به بی خوابی دچار هستند. این مساله فقط به جذابیت بازیهای تلفنهای همراه بر نمیگردد و دلیل علمی نیز دارد. نشریه Nature در یک مقاله علمی به این پدیده پرداخته و دلیل آن را نور صفحه گوشیهای هوشمند دانسته است، زیرا بازتاب این نور باعث میشود تولید ملاتونین در بدن با اختلال رو به رو شود و خواب را به تاخیر بیندازد.
3. مردمان بیحافظه
گوشیهای هوشمند تمام حوادث و اتفاقات زندگی شما را ثبت میکنند و نقش یک حافظه کمکی را دارند. برنامههای زیادی وجود دارد که همه علایق و خاطرات ما را از نام فیلم یا رستوران مورد علاقه مان گرفته تا هر چیز پیش پا افتاده دیگری ثبت میکنند. همچنین از گوشیهای هوشمند برای حفظ و مرتب کردن کارتهای ویزیت، ضبط بخشهای مهم یک مکالمه و ثبت ایدههای مختلف نیز استفاده میشود. در چنین فضایی شما دیگر به خودتان زحمت نمیدهید چیزی را به خاطر بسپارید یا دانستهای را حفظ کنید. چنین عواملی رابطه مستقیم با عملکرد مغز دارد و سریعتر از آنچه فکرش را میکنید، قدرت یادگیری و حافظه شما را نابود خواهد کرد.
4. کمتحرکی
یکی از مهمترین مزیتهای تلفنهای همراه میتواند برای بشر به یک معضل تبدیل شود. درحالی که به هر چیزی که میخواهید در کمترین زمان ممکن دسترسی دارید، هر لحظه به یک انسان بیتحرک نزدیکتر میشوید. برای مثال اگر قرار باشد تمام خریدهای خود را با تلفنهمراهتان انجام دهید، قرارها و جلسات کاری را با تلفنهمراه برگزار کنید و همچنین یک قرار دوستانه را با یک مکالمه چندرسانهای عوض کنید، دیگر حتی لازم نیست یک متر هم از جایتان تکان بخورید. علاوه بر این نتیجه یک تحقیق نشان داده است ممنوعیت ناگهانی استفاده از تلفنهای همراه آن هم به مدت 24 ساعت، باعث به وجود آمدن اختلالات رفتاری مانند بی قراری، آشفتگی، اضطراب و احساس انزوا میشود.
5.جامعه تازه متولد شده
با همهگیرشدن تلفنهای همراه هوشمند و برنامههای ارتباطی خاص، نوع جدیدی از تعاملات اجتماعی شکل گرفته که باعث به وجود آمدن شکاف اجتماعی شده است. جامعه شناسان نام این پدیده را phonepeople نامیدهاند، یعنی گروهی از جامعه که با آنها فقط از طریق تلفن همراه در ارتباط هستید. این رابطه مجازی ارتباط مستقیمی با روابط انسانی در دنیای واقعی دارد. به این شکل که هر چه پورتالهای مختلف اجتماعی برای ارتباط از طریق تلفنهای اجتماعی بیشتر شود، درصد تعاملات در دنیای واقعی کمتر میشود.
6.بهرهوری
تلفنهای هوشمند بهرهوری افراد را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهد. بررسیها نشان میدهد نرمافزارهای همراهی مانند meeting. It که به کاربران اجازه میدهد بسیاری از نشستها و جلسات اداری را به کمک آن برگزار کنند، فارغ از سهولت، خروجی ایدهها و حرفهای جدید یک پنجم جلسات واقعی است. در چنین محیطی افراد تمایل کمتری برای حضور در جلسات کاری دارند و آن را وقت تلف کردن میدانند. یکی از استادان دانشگاه آکسفورد دسترسی آسان به شبکههای اجتماعی به کمک تلفنهای همراه را یکی از معضلات کلاسها و کنفرانسهای دانشگاهی میداند و میگوید از آنجا که شبکههای اجتماعی آنلاین و فناوری تلفنهای هوشمند بشدت در هم تنیده و تحولی بزرگ در زندگی اجتماعی ایجاد کرده، کاربر خود را مجاب میداند حضوری تمام وقت در این دنیای مجازی داشته باشد. دانشجویان در چنین جلساتی بیشتر تمرکز خود را صرف گزارش اتفاقات یک کنفرانس در شبکههای اجتماعی میکنند. بدیهی است نباید از چنین افرادی انتظار بهرهوری بالایی داشت.
7.اعتیاد دیجیتالی
تحقیقات نشان داده است که تلفنهای هوشمند در برآورده کردن نیازهای ارتباطی اجتماعی بیشترین تاثیر را دارند. این مساله به اعتیاد، نبود تمرکز و حتی کمبود خواب منجر میشود. بیشترین اثر منفی تلفنهای هوشمند در محل کار است، زیرا کارمندان میتوانند بیشتر ساعت خود را در جایی بیرون از محیط کار سپری کنند. این اتفاق در شرایطی میافتد که نیروی کار پشت میزش تلفن به دست نشسته است و مهلتی برای تمرکز روی کارش ندارد. به اعتقاد محققان افرادی که به هر نحوی به یک پدیده اعتیاد دارند نمیتوانند نیروهای قابل اعتمادی باشند. این تمرکز نداشتن میتواند به کلاسهای درس نیز سرایت کند. مردم تا جای ممکن ارتباط حضوری با هم برقرار نمیکنند و به همان اندازه روابط انسانی به روابط شفاهی و ضد اجتماعی تبدیل شده است. در واقع میتوان گفت گوشیهای هوشمند اثرات منفی را با وزنی مثبت در بین مردم انتشار میدهند.
درست استفاده کنید
تلفن های هوشمند علاوه بر تمام خدمات ریز و درشتی که ارائه میکنند میتوانند در قامت یک تهدید بزرگ برای کاربرانشان ظاهر شوند. این خطرات میتواند از سلامت تا روابط اجتماعی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما واقعیت این است آن چیزی که این پدیده بظاهر کارآمد را به یک خطر جدی تبدیل میکند، خود شما هستید. نوع کاربری و فرهنگ استفاده از تلفنهای هوشمند باعث میشود دریچهای جدید با آدم های جدید به رویمان باز شود یا این که درست در نقطه مقابل ارتباط با انسانها و دنیای واقعی را از ما بگیرد. استفاده از تلفنهای همراه هوشمند و هم مسیرشدن با فناوری اجتنابناپذیر است، پس بهتر است بهترین کاربری را از این پدیده داشته باشیم./ ضمیمه کلیک
آرش جهانگیری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد